Poveži se s nama

Vijesti

ZAGREBAČKO DIJABETIČKO DRUŠTVO Obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje skupinu ljudi koji stoje ispred bijelog šatora. Štand je ukrašen plavim balonima i ima plakat s informacijama. Oko njih se nalazi više osoba, a pozadina prikazuje štand i zgradu od kamena.
Foto: Klaudija Klanjčić

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, 14. svibnja, Zagrebačko dijabetičko društvo, u suradnji sa Studentskom sekcijom za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održalo je javnozdravstvenu akciju na Cvjetnom trgu, čiji je cilj senzibilizirati javnost o sve većoj pojavnosti dijabetesa

Iz Zagrebačkog dijabetičkog društva navode kako je od iznimne važnosti kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu (njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju, pristupu skrbi i liječenju), kako u široj javnosti tako i među svim dionicima u društvu koji mogu utjecati na pozitivne promjene.

Organizirali su za građane besplatno mjerenje šećera, krvnog tlaka i vaganje, mjerenje visine i opsega struka kako bi se mogao izračunati BMI i procijeniti raspored težine, kao i savjetovanje s dijabetolozima i nutricionistima jer, kako ističu, javnost se treba upoznati s opasnošću neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, dok je oboljelima potrebno pružiti nove informacije i spoznaje o mogućnostima liječenja i važnosti kontrole vlastite bolesti.

Unutar četiri sata, izvršeno je ukupno 300 mjerenja šećera u krvi. Od ovog ukupnog broja, otkriveno je 16 osoba odrasle dobi s povišenom vrijednosti šećera u krvi, dok ih je dvoje imalo iznimno visoku razinu vrijednosti. Svi novootkriveni dobili su pomoć i upute stručnog medicinskog tima KB-a Sveti Duh i liječnika iz Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ.

– Šećerna bolest jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Prema podacima CroDiab Registra, prošle godine je u Hrvatskoj bilo 395.058 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 600.000. Nažalost, od 2019. Hrvatska je, i prema podacima Eurostata zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 7,8 % u 2022. godini. Svaka druga oboljela osoba ni ne zna da ga ima. Troškovi neliječenog dijabetesa iznose gotovo 20 posto cjelokupnog budžeta za zdravstvo u Hrvatskoj.  S dijabetesom se može živjeti kvalitetno, no nužno je razumjeti bolest, informirati se o njezinim posljedicama, a potrebno je i redovito odlaziti i komunicirati s liječnikom kako bi se bolest stavila pod kontrolu – izjavila je Manja Prašek, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

– Cilj je naše studentske sekcije pružiti dodatnu edukaciju studentima medicine koji se žele uže baviti područjem endokrinologije i dijabetologije, ali i općoj populaciji kroz javnozdravstvene akcije i projekte koje organiziramo. Povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti već drugu godinu surađujemo sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom – dovodimo liječnike građanima (umjesto građane liječniku) što smatram naročito važnim u pravovremenom prepoznavanju tihog stadija predijabetesa. Ustrajna promjena životnih navika može odgoditi prijelaz iz predijabetesa u šećernu bolest i potrebu za uvođenjem terapije – poručila je Ana Pavić, predsjednica Studentske sekcije za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Prakticirati kvalitetne prehrambene navike je ključno za prevenciju i regulaciju dijabetesa. Pravilna prehrana može pomoći kod prevencije debljine i dijabetesa tip 2 te održavanju optimalne razine šećera u krvi kod osoba sa postojećom dijagnozom dijabetesa.Naglasak treba staviti na unos neškrobastog povrća, vlakana, cjelovitih žitarica, proteina te na minimiziranje rafiniranih ugljikohidrata i jednostavnih šećera. Kontrola unosa ugljikohidrata i ravnoteža između proteina, masti i vlakana mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti potrebu za lijekovima. Edukacija o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti može osigurati dugoročnu kontrolu dijabetesa i smanjiti komplikacije povezane s ovim stanjem – izjavila je magistra nutricionizma Đurđica Mijanović iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Dok su liječnici radili kod štanda, mi smo sjeli s damama iz Zagrebačkog dijabetičkog društva za obližnji stol.

Vera Burić (84) članica je Društva već punih 19 godina, otkada joj je bolest pokucala na vrata.

– Otkad sam postala dijabetičar, odmah sam se učlanila u Zagrebačko dijabetičko društvo, koje nam jako puno pomaže u tom smislu što imamo razna predavanja, edukativne radionice, druženja, šetnje. Imali smo 30-ak izleta koje smo napravili prije korone. Sada ih nažalost nemamo, ali zato hodamo po Maksimiru. Inače preferiramo puno kretnje i vježbe disanja, koje trenutno imamo jedanput mjesečno ili tjedno. Ono što je najbitnije jest da mi međusobno razmjenjujemo naša iskustva – rekla je Burić.

– Mislim da bismo teško surađivali da nema Zagrebačkog dijabetičkog društva. Nadam se da će se još više razvijati svijest, kao što pruža i ova akcija, o tome što znači biti dijabetičar. Do sada je poznata cifra od oko 400.000 dijabetičara, a smatra se  da je barem još 50 posto onih koji ni ne znaju da su dijabetičari. Najveći dio ide na tip 2, oko 90 posto, a nas koji imamo tip 1 nas je deset posto – dodala je Burić.

Gospođa Silva iz Zagreba živi sa šećernom bolešću već 50 godina.

– U Zagrebačkom dijabetičkom društvu sam već jako dugo. Ono mi je izvanredno zato što ima odličnu edukaciju o svemu što se tiče šećerne bolesti. Na inzulinskoj sam pumpi i senzoru, što je moderna tehnologija koja jako dobro pomaže nama dijabetičarima. Nema bockanja, straha od hipoglikemije ili hiperglikemije – rekla je Silva, istaknuvši da je uz njezinog brata šećernu bolest nedavno dobio i njezin sin (35), koji je srećom dobro educiran o svemu.

Gospođa Perinčić (75) u Zagrebačkom dijabetičkom društvu je oko 12 godina. Ima dijabetes tipa 2, koji redovito kontrolira i dobro se nosi sa cijelom situacijom. Ovu akciju posjetila je zajedno sa svojom kćerkom.

– Redovito odlazim u Društvo svaki četvrtak i puno mi znači podrška cijele zajednice. Vrlo je važno druženje. Prije korone smo išli na izlete, ali sada ih nažalost više nema. Sada idemo na šetnje Maksimirom i to mi paše. Sin mi živi u Puli, imam tri unuka i sa njima svima je sve u redu, a ja sam u Zagrebu sama, ali živim vrlo aktivno. Osim što idem u Društvo, samoću popunjavam odlascima u kazališta i redovitim šetnjama tako da je bolest pod kontrolom – rekla je Perinčić.

Partneri ove Javnozdravstvene akcije su tvrtke Novo Nordisk i Medilab ONE.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

GRAD ZAGREB Novčane potpore za korisnike inkluzivnog dodatka

Objavljeno

/

Na slici se vidi grupa osoba u prostoriji gdje se očito održava konferencija za tisak. Tri osobe stoje ispred pozadine na kojoj je napisano “GRAD ZAGREB” i prikazana je kontura Zagreba. Osoba u sredini govori za govornicom s mikrofonima. Publika je sjedeća, okrenuta prema govornicima.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb uključuje korisnike inkluzivnog dodatka u svoj program novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Poslušaj ovaj članak

Najavili su to gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Još 22. svibnja je u javno savjetovanje upućen takav prijedlog izmjene Odluke o socijalnoj skrbi.

– Svjesni činjenice da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju trajno imaju povećane troškove života, Grad Zagreb osim razvoja usluga za ove korisničke skupine sada i značajno proširuje svoj program novčanih potpora. Ovim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi naš program novčanih potpora raste za preko 50%, a izdvajanja iz gradskog proračuna se penju s 8,6 milijuna eura godišnje na preko 13 milijuna eura godišnje. S obzirom na to, ovu odluku moramo vezati uz rebalans proračuna za 2024. godinu – rekao je gradonačelnik Tomašević.

– U svom postojećem programu novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama Grad Zagreb ima 18.239 korisnika, koji primaju mjesečne iznose od 26,54 eura i 50 eura, te uskrsnicu i božićnicu u iznosu od 50 eura. Niti jedan grad u Hrvatskoj nema ni približno ovako velik program novčanih potpora, a uključivanjem korisnika inkluzivnog dodatka, taj će broj porasti za oko 10.000 novih korisnika – istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Naime, iako je u siječnju 2024. stupio na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku, velika većina korisnika prava i dalje nema izdano rješenje o inkluzivnom dodatku, tako da trenutno najveći broj osoba s invaliditetom i dalje ostvaruju prava prema ‘starom’ sustavu prava. Dapače, u sustav gradskih potpora u Zagrebu je od početka godine do 21. svibnja ušlo 1182 novih korisnika koji svoje pravo ostvaruju kroz ‘stari’ sustav potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

S obzirom na to, zamjenica Dolenec je naglasila kako ‘ovim predloženim izmjenama Grad Zagreb zadržava svoje postojeće korisnike, uključuje korisnike inkluzivnog dodatka, te omogućuje isplatu naknade onim korisnicima koji su nakon izdanog rješenja o inkluzivnom dodatku prestali dobivati naknadu od Grada, za mjesece koji im nisu isplaćeni’.

Kako bi se osigurala proračunska sredstva za ovo povećanje, nužno je izmjene Odluke o socijalnoj skrbi vezati uz rebalans proračuna za 2024. godinu, a Odluka će biti u primjeni od 1. kolovoza 2024. godine. Ovo će se pravo moći ostvariti temeljem predanog zahtjeva i rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak, a sve informacije o postupku predaje zahtjeva bit će dostupne na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Vijesti

Samo tri domaće tvrtke u top 10 najpoželjnijih poslodavaca u trgovini

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Dobar tretman radnika od strane nadređenih, kvalitetni međuljudski odnosi te sigurnost radnog mjesta najvažniji su razlozi njihove atraktivnosti, otkrilo je 19. istraživanje Poslodavac prvog izbora, koje je provela Alma Career Croatia koja upravlja portalom MojPosao

Kad biste imali potpuno odriješene ruke kad je posrijedi izbor tvrtke u kojoj ćete nastaviti svoju karijeru, za kojeg poslodavca biste se odlučili? I kojim kriterijima biste se vodili?

Prema istraživanju Poslodavac prvog izbora, u kojem je tijekom 2023. sudjelovalo više od 25 tisuća ispitanika, najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u djelatnosti Trgovine su dm-drogerie markt, Lidl Hrvatska, Müller trgovina Zagreb, Kaufland Hrvatska i Konzum plus.

Dobar tretman od strane šefa nam je najvažniji

Kako bi otkrili koje to male tajne čine razliku među poslodavcima, sudionici istraživanja su zamoljeni da odaberu do tri faktora koja po njihovom mišljenju najpoželjniji poslodavac mora imati kako bi zauzeo svoje mjestu na popisu najpoželjnijih.

Najviše ispitanika (51%) ističe dobar tretman zaposlenika od strane nadređenih, kao ono čime ih privlače najpoželjniji poslodavci u sektoru Trgovine. Na drugom mjestu našli su se dobri međuljudski odnosi i dobra atmosfera na radnom mjestu (44%), a na trećem sigurnost radnog mjesta (44%). Od ostalih faktora, ističu se dobra reputacija tvrtke, prilike za napredak u struci te ravnoteža poslovnog i privatnog života.

Mijenjati poslodavca ili ne?

Nešto više od polovice ispitanika (51%) kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz djelatnosti trgovine često razmišlja o promjeni poslodavca. Trećina zaposlenih ispitanika (35%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok svega 13% ljudi nikad ne razmišlja o davanju otkaza.

Kad je riječ o najvažnijim beneficijama koje očekuju od poslodavaca prvog izbora, ispitanici najčešće navode: bonuse za izvanredna postignuća, naknadu za putne troškove, fleksibilno radno vrijeme te mogućnost pohađanja edukacija.

Bonus za preporuke i pokriveni troškovi kulturnih ili sportskih aktivnosti najmanje su važne beneficije, ističu sudionici istraživanja.

Izvor: MojPosao

Nastavi čitati

Civilno društvo

PRIGRLI DIJETE, STVORI DOM U Hrvatskoj 4000 djece živi izvan obitelji

Objavljeno

/

Slika prikazuje grupu ljudi u prostoriji. Zidovi su ukrašeni digitalnim ekranima koji prikazuju apstraktne uzorke.
Foto: Hina/Damir Senčar

U Hrvatskoj je oko 4000 djece izvan obitelji, zbog čega Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ novom kampanjom ‘Prigrli dijete, stvori dom’ želi privući nove udomitelje

Riječ je o kampanji za poticanje udomiteljstva koju je Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ u utorak predstavila u Zagrebu i jedna je u nizu kampanja koja se provodi diljem Hrvatske za promicanje udomiteljstva i edukaciju o tome što znači biti udomitelj. 

Danas 1308 udomiteljskih obitelji skrbi o 2242 djece. Broj udomiteljskih obitelji raste, u ovoj je godini 67 novih udomitelja i svaki je izuzetno važan, jer je udomiteljska obitelj najbliža usluga smještaja stanovanju u primarnoj biološkoj obitelji, rečeno je na predstavljanju kampanje. 

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić istaknula je nastojanje ministarstva, Zaklade Hrvatska za djecu, Zavoda za socijalni rad i Obiteljskog centra da se obitelji u velikim gradovima potiče na udomljavanje. 

Udomiteljske obitelji heroji su socijalnog sustava

– Kontinuirano provodimo programe, zakonske izmjene i dopune, povećali smo naknade i opskrbnine. Uveli smo udomiteljski dopust za sve koji udome djecu do sedme godine života, omogućava se ostanak kod kuće uz isplatu mirovinskog, zdravstvenog i isplatu plaće – rekla je Mađerić, uz napomenu da se, unatoč prošlogodišnjem negativnom trendu po kojem više udomitelja izlazi iz sustava nego što u njega ulazi, javlja puno novih udomiteljskih obitelji. Dodala je da je u rekordnoj 2022. godini posvojeno 196 djece.

– Kad bi barem petero djece dobilo dom i živjelo van institucija u roditeljskoj skrbi, cilj kampanje bio bi postignut – poručila je upraviteljica Zaklade ‘Hrvatska za djecu’ Renata Gubić i napomenula da udomiteljske obitelji treba istaknuti kao ‘heroje socijalnog sustava’, jer je jedino udomiteljska obitelj adekvatna zamjena biološkoj.

Na održanoj panel raspravi sudjelovali su upraviteljica Zaklade Renata Gubić, voditeljica Službe za podršku organizacije rada pružatelja usluga i udomiteljstvo u Ministarstvu Sadika Grozdanić, udomiteljica Katja Dakić, student odrastao u Dječjem domu Maestral Joško Lalić i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Maja Laklija.

Ambasadori kampanje, hrvatski fotografi Mare Milin, Krasnodar Peršun, Stephan Lupino i Damir Hoyka pripremaju izložbu ‘Obiteljski album’ na kojoj će, krajem listopada u Francuskom paviljonu u Zagrebu, biti prikazane fotografije života u udomiteljskim obiteljima.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

U trendu