Poveži se s nama

Gastro kutak

Čokoladna čarolija: Ovaj desert se topi u ustima

Objavljeno

/

Na slici se nalazi komad čokoladne torte na drvenom tanjuru. Torta ima bogati sloj tamne čokolade na vrhu i izgleda vlažno i gusto. Vilica je postavljena pored komada torte, što ukazuje da je spremna za jelo. Tanjur je okrugao i izrađen je od svijetlog drva.
Fotografija: Pexels

Gotovo da ne postoji čovjek na ovome svijetu koji ne voli čokoladu. Ova poslastica božanstvenog okusa svaki se dan nađe na stolu nekoliko milijuna ljudi.

Kada se spominje čokolada većina ljudi misli na šećerne table, dok je originalna čokolada gorkog okusa, ali i izuzetno zdrava. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje crne čokolade u umjerenim količinama štiti srce te pomlađuje stanice ljudskog organizma.

Sastojci:

  • 400 g mljevenog keksa
  • 75 g kokosovog ulja
  • 135 ml mlijeka
  • 500 g marscapone sira
  • 300 g nugat lješnjak čokolade
  • 100 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 200 g mlječne čokolade za kuhanje

Priprema:

Kalup promjera 25 cm obložiti papirom za pečenje. Kokosovo ulje rastopiti na laganoj vatri. Mljevenim keksima dodati mlijeko i ulje te pomiješati i ravnomjerno utisnuti na dno kalupa.

Nugat čokoladu rastopiti na pari, dodati maskapone siru kojega ste prethodno izmiksali pa sve skupa miksati dok se krema ne sjedini. Kremu izliti na podlogu od keksa.

Vrhnje zagrijati do vrenja, preliti preko mllječne čokolade za kuhanje i miješati dok se sve ne poveže.

Ganache preljev od čokolade i vrhnja preliti preko kreme pa kolač staviti na hlađenje. Kada se ohladi, poslužiti ga izrezanog na trokute.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Zapečeni krumpiri s piletinom u umaku od gljiva

Objavljeno

/

Na slici je kremasto jelo s piletinom i krumpirima preliven s malo vrhnja i sa sitno narezanim peršinom na vrhu.
Fotografija: Pixabay

Naučili smo jesti krumpire i piletinu na bezbroj načina, ali ovaj je ipak nešto posebno. Kremasta piletina u umaku od gljiva i sočni hrckavi krumpiri kombinacija su koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • sol
  • papar
  • 2 žlice ulja
  • 600 g krumpira
  • 1 vrećica fant umaka od gljiva
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice naribanog ribanca
  • malo sitno narezanog peršina

Priprema:

Pileći file narezati na kockice, posoliti, popapriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na zagrijanom ulju piletinu prepeći dok ne dobije rumenu boju. Kada se ispeče prebaciti ju u vatrostalnu posudu.

Krumpir narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi, zatim ga ocijediti te promiješati s piletinom u vatrostalnoj posudi.

Kako bi napravili umak potrebno je sadržaj vrećice fanta usuti u 200 ml mlake vode kojoj se prethodno doda slatko vrhnje, pa zagrijavati miješajući pjenjačom dok umak ne zavrije. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta neprestalno miješajući.

Pripremljeni umak preliti preko piletine i krumpira te sve posuti ribancem. Zatim zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15 minuta.

Prije posluživanja jelo posuti na sitno narezanim peršinom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Hrskavom pohanom siru nemoguće je odoljeti

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pet hrkavo pohanih komada sira.
Foto: Pixabay

Kako bi uživanje u pohanom siru bilo potpuno, najbolje ga je jesti uz neki umak. Tradicionalno, pohani sir poslužuje se uz tartar. No isprobajte ga i uz domaći umak od rajčice (osobito ako pohate mozzarellu), ajvar, omiljeni ljuti umak ili kiselo vrhnje

Sastojci:

  • 400 g sira (Gauda, Edamer ili neki drugi po vašem izboru)
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g krušnih mrvica
  • 100 ml ulja za prženje
  • Sol i papar po želji

Priprema:

Narežite sir na ploške debljine otprilike 1 cm. Ako je sir previše mekan, stavite ga na kratko u zamrzivač da se malo stvrdne kako bi se lakše panirao.

U jednu zdjelicu stavite brašno, u drugu zdjelicu umutite jaja s malo soli i papra, a u treću stavite krušne mrvice.

Uzmite plošku sira i uvaljajte je prvo u brašno, pazeći da je cijela površina pokrivena.

Zatim umočite u umućena jaja, također pazeći da je cijela površina pokrivena.

Na kraju uvaljajte u krušne mrvice, pritiskujući lagano kako bi se mrvice dobro zalijepile za sir.

U tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri.

Kada je ulje dovoljno vruće (možete provjeriti tako da stavite mali komadić krušne mrvice; ako cvrči, ulje je spremno), pažljivo stavite panirane ploške sira u tavu.

Pržite ih s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minute sa svake strane.

Gotove ploške sira stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.

Poslužite odmah dok je sir još topao i mekan iznutra.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu