Connect with us

Gastro kutak

Karamel torta savršena je za slavlja i vikend okupljanja

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladne torte preliven bijelim preljevom, poslužen na bijelom tanjuru. Uz tortu je vilica s drvenom drškom, spremna za uživanje u ovoj poslastici. Torta ima više slojeva, a tamnosmeđa boja čokolade lijepo kontrastira s lakšim slojevima i bijelim preljevom. Tanjur je postavljen na svijetlu površinu, vjerojatno stolnjak ili pult, što pruža neutralnu pozadinu koja ističe boje torte. Ukupni dojam koji ova slika prenosi je jedan od užitka i oduševljenja, pozivajući promatrače da zamisle okus ove ukusne poslastice.

Ova torta izgleda božanstveno, a okus joj je čista čarolija. Nije komplicirana za izradu, a uživat ćete u svakoj sekundi njene slatkoće. Svakako pokušajte napraviti kod kuće

Sastojci:

  • 225 g omekšanog maslaca, plus dodatak za kalupe
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog mekog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • komadići karamela, čokolade ili karamele, za ukrašavanje

Za glazuru:

  • 200 g omekšanog slanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako ga nađete – dodaje zlatnu boju i aromu karamele)
  • 70 g karamel umaka, plus 3 žlice za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa od 20 cm premažite maslacem i obložite podloge papirom za pečenje.

Maslac i oba šećera tucite u zdjeli električnom mješalicom nekoliko minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta krema. Dodajte vaniliju i jaja, jedno po jedno, dodajući žlicu brašna i mutite između svakog jaja. Dodati preostalo brašno i mlijeko. Podijelite između kalupa za torte i pecite 25-30 minuta dok ne postanu zlatne, dok se ne povuku kada se pritisnu, a čačkalica izađe čista kada se umetne u sredinu. Ohladite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.

U međuvremenu, za glazuru, u posudu stavite maslac i šećer u prahu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane svijetla i prozračna smjesa. Kratko umutite karamel, po potrebi dodajte žlicu kipuće vode da se opusti. Ostavite sa strane dok se spužvice potpuno ne ohlade prije sastavljanja, inače će se glazura otopiti.

Upotrijebite polovicu glazure za sredinu kolača, a zatim rasporedite ostatak po vrhu, zaglađujući nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Prelijte s tri žlice dodatnog umaka (kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici ako je malo krut), pustite da malo kapne sa strane ako želite, i pospite po komadićima karamele, čokolade ili karamele za posluživanje.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Riblji ‘tacos’ s jogurt-limeta umakom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi nekoliko tortilja punjenih mesom. Tortilje su prerezane na pola, tako da je vidljiv njihov nadjev. Nadjev izgleda kao mješavina mesa i umaka, a tortilje su posložene na bijelom tanjuru. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno jelo koje može biti dio meksičke kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo jelo je spoj svježine, lagane začinjenosti i kremaste teksture, idealno za tople dane ili kad želite nešto drugačije od klasične pripreme ribe. Savršeno izbalansiran obrok koji spaja zdravlje i užitak – jede se rukama, ne ostavlja težinu, a okus dugo ostaje u sjećanju

Sastojci (za 2 osobe – 4 tacosa):

Za ribu:

  • 2 fileta oslića ili druge bijele ribe
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice mljevenog kima (ili curryja ako voliš egzotično)
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • pola šalice grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica soka od limete (ili limuna)
  • 1 žličica naribane limetne korice
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 4 male tortilje (ili tanke lepinje ako nemaš tortilje)
  • 1 šalica naribanog kupusa (ili salate)
  • pola avokada, narezanog (opcionalno)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera ili peršina

Priprema:

Ribu narežite na manje komade, začinite maslinovim uljem, paprikom, kimom, solju i paprom. Ispecite je na tavi 5–6 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.

Umak napravite tako da sve sastojke pomiješate u zdjelici – jogurt, majonezu, limetu i koricu. Ohladite nekoliko minuta u hladnjaku.

Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi (30 sekundi sa svake strane) da omekšaju.

Na svaku tortilju stavite malo kupusa, komadiće ribe, avokado i prelijte umakom. Po želji posipajte svježim korijanderom ili peršinom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Carska pita – brz i ukusan obrok

Objavljeno

/

Napisao/la:

Evo jednostavnog recepta za Carsku pitu – sočan, ukusan i brz obrok koji možete poslužiti u bilo koje doba dana. Carska pita može se jesti topla ili hladna. Idealan je obrok uz jogurt ili salatu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 200 g brašna (10 žlica)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šunke
  • 200 g sira (feta, trapist ili po izboru)
  • 1  tikvica
  • Sol i papar po želji
  • Sezam za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žutanjke, jogurt i ulje. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte naribanu tikvicu (dobro ocijeđenu), nasjeckanu šunku na kockice i izmrvljen sir. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu ulite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Po želji pospite sezamom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Poslužite uz jogurt ili salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Krpice sa zeljem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Lagano, a istovremeno zasitno jelo, krpice sa zeljem tradicionalni su specijalitet koji se često poslužuje kao prilog uz mesna pečenja, ali jednako dobro funkcionira i kao samostalan obrok. Ovo tradicionalno jelo priprema se od tjestenine u obliku krpica i dinstanog zelja

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2–3 žlice ulja
  • 1 glavica svježeg kupusa (cca 1,5 kg)
  • 300 g svježe tjestenine (krpice)
  • 50 g pancete
  • Sol, papar po ukusu
  • 1 žličica šećera

Priprema:

Luk i pancetu sitno nasjeckajte. Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na ugrijano ulje dodajte luk i kratko popržite, zatim dodajte pancetu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte kupus, posolite, popaprite, dodajte šećer, podlijte malo vodom i dinstajte dok ne omekša. U međuvremenu skuhajte krpice u posoljenoj vodi i ocijedite ih. Umiješajte krpice u dinstani kupus i sve dobro promiješati dok se ne sjedini. Ukoliko želite na kraju posuti sjeckanim peršinom.

Nastavite čitati

U trendu