Poveži se s nama

Gastro kutak

Vrijeme je za – slastičarske krafne

Objavljeno

/

Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate u pripremi krafni ako već niste.

U čemu je tajna? Procedura je iznimno bitna, a prilikom vaganja sastojci moraju težiti točno onoliko koliko piše u receptu. Ni gram više ili manje.

Smjesa za 25 krafni:

625 g glatkog brašna

42 g svježeg kvasca

25 g šećera

3 žutanjka

1 jaje

18.5 g soli

50 g šećera

112 g rastopljenog maslac

0.25 l  zagrijanog mlijeka

1 žličica korice limuna

0.25 decilitara ruma

1 vanilin šećer

Priprema:

Svježi kvasac pomiješati sa 25 g šećera i malo toplog mlijeka, ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri. U jednoj većoj posudi dodati prosijano glatko brašno, smjesu s kvascem te dodati tri žutanjaka, 1 jaje, sol, rastopljeni maslac, zagrijano mlijeko, koricu od limuna, rum i vanilin šećer.

Da bi se svi sastojci sjedinili, mora se miješati pola sata, a kad tijesto postane “svileno”, kad se odvaja od posude, onda je spremno da se razvalja – kažu slastičarke.

Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite, zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm.

Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove, ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Trebaju dosegnuti dvostruku veličinu, to će se na toplom dogoditi nakon otprilike pola sata, a potom su slastice spremne za pečenje.

Trik je da se u vruće ulje stave “naopako”, na gornju stranu koja se dizala, kako bi se potom u ulju digla i donja strana, na kojoj je krafna stajala. I obavezno moraju biti poklopljene prve tri minute kako bi se lijepo digle, zatim ih preokrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Prave krafne moraju imati bijeli “pojas”. Zato ih je potrebno peći u puno ulja, da “plivaju”, dobro pazeći da se ne pregrije kako krafne ne bi zagorjele. Najbolje ih je peći između 160 i 170 stupnjeva. Pečene krafne ocjedite na papirnatom ručniku. Kad su krafne pečene napunite ih pekmezom pomoću šprice za kremu i pospite šećerom u prahu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mlinci s piletinom: Najfinije jelo s hrvatskih stolova

Objavljeno

/

Na slici su prikazani mlinci u velikoj crnoj posudi,a sa strne je mladI luk. Na bijelom tanjuru su servirani mlinci s mladim lukom.
Foto: Facebook

Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2-3 žličice svinjske masti
  • 3,5 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 350 ml vode
  • 500 g mlinaca

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.

Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.

Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta  pa ocijediti.

Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.

Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu