Connect with us

Gastro kutak

Delicija Mediterana je mirisna focaccia

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pečena focaccia, talijanski kruh sličan pizzi. Focaccia je ukrašena cijelim cherry rajčicama, crnim maslinama i grančicama ružmarina. Sve to je raspoređeno po površini kruha koji izgleda mekano i zlatno pečen. U pozadini se nalazi drvena daska za rezanje, posuda s maslinovim uljem, zdjelica s maslinama i posuda sa začinima. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza atraktivnog i ukusnog izgleda focaccie koja može privući ljubitelje talijanske kuhinje ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.

Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
  • 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • 1 žlica krupne morske soli za posipanje
  • 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
  • 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
  • 10-15 maslina (opcionalno)

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).

U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.

Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.

Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.

Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite je par minuta prije rezanja.

Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Štrudla od jabuka s pudingom od vanilije

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi desert, vjerojatno štrudla od jabuka, poslužena na bijelom tanjuru. Štrudla je prekrivena šećerom u prahu i na vrhu ima dvije hrpice šlaga. Desert je okružen kremastim umakom, a oko njega se nalaze bobice poput borovnica i ribizla te listići mente. U pozadini se vide crvene jabuke i zelenilo. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i dekorativno pripremljen desert, što može biti inspiracija za ljubitelje slastica ili za one koji traže ideje za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Štrudla je najbolja dok je još mlaka, ali odlična je i hladna. Možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili preljevom od vanilije za dodatni užitak

Za nadjev:

  • 4 srednje jabuke (oguljene i naribane)
  • 3 žlice šećera (ili po ukusu)
  • 1 žličica cimeta
  • pola šalice mljevenih oraha ili krušnih mrvica (po želji – za upiti sok)
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna

Za puding:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 2 šalice mlijeka (500 ml)

Za štrudlu:

  • 1 pakiranje gotovih kora za savijaču (oko 10 kora)
  • pola šalice ulja (za premazivanje)
  • 2 žlice krušnih mrvica (za posipanje)
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte prašak za puding, 2 žlice šećera i malo mlijeka (oduzmite od ukupne količine).

Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad zavrije, dodajte smjesu pudinga i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se malo ohladi (povremeno promiješajte da se ne stvori kožica).

Oguljene i naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Po želji dodajte orahe ili mrvice da upiju višak soka.

Uzmite dvije kore i premažite ih uljem. Po drugoj kori pospite malo krušnih mrvica. Na donji dio kore stavite par žlica pudinga, preko toga stavite jabuke. Zarolajte u štrudlu i položite na lim obložen papirom za pečenje.

Ponovite dok ne potrošite sastojke.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Štrudle premažite uljem i pecite oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se malo ohladi i pospite šećerom u prahu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Riblji ‘tacos’ s jogurt-limeta umakom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi nekoliko tortilja punjenih mesom. Tortilje su prerezane na pola, tako da je vidljiv njihov nadjev. Nadjev izgleda kao mješavina mesa i umaka, a tortilje su posložene na bijelom tanjuru. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno jelo koje može biti dio meksičke kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo jelo je spoj svježine, lagane začinjenosti i kremaste teksture, idealno za tople dane ili kad želite nešto drugačije od klasične pripreme ribe. Savršeno izbalansiran obrok koji spaja zdravlje i užitak – jede se rukama, ne ostavlja težinu, a okus dugo ostaje u sjećanju

Sastojci (za 2 osobe – 4 tacosa):

Za ribu:

  • 2 fileta oslića ili druge bijele ribe
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice mljevenog kima (ili curryja ako voliš egzotično)
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • pola šalice grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica soka od limete (ili limuna)
  • 1 žličica naribane limetne korice
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 4 male tortilje (ili tanke lepinje ako nemaš tortilje)
  • 1 šalica naribanog kupusa (ili salate)
  • pola avokada, narezanog (opcionalno)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera ili peršina

Priprema:

Ribu narežite na manje komade, začinite maslinovim uljem, paprikom, kimom, solju i paprom. Ispecite je na tavi 5–6 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.

Umak napravite tako da sve sastojke pomiješate u zdjelici – jogurt, majonezu, limetu i koricu. Ohladite nekoliko minuta u hladnjaku.

Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi (30 sekundi sa svake strane) da omekšaju.

Na svaku tortilju stavite malo kupusa, komadiće ribe, avokado i prelijte umakom. Po želji posipajte svježim korijanderom ili peršinom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Carska pita – brz i ukusan obrok

Objavljeno

/

Napisao/la:

Evo jednostavnog recepta za Carsku pitu – sočan, ukusan i brz obrok koji možete poslužiti u bilo koje doba dana. Carska pita može se jesti topla ili hladna. Idealan je obrok uz jogurt ili salatu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 200 g brašna (10 žlica)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šunke
  • 200 g sira (feta, trapist ili po izboru)
  • 1  tikvica
  • Sol i papar po želji
  • Sezam za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žutanjke, jogurt i ulje. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte naribanu tikvicu (dobro ocijeđenu), nasjeckanu šunku na kockice i izmrvljen sir. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu ulite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Po želji pospite sezamom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Poslužite uz jogurt ili salatu.

Nastavite čitati

U trendu