Poveži se s nama

Gastro kutak

Prhke kiflice s jogurtom

Objavljeno

/

Na slici se nalazi nekoliko peciva na limu za pečenje. Peciva su zlatno smeđe boje i izgledaju svježe pečena. Pozadina je tamna i izvan fokusa.
Foto: Pexels

Sočne, lagane, a brzo gotove kiflice koje će obožavati svi vaši ukućani

Zasitili ste se kremastih i teških kolača koje često jedete za desert, ali vam se jede nešto za desert? Ove kiflice pravo su osvježenje za nepce i želudac. Kiflice koje obožavaju i mladi i stari postati će neizostavni dio vašeg nedjeljnog ručka.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • mermelada od marelice
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer, jaje i sol. Dodati jogurt i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umijesiti glatko tijesto i prekriti ga prozirnom folijom i staviti u hladnjak na pola sata.

Tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati u krug i podijeliti na 16 trokuta. Na početak svakog trokuta staviti žličicu mermelade te zarolati. Slagati na lim obložen papirom za pečenje.

Kiflice peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ispeku, ohladiti ih, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Ako volite kremaste kolače, ledene kocke su idealne

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pladanj s ledenim kockama. Prvi red je svijetli biskvit, zatim žuta krema i na kraju šlag.

Ovo je relativno jednostavan kolač kojeg možemo preporučiti gotovo svakome jer pogađa praktički sve ukuse. Ledene kocke su odlične kao svakodnevna slastica koja nije previše zahtjevna, a istovremeno je dovoljno bogata okusom i izdašna

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera u prahu
  • 7 žlica brašna
  • prstohvat soli
  • 120 ml mlakog mlijeka

Žuta krema:

  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 250 g margarina za kreme

Šlag:

  • 2 vrećice šlag pjene
  • 250 ml mlijeka

Priprema:

Bjelanjak i sol umutite tako da dobijete čvrst snijeg. U snijeg postupno dodajte šećer i brašno pa sve lagano umiješajte.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup promjera 24 × 24 cm. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i pecite biskvit 10 minuta.

Pečeni, topli biskvit prelijte toplim mlijekom i ostavite da ga potpuno upije. Biskvit ohladite.

Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhajte kremu. Najprije zagrijte mlijeko pa dodajte žumanjak, šećer i gustin. Kuhajte dok se krema ne zgusne.

Potpuno je ohladite pa u nju dodajte margarin izrezan na listiće i dobro izmiksajte da dobijete glatku kremu. Premažite je preko ohlađenog biskvita.

Na kraju umutite šlag i premažite kolač.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tiramisu je desert za kavoljupce, ali i sve ostale

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan desert tiramisu na bijelom tanjuru. Tiramisu ima karakteristične slojeve, a na vrhu je zrno kave. Oko tiramisua su umaci od čokolade koji stvaraju umjetnički dizajn, tučeni šlag, svježe narezane jagode i cijele kupine, dodajući voćni element desertu. Sve skupa čini privlačnu prezentaciju deserta.
Foto: Pixabay

Prije 15-ak godina napravljen je tiramisu težak jednu tonu na festivalu hrane u Francuskoj, čime je postignut novi Guinnessov rekord. Za njegovu pripremu potrošeno je 300 kilograma sira, 60 kilograma krema, 192 kilograma šećera, 180 pakiranja keksa, 4,8 kilograma kakaa u prahu i 12 kilograma čokolade. Vi nemojte obarati rekord, samo zasladite dan

Sastojci:

  • 4 velika žumanjka
  • 200 g plus 2 žlice šećera
  • 500 g mascarpone sira, sobne temperature
  • 2 dcl čvrsto tučenog vrhnje
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl jake kuhane kava, sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 40 piškota
  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha

Priprema:

Stavite srednju posudu do pola napunjenu vodom na srednju vatru i pustite da lagano kuha. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu, pjenasto izmiješajte žumanjke i pola šalice šećera i stavite na kuhanje.

Kuhajte, često miješajući, dok ne udvostruči volumen i postane baršunasto glatko, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte mascarpone dok smjesa ne postane glatka.

U velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, tucite vrhnje, vaniliju, sol i preostale 2 žlice šećera na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute, a zatim umiješajte mascarpone smjesu dok se sve ne sjedini.

Prelijte otprilike polovicu kreme i zagladite vrh te ponovite postupak s preostalim piškotama. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili najviše preko noći. Vrh tiramisua pospite kakaom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Za ponedjeljak koji treba preživjeti lijek je čokoladni cheesecake

Objavljeno

/

Na slici je komad čokoladne torte na staklenom tanjuru, okružen cvjetnim aranžmanom i čokoladnim keksima s kremom. Pozadina je svijetla i jednostavna, što ističe tamne tonove torte i keksa.
Foto: Pixabay

Cheesecake je mnogima omiljena poslastica. Ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, obavezno probajte ovu čokoladnu verziju

Podloga:

  • 180 g mljevenog keksa
  • 80 g otopljenog maslaca

Krema:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 g tamne čokolade
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica paste od vanilije
  • 10 g želatine
  • malo amaretto likera i/ili naribane korice naranče, naribane tonke…

Glazura/ganache:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 100 g tamne čokolade
  • 25 g maslaca sobne temperature

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac. Smjesu utisnite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak.

Želatinu potopite u malo hladne vode (pratite upute na ambalaži) i ostavite par minuta da nabubri.

Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, maknite s vatre, prelijte preko narezane čokolade pa ostavite minutu-dvije, da se čokolada malo otopi. Dodajte pripremljenu želatinu pa miješajte dok se čokolada i želatina potpuno ne otope.

U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sa šećerom i prahu i vanilijom pa dodajte i smjesu od čokolade, još kratko miksajte.

Kremu izlijte preko podloge od keksa i vratite u hladnjak. Nakon nekoliko sati na tortu nanesite glazuru.

Priprema glazure:

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa prelijte po nasjeckanoj čokoladi. Nakon 1-2 min dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete sjajnu kremu/glazuru.

Tortu ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, još bolje da u njemu i prenoći. Ohlađenu tortu poslužite s karamel preljevom ili svježim voćem, primjerice, malinama.

Nastavi čitati

U trendu