Poveži se s nama

In Metropola

GRAD ZAGREB Ojačati prevenciju kako bi se suzbilo vršnjačko nasilje

Objavljeno

/

Foto: Zagreb.hr

Posljedice nasilja se, prema istraživanjima, odražavaju na pravilan psihofizički rast i razvoj djece, bilo ono fizičko, verbalno, seksualno, društveno, psihološko, emocionalno, ali i elektroničko

Uz postojeće programe koji se provode u školama radi suzbijanja vršnjačkog nasilja, kroz Akcijski plan koji je prošlog tjedna usvojen u Gradskoj skupštini, Grad Zagreb želi ojačati prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja koje je u porastu. 

Prema podacima zagrebačke policije, maloljetnici su 2022. godine počinili 320 kaznenih djela, među kojima su bila 293 slučaja vršnjačkog nasilja u školama.

Plan uključuje uspostavu sustava za praćenje vršnjačkog nasilja u Zagrebu, osiguravanje kvalitete intervencija, financiranje programa civilnog društva, povezivanje stručnjaka i edukaciju odgojno-obrazovnih djelatnika, pružanje pomoći i senzibiliziranja javnosti. Uz programe koji se provode u školama, cilj je ojačati ulogu Savjetovališta Luka Ritz.

Vršnjačko nasilje ostavlja posljedice na žrtvu, ali i na počinitelja i društvo. Riječ je o namjernom fizičkom ili psihičkom ponašanju pojedinca ili grupe čiji je cilj povrijediti drugoga. Događa se u školi, čak i uz prisustvo nastavnika u učionici, ali i u kući, na ulici, igralištu a naročito je u porastu na internetu.

Na pojavu vršnjačkog nasilja utječu razni psihološki čimbenici, obiteljski uvjeti i školsko okruženje te socioekonomski status, rodne norme i stereotipi. Velik je utjecaj medija, kao i pritisak vršnjaka i šire zajednice.

Posljedice nasilja se, prema istraživanjima, odražavaju na pravilan psihofizički rast i razvoj djece, bilo ono fizičko, verbalno, seksualno, društveno, psihološko, emocionalno, ali i elektroničko.

Istraživanje: 50 posto zagrebačkih osnovnoškolaca doživjelo verbalno vrijeđanje i ismijavanje

Žrtve fizičkog zlostavljanja češće su iz manje imućnih obitelji, a najvećem riziku izloženi su oni u nesigurnoj zajednici, s visokim razinama agresije te dostupnošću oružja i psihoaktivnih sredstava.

Istraživanje zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta o vršnjačkom nasilju u 15 osnovnih i srednjih škola, na oko od 2000 učenika i učenica i preko 700 odgojno-obrazovnih djelatnika. pokazalo se da je gotovo 50 posto zagrebačkih osnovnoškolaca doživjelo gotovo svakodnevno verbalno vrijeđanje i ismijavanje a 30 posto neki oblik fizičkog nasilja.

Seksualno uznemiravanje prije svoje punoljetnosti doživljava skoro svako peto dijete. Nema rodne razlike po količini, no dječaci su češće žrtve tjelesnog, a djevojčice verbalnog nasilja.

Malo više od 14 posto osnovnoškolaca koji su doživjeli nasilje od vršnjaka u školi nekome se povjerilo, najčešće roditeljima, skrbnicima ili prijateljima. Rijetko se obraćaju stručnim suradnicima škole. 

Četvrtina odgojno-obrazovnih djelatnika smatra da nisu dovoljno educirani i ne znaju kako bi postupali s počiniteljima vršnjačkog nasilja, a njih čak 73 posto želi sudjelovati u dodatnom stručnom obrazovanju.

U Akcijskom planu Grada Zagreba od 2024. do 2026. definira se 6 ciljeva, 16 mjera i 38 aktivnosti koji uključuju, povezuju i mobiliziraju pojedince, ustanove, lokalnu zajednicu i javnost u njegovoj prevenciji i suzbijanju.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

ZAGREB Završio Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja Mineral EXPO

Objavljeno

/

Na slici se nalazi štand s različitim vrstama minerala i kristala izloženih u kutijama. U prvom planu su veći komadi ružičastog kvarca, dok su u pozadini razni drugi kristali raznih boja, uključujući ljubičaste, zelene i prozirne. Svaka kutija ima natpis s nazivom minerala i cijenom. Kristali su različitih veličina i oblika, a neki su glatko polirani, dok su drugi u prirodnom, nepravilnom obliku.
Foto: Klaudija Klanjčić

Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja, kristala, minerala, fosila i unikatnog nakita – Mineral EXPO Zagreb održan je proteklog vikenda, od 7. do 9. lipnja 2024., u Domu sportova

U tri dana posjetitelji su imali prilike uživati i kupovati unikatni nakit i ukrasne predmete od dragog i poludragog kamenja, kristala, bisera i koralja te neobrađene minerale i fosile, i to po najpovoljnijim cijenama na štandovima izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Naime, sve su cijene na Sajmu bile promotivne zbog velike konkurencije izlagača iz Europe.

Na ovogodišnjem Sajmu posjetitelji su se također mogli raspitati o iznimnoj ponudi različitih eksponata direktno kod stručnjaka i kolekcionara.

Pitali smo posjetiteljicu Vlastu iz Hrvatskog zagorja, koja već po jedanaesti puta posjećuje Sajam, što je pronašla za sebe i kako je se dojmilo ovogodišnje izdanje.

– Uvijek volim doći pogledati ovaj Sajam, zato što je uistinu jedinstven i izniman. Svaki puta obavezno nešto kupim, a ove godine uspjela sam si priuštiti predivan unikatan prsten te nekoliko minerala i poludragog kamenja. Pomno sam pregledala svaki štand u dva sata razgledavanja i uistinu sam oduševljena izloženim. Jedva čekam iduću godinu da ponovno dođem – rekla je Vlasta.

Antonio iz Zagreba je rekao da su ga zainteresirali poludrago kamenje i minerali, a njegovu prijateljicu Anu oduševili su  dijamanti, rubini, safiri i smaragdi, kao i unikatni nakit od koralja.

U vanjskom ‘dječjem kutku’ najmlađi posjetitelji mogli su se družiti s dinosaurom uz stručne animatore, što će im zasigurno ostati kao nezaboravno iskustvo.

U pogledu alternative, posjetitelji su se mogli upoznati s alternativnim svojstvima kristala.

Sajmu su svoj obol došli dati ‘Crveni nosovi’.

Prije Sajma u Zagrebu, ove godine održan je 15. Sajam dragog i poludragog kamenja u Splitu, 6. i 7. travnja, u Dvorani Lora, Poljudsko šetalište 1, a idući 16. po redu u Splitu najavljen je za travanj 2025. Godine.

Kao što je bilo za očekivati, Mineral EXPO Zagreb 2024. pobudio je veliki interes posjetitelja zbog velikog broja izlagača iz cijele Europe i eksponata iz cijeloga svijeta, među kojima smo zamijetili one iz Namibije, Meksika, Dominikanske Republike, Australije, Etiopije, Brazila, Urugvaja, Afganistana, tako da vjerujemo da će sljedećih godina biti još veći i posjećeniji.

Nastavi čitati

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

In Metropola

ZAGREB Od 15. lipnja nova pilot usluga besplatnog javnog prijevoza ‘Fulir’

Objavljeno

/

Na slici se nalazi niz plavih električnih vozila za prijevoz putnika s natpisom "ZET". Vozila su parkirana u ravnoj liniji jedno iza drugog. Svako vozilo ima bijela sjedala raspoređena u dva reda s upravljačem ispred prednjeg sjedala. Vozila imaju zaštitne nadstrešnice i prozirna prednja stakla. Na boku vozila je vidljiv logotip "Yamaha". Pozadina slike prikazuje ogradni zid i parkirane automobile.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb pokreće pilot uslugu besplatnog javnog prijevoza u pješačkoj zoni središta grada. Prijevoz malim električnim vozilima ‘Fulir’ bit će dostupan od subote, 15. lipnja, omogućujući građanima i turistima ekološki prihvatljiv način kretanja

– ‘Fulir’ je više od usluge prijevoza. To je korak prema održivijem, pristupačnijem i srdačnijem Zagrebu koji će mnogima olakšati svakodnevicu i poboljšati kvalitetu života u centru – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnivši da je usluga prvenstveno namijenjena starijim osobama, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali će biti dostupna i ostalim građanima i turistima.

Mali električni automobili kapaciteta 5 putnika plus vozač, bit će dostupni od 8 do 20 sati, vikendom i praznicima sve do kraja listopada. Usluga je besplatna i može se naručiti putem telefona na brojeve 091/1111-425 i 091/1111-426. Vozači će sami odgovarati na pozive i dogovarati lokacije i rute.

Naziv ‘Fulir’ izabran je u čast nezaboravnog lika iz najzagrebačkijeg filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a koncept je inspiriran uspješnim modelom ‘Kavalira’ u Ljubljani. Uslugu prijevoza će pružati Zagrebački električni tramvaj.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

U trendu