Poveži se s nama

Gastro kutak

ZDRAVIJA VARIJANTA HAMBURGERA Sočno, ukusno i niskokalorično

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan dvostruki hamburger koji sadrži dvije pljeskavice, sir, slaninu i umak. Hamburger je poslužen na tanjuru s prilogom od svježe salate i kriški rajčice. Ovaj obrok bi mogao privući ljubitelje brze hrane i može se koristiti u marketinške svrhe za restorane ili recepte.
Foto: Pixabay

Ova varijanta hamburgera, prema navodima jedne trenerice, ima oko 455 kalorija, dok oni kupovni mogu imati i duplo više kalorija. Premda hambureger nije na dobrom glasu, ponekad si ga priuštite u nekoj zdravijoj izvedbi

Sastojci:

  • Brioche pecivo
  • 120 g mljevenog mesa
  • sol
  • papar
  • listić sira
  • 15 g narezanog luka
  • malo salate
  • rajčice

Za umak:

  • 11 g majoneze
  • 3 g senfa
  • ½ žličice sok od krastavaca
  • češnjak u prahu
  • sol
  • papar

Priprema:

Meso dobro začinite prije obrade, zatim na tavi ispecite meso dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Dodajte sir na meso, prepržite pecivo i, ako želite, možete ga kratko zagrijati na tavi.

Kako biste napravili umak, kombinirajte sve gore navedene sastojke dok se ne povežu.

Malo umaka namažite na pecivo, dodajte luk, meso sa sirom, rajčicu i salatu.

Poklopite sve polovicom peciva i uživajte u ovom njamburgeru.

In Portal

Gastro kutak

Meksička salata puno je više od salate

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje meksičku salatu na bijelom tanjuru. Šarenilo boja poziva na jelo.
Foto: Pixabay

Priprema ove salate je brza, a brzo se i pojede jer je neodoljiva i osvježavajuća. Možete je jesti samu, ali i kombinirati s drugim jelima. Šarenilo boja i okusa ljubav je na prvi zalogaj

Sastojci:

  • 240 g steriliziranog crvenog graha (mala konzerva)
  • 280 g kukuruza šećerca (mala konzerva)
  • 240 g slanutka (mala konzerva)
  • 1 veća glavica luka ili dvije male
  • 1 režanj češnja češnjaka ili kao začin češnjak u granulama
  • 1 plavo vrhnje
  • 2-3 jušne žlice majoneze
  • sol, papar, sjeckani vlasac

Priprema:

Sitno nasjeckati luk i u zdjeli izmiješati sve sastojke osim začina, vrhnja i majoneze. U posebnoj posudi napraviti preljev za salatu od vrhnja, majoneze i začina. Preljev sjediniti s ostalim sastojcima i staviti hladiti najmanje 2 sata.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Losos teriyaki s rižom prepun je zdravih masti i proteina

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje četiri pečena komada ribe poslužena na bijelom pravokutnom tanjuru. Riba izgleda kao da je prelivena nekim umakom i posuta sitno sjeckanim zelenim lukom i sezamovim sjemenkama. U gornjem desnom kutu tanjura nalaze se štapići za jelo, koji leže preko ruba tanjura. Jelo izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što bi moglo biti interesantno za ljubitelje kulinarske fotografije ili osobe koje traže inspiraciju za obrok.
Foto: Pixabay

Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice vode
  • četvrt šalice sojinog umaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sezamove sjemenke za posipanje
  • sjeckani zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.

Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte čokoladni mousse od avokada i uživajte

Objavljeno

/

Na fotografiji je desert u staklenoj čaši koji se sastoji od slojeva, s najdonjim slojem koji izgleda kao mrvičasti biskvit, srednji sloj kremaste teksture svijetle boje i gornji sloj tamnije kremaste teksture. Desert je ukrašen malinama na vrhu. Uz čašu su raspoređeni listovi biljke, svježe maline, komadići čokolade i tulipan. Pozadina je tamna koja ističe boje deserta i dodataka. Desert izgleda ukusno i pažljivo pripremljen, što bi moglo biti zanimljivo za ljubitelje slastica ili za one koji traže inspiraciju za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Avokado je idealna namirnica za razne deserte – bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama. Kad mu pridružite ostale sastojke, dobit ćete predivnu čokoladnu kremu prepunu hranjivih sastojaka i ugode za vaša nepca

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 3-4 žlice kakao praha
  • 3-4 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Ogulite avokado i izvadite košticu. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte kakao prah, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.

Servirajte odmah ili stavite u frižider da se ohladi.

Nastavi čitati

U trendu