Poveži se s nama

Gastro kutak

DIM SUM Knedlice sa svinjetinom dolaze iz Kine ravno na stol

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje nekoliko kineskih knedli, poznatih kao dim sum, posluženih u bambusovoj pari. Knedle su bijele boje s naborima na vrhu i izgledaju kao da su upravo skuhane ili pripremljene za posluživanje. Pozadina je zamagljena, što naglašava knedle u prvom planu. Fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog detalja i teksture knedli koje sugeriraju svježinu i ukusnost jela, a također može biti relevantna za teme povezane s kineskom kuhinjom ili gastronomijom općenito.
Foto: Pixabay

Ovaj recept je samo jedan od mnogih koje možete isprobati za pripremu Dim Suma. Dim Sum se može prilagoditi prema vašim preferencijama, uključujući različite vrste nadjeva i tehnike pripreme. Uživajte u kuhanju i degustaciji

Sastojci:

Za nadjev:

  • 250 g mljevene svinjetine
  • 100 g sitno nasjeckanog kupusa
  • 2 zelenih lukova, sitno nasjeckanih
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršuna)
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica oyster umaka (opcionalno)
  • 1 žlica rižinog vina (ili suhog sherryja)
  • 1 čajna žličica sezamovog ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice mljevenog crnog papra
  • 1/2 čajne žličice svježeg naribanog đumbira

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 120 ml kipuće vode

Za kuhanje:

  • parna košara (ili narezani papir za kuhanje na pari)
  • malo ulja za premazivanje

Priprema nadjeva:

Priprema povrća: U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, nasjeckani kupus, zeleni luk i korijander.

Začini: Dodajte soja umak, oyster umak (ako koristite), rižino vino, sezamovo ulje, šećer, sol, mljeveni crni papar i naribani đumbir. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite nadjev da odstoji dok pripremate tijesto.

Priprema tijesta:

Pomiješajte sastojke: U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Polako dodajte kipuću vodu, miješajući drvenom žlicom dok se ne počne formirati tijesto.

Gnječenje: Kada se tijesto dovoljno ohladi da ga možete dodirivati, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i gnječite 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte tijesto vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Formiranje Dim Suma:

Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na male kuglice (oko 20 komada). Svaku kuglicu razvaljajte u krug (oko 8 cm u promjeru) na lagano pobrašnjenoj površini.

Stavite jednu žlicu nadjeva u sredinu svakog kruga tijesta. Preklopite tijesto preko nadjeva da formirate polumjesec. Pritisnite rubove čvrsto zajedno kako biste zatvorili knedlu. Možete koristiti vilicu za dodatno oblikovanje rubova, ako želite.

Kuhanje na pari:

Priprema parne košare: Ako koristite parnu košaru, obložite je papirom za pečenje ili stavite malo ulja kako se knedlice ne bi zalijepile.

Kuhanje: Postavite knedlice u parnu košaru, ostavljajući malo prostora između njih. Kuhajte na pari 15-20 minuta.

Serviranje: Poslužite toplo uz umak od soje ili neki drugi umak po vašem izboru.

In Portal

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu