Poveži se s nama

Gastro kutak

Opustite se uz Hugo, koktel koji možete napraviti kod kuće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana prozirna čaša napunjena bistrom tekućinom, Hugo koktelom, s nekoliko listova svježe mente koji plivaju na površini. Čaša stoji na reflektirajućoj površini koja odražava njezinu sliku. Pozadina je nejasna s toplim tonovima, što sugerira da bi scena mogla biti u unutrašnjem prostoru s umjetnim osvjetljenjem. Ova fotografija može izazvati osjećaj mira ili osvježenja.
Foto: Pixabay

Osvježavajući i lagan, Hugo, koktel koji je 2005. godine kreirao barist Roland Gruber na sjeveru Italije u Južnom Tirolu, idealno je piće za vruće ljetne dane i noći

Sastojci:

  • dvije žlice sirupa od bazge
  • 1,5 dcl pjenušavog vina
  • par kockica leda
  • 1 dcl mineralne vode
  • nekoliko listića mente
  • limun ili limeta (može se malo ocijediti i dodatno narezati na šnite)

Priprema:

Navedene sastojke je potrebno zamiješati u čašu, dodati listiće mente i prema želji ukrasiti kriškama limete ili limuna.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Meksička salata puno je više od salate

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje meksičku salatu na bijelom tanjuru. Šarenilo boja poziva na jelo.
Foto: Pixabay

Priprema ove salate je brza, a brzo se i pojede jer je neodoljiva i osvježavajuća. Možete je jesti samu, ali i kombinirati s drugim jelima. Šarenilo boja i okusa ljubav je na prvi zalogaj

Sastojci:

  • 240 g steriliziranog crvenog graha (mala konzerva)
  • 280 g kukuruza šećerca (mala konzerva)
  • 240 g slanutka (mala konzerva)
  • 1 veća glavica luka ili dvije male
  • 1 režanj češnja češnjaka ili kao začin češnjak u granulama
  • 1 plavo vrhnje
  • 2-3 jušne žlice majoneze
  • sol, papar, sjeckani vlasac

Priprema:

Sitno nasjeckati luk i u zdjeli izmiješati sve sastojke osim začina, vrhnja i majoneze. U posebnoj posudi napraviti preljev za salatu od vrhnja, majoneze i začina. Preljev sjediniti s ostalim sastojcima i staviti hladiti najmanje 2 sata.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Losos teriyaki s rižom prepun je zdravih masti i proteina

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje četiri pečena komada ribe poslužena na bijelom pravokutnom tanjuru. Riba izgleda kao da je prelivena nekim umakom i posuta sitno sjeckanim zelenim lukom i sezamovim sjemenkama. U gornjem desnom kutu tanjura nalaze se štapići za jelo, koji leže preko ruba tanjura. Jelo izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što bi moglo biti interesantno za ljubitelje kulinarske fotografije ili osobe koje traže inspiraciju za obrok.
Foto: Pixabay

Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice vode
  • četvrt šalice sojinog umaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sezamove sjemenke za posipanje
  • sjeckani zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.

Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte čokoladni mousse od avokada i uživajte

Objavljeno

/

Na fotografiji je desert u staklenoj čaši koji se sastoji od slojeva, s najdonjim slojem koji izgleda kao mrvičasti biskvit, srednji sloj kremaste teksture svijetle boje i gornji sloj tamnije kremaste teksture. Desert je ukrašen malinama na vrhu. Uz čašu su raspoređeni listovi biljke, svježe maline, komadići čokolade i tulipan. Pozadina je tamna koja ističe boje deserta i dodataka. Desert izgleda ukusno i pažljivo pripremljen, što bi moglo biti zanimljivo za ljubitelje slastica ili za one koji traže inspiraciju za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Avokado je idealna namirnica za razne deserte – bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama. Kad mu pridružite ostale sastojke, dobit ćete predivnu čokoladnu kremu prepunu hranjivih sastojaka i ugode za vaša nepca

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 3-4 žlice kakao praha
  • 3-4 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Ogulite avokado i izvadite košticu. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte kakao prah, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.

Servirajte odmah ili stavite u frižider da se ohladi.

Nastavi čitati

U trendu