Connect with us

Life&Style

Adaptivna moda kombinira funkcionalnost, inkluzivnost i stil

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba u invalidskim kolicima koja drži ruku preko čela kao da gleda u daljinu. Osoba nosi sivi karirani sako, bijelu majicu i crne hlače. Pored osobe se nalazi stol na kojem su knjige.
Foto: Pexels

Adaptivna moda odnosi se na odjeću i dodatke dizajnirane posebno za osobe sa specifičnim potrebama, tjelesnim ograničenjima, starije osobe ili ljude s invaliditetom. Ova vrsta mode stvara praktična i moderna rješenja koja omogućuju lakše oblačenje, veću udobnost i funkcionalnost

Centar za razvoj vrijednosti održao je 16. listopada 2024. godine radionicu putem Google Meet platforme pod nazivom ‘Adaptivna moda’. No što zapravo znači pojam adaptivne mode?

Radi se o odjeći i dodacima dizajniranim posebno za osobe sa specifičnim potrebama, tjelesnim ograničenjima, starije osobe i osobe s invaliditetom. Ova vrsta mode pruža funkcionalna i moderna rješenja koja olakšavaju oblačenje, povećavaju udobnost i funkcionalnost, dok istovremeno zadržavaju estetsku komponentu i stil. Pogledajmo kako je sve počelo.

Kanadska modna dizajnerica Izzy Camilleri, zaljubljenica u modu od malih nogu, započela je vlastiti modni posao još u osamdesetim godinama. Njezin prvi susret s prilagodljivom modom dogodio se kada je upoznala korisnika invalidskih kolica iz Toronta, koji je tražio pelerinu po mjeri.

Godine 2009. osnovala je brend IZ Adaptive, usredotočen na stvaranje moderne i udobne odjeće za korisnike invalidskih kolica, a ubrzo je proširila svoju ponudu i na ljude sa svim vrstama tjelesnih poteškoća.

– Ovo nije područje u koje se treba ulaziti bez ozbiljnog istraživanja – rekla je Camilleri, naglašavajući kako loše dizajnirana odjeća može negativno utjecati na udobnost osoba s invaliditetom.

Američko tržište danas nudi najširi izbor adaptivne mode, od kolekcija poznatih brendova poput Tommy Hilfigera, Targeta i JCPenneyja, do sve brojnijih nezavisnih brendova. Među njima su Aille Design, čija odjeća koristi dekorativnu brajicu, Slick Chicks koji proizvodi adaptivno donje rublje, te Friendly Shoes, specijaliziran za prilagodljivu obuću.

Na europskom tržištu ističe se njemačka platforma Zalando, kao i modni brend Auf Augenhoehe, koji se specijalizirao za osobe niskog rasta. U Belgiji djeluje brend So Yes, dok britanske marke Unhidden i I Am Denim nude široku ponudu adaptivne odjeće, uključujući traperice prilagođene različitim potrebama.

Hrvatska također ima svoj adaptivni brend – Arya Intimates, koji se specijalizirao za donje rublje, pidžame i kupaće kostime za žene koje su prošle mastektomiju ili borbu s rakom dojke. Osnivačica brenda, Simona Augustić, omogućila je i dostupnost proteza, marama, perika i drugih proizvoda koji pomažu ženama da se osjećaju dobro i ponosno na svoje ožiljke nakon bolesti.

– Pitam se postoji li dizajner koji osluškuje potrebe i želje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kao što to rade brendovi poput Tommy Hilfigera i Targeta na američkom tržištu – izjavila je Marijana Maljković iz Centra za razvoj vrijednosti. Dodala je da, iako se čini da je budućnost modne industrije u Hrvatskoj na polju adaptivne mode zakasnila, brend Arya Intimates predstavlja svjetlo na kraju tunela.

– Ostaje nam vidjeti hoće li u budućnosti netko prepoznati ideje potencijalnih modnih ikona s invaliditetom, koje bi mogle donijeti nove trendove u modi, percepciji osoba s invaliditetom, ali i u samom pogledu na život – zaključila je Marijana.

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

Life&Style

Smijeh je najbolji besplatan lijek ikad

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici vidim pet osoba koje sjede na travi u parku. Četiri osobe su djeca, a peta osoba je odrasla. Izgledaju opušteno, sjedeći u krugu i razgovarajući ili se druže. U pozadini fotografije nalaze se drveće i klupe, što dodaje prirodnu, spokojnu atmosferu ovoj sceni na otvorenom.
Foto: Pixabay

Smijeh povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije

Poslušaj članak

Smijeh nije samo znak sreće, već i moćan alat za poboljšanje zdravlja. Znanstveno je dokazano da smijeh pozitivno utječe na tijelo i um, donoseći brojne fizičke i psihološke koristi pa tako smijeh povećava proizvodnju antitijela i aktivira stanice koje se bore protiv infekcija.

Kada se smijemo, naše srce radi brže, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Studija Sveučilišta Oxford pokazala je da smijeh povećava toleranciju na bol, jer potiče oslobađanje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika.

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrilo je da smijeh u grupi ljudi može povećati prag boli za čak 10 posto.

Smijeh također povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije. Poboljšava nam raspoloženje jer smijeh potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.

Ljudi koji se zajedno smiju imaju jače društvene veze i bolje međusobno razumijevanje.

Smijeh potiče kreativnost. Opušten um lakše rješava probleme i donosi inovativna rješenja.

Jeste li znali da djeca u prosjeku nasmiju čak 300 puta dnevno, dok odrasli u prosjeku tek 15-20 puta?

A evo i još malo zanimljivosti. Najduži zabilježeni smijeh ikad trajao je približno tri sata! Ovaj rekord postavila je mađarska glumica i humoristica Krisztina Váradi 2000. godine tijekom jedne televizijske emisije.

Ipak, postoji i neslužbena priča o gvatemalskom komičaru Mayorgi, koji je navodno neprekidno smijao više od 16 sati, ali taj rekord nikada nije službeno potvrđen.

Bilo kako bilo, dugotrajan smijeh ne samo da je zabavan, već je i odličan trening za tijelo – jer aktivira čak do 80 mišića i troši kalorije.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Nastavite čitati

U trendu