Poveži se s nama

Gastro kutak

Karamel torta savršena je za slavlja i vikend okupljanja

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladne torte preliven bijelim preljevom, poslužen na bijelom tanjuru. Uz tortu je vilica s drvenom drškom, spremna za uživanje u ovoj poslastici. Torta ima više slojeva, a tamnosmeđa boja čokolade lijepo kontrastira s lakšim slojevima i bijelim preljevom. Tanjur je postavljen na svijetlu površinu, vjerojatno stolnjak ili pult, što pruža neutralnu pozadinu koja ističe boje torte. Ukupni dojam koji ova slika prenosi je jedan od užitka i oduševljenja, pozivajući promatrače da zamisle okus ove ukusne poslastice.

Ova torta izgleda božanstveno, a okus joj je čista čarolija. Nije komplicirana za izradu, a uživat ćete u svakoj sekundi njene slatkoće. Svakako pokušajte napraviti kod kuće

Sastojci:

  • 225 g omekšanog maslaca, plus dodatak za kalupe
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog mekog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • komadići karamela, čokolade ili karamele, za ukrašavanje

Za glazuru:

  • 200 g omekšanog slanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako ga nađete – dodaje zlatnu boju i aromu karamele)
  • 70 g karamel umaka, plus 3 žlice za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa od 20 cm premažite maslacem i obložite podloge papirom za pečenje.

Maslac i oba šećera tucite u zdjeli električnom mješalicom nekoliko minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta krema. Dodajte vaniliju i jaja, jedno po jedno, dodajući žlicu brašna i mutite između svakog jaja. Dodati preostalo brašno i mlijeko. Podijelite između kalupa za torte i pecite 25-30 minuta dok ne postanu zlatne, dok se ne povuku kada se pritisnu, a čačkalica izađe čista kada se umetne u sredinu. Ohladite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.

U međuvremenu, za glazuru, u posudu stavite maslac i šećer u prahu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane svijetla i prozračna smjesa. Kratko umutite karamel, po potrebi dodajte žlicu kipuće vode da se opusti. Ostavite sa strane dok se spužvice potpuno ne ohlade prije sastavljanja, inače će se glazura otopiti.

Upotrijebite polovicu glazure za sredinu kolača, a zatim rasporedite ostatak po vrhu, zaglađujući nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Prelijte s tri žlice dodatnog umaka (kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici ako je malo krut), pustite da malo kapne sa strane ako želite, i pospite po komadićima karamele, čokolade ili karamele za posluživanje.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ljeto i vruće juhe NE, hladna juha od dinje – DA

Objavljeno

/

Na fotografiji su prikazani komadi svježe narezane dinje u prvom planu, smješteni na drvenom stolu. U pozadini se nalaze različite vrste povrća: crvena paprika, žuta paprika i nekoliko rajčica različitih boja.
Foto: Pixabay

Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. Za ovu našu trebate samo blender i nekoliko sastojaka

Sastojci:

  • 1 dinja
  • sok limete
  • sol i papar
  • 2 žličice kvalitetnog balzamičnog octa

Priprema:

Dinju ogulite, izvadite sjemenke i narežite na manje komade. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Ubacite sok limete, sol i papar te još kratko miksajte.

Smjesu prebacite u dublju zdjelu i stavite na hlađenje. Nakon što se juha ohladila, podijelite je u pet tanjura i ukrasite s nekoliko kapi balzamičnog octa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Opustite se uz Hugo, koktel koji možete napraviti kod kuće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana prozirna čaša napunjena bistrom tekućinom, Hugo koktelom, s nekoliko listova svježe mente koji plivaju na površini. Čaša stoji na reflektirajućoj površini koja odražava njezinu sliku. Pozadina je nejasna s toplim tonovima, što sugerira da bi scena mogla biti u unutrašnjem prostoru s umjetnim osvjetljenjem. Ova fotografija može izazvati osjećaj mira ili osvježenja.
Foto: Pixabay

Osvježavajući i lagan, Hugo, koktel koji je 2005. godine kreirao barist Roland Gruber na sjeveru Italije u Južnom Tirolu, idealno je piće za vruće ljetne dane i noći

Sastojci:

  • dvije žlice sirupa od bazge
  • 1,5 dcl pjenušavog vina
  • par kockica leda
  • 1 dcl mineralne vode
  • nekoliko listića mente
  • limun ili limeta (može se malo ocijediti i dodatno narezati na šnite)

Priprema:

Navedene sastojke je potrebno zamiješati u čašu, dodati listiće mente i prema želji ukrasiti kriškama limete ili limuna.

Nastavi čitati

Gastro kutak

ZDRAVIJA VARIJANTA HAMBURGERA Sočno, ukusno i niskokalorično

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan dvostruki hamburger koji sadrži dvije pljeskavice, sir, slaninu i umak. Hamburger je poslužen na tanjuru s prilogom od svježe salate i kriški rajčice. Ovaj obrok bi mogao privući ljubitelje brze hrane i može se koristiti u marketinške svrhe za restorane ili recepte.
Foto: Pixabay

Ova varijanta hamburgera, prema navodima jedne trenerice, ima oko 455 kalorija, dok oni kupovni mogu imati i duplo više kalorija. Premda hambureger nije na dobrom glasu, ponekad si ga priuštite u nekoj zdravijoj izvedbi

Sastojci:

  • Brioche pecivo
  • 120 g mljevenog mesa
  • sol
  • papar
  • listić sira
  • 15 g narezanog luka
  • malo salate
  • rajčice

Za umak:

  • 11 g majoneze
  • 3 g senfa
  • ½ žličice sok od krastavaca
  • češnjak u prahu
  • sol
  • papar

Priprema:

Meso dobro začinite prije obrade, zatim na tavi ispecite meso dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Dodajte sir na meso, prepržite pecivo i, ako želite, možete ga kratko zagrijati na tavi.

Kako biste napravili umak, kombinirajte sve gore navedene sastojke dok se ne povežu.

Malo umaka namažite na pecivo, dodajte luk, meso sa sirom, rajčicu i salatu.

Poklopite sve polovicom peciva i uživajte u ovom njamburgeru.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu