Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate u pripremi krafni ako već niste.
U čemu je tajna? Procedura je iznimno bitna, a prilikom vaganja sastojci moraju težiti točno onoliko koliko piše u receptu. Ni gram više ili manje.
Smjesa za 25 krafni:
625 g glatkog brašna
42 g svježeg kvasca
25 g šećera
3 žutanjka
1 jaje
18.5 g soli
50 g šećera
112 g rastopljenog maslac
0.25 l zagrijanog mlijeka
1 žličica korice limuna
0.25 decilitara ruma
1 vanilin šećer
Priprema:
Svježi kvasac pomiješati sa 25 g šećera i malo toplog mlijeka, ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri. U jednoj većoj posudi dodati prosijano glatko brašno, smjesu s kvascem te dodati tri žutanjaka, 1 jaje, sol, rastopljeni maslac, zagrijano mlijeko, koricu od limuna, rum i vanilin šećer.
Da bi se svi sastojci sjedinili, mora se miješati pola sata, a kad tijesto postane “svileno”, kad se odvaja od posude, onda je spremno da se razvalja – kažu slastičarke.
Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite, zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm.
Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove, ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Trebaju dosegnuti dvostruku veličinu, to će se na toplom dogoditi nakon otprilike pola sata, a potom su slastice spremne za pečenje.
Trik je da se u vruće ulje stave “naopako”, na gornju stranu koja se dizala, kako bi se potom u ulju digla i donja strana, na kojoj je krafna stajala. I obavezno moraju biti poklopljene prve tri minute kako bi se lijepo digle, zatim ih preokrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Prave krafne moraju imati bijeli “pojas”. Zato ih je potrebno peći u puno ulja, da “plivaju”, dobro pazeći da se ne pregrije kako krafne ne bi zagorjele. Najbolje ih je peći između 160 i 170 stupnjeva. Pečene krafne ocjedite na papirnatom ručniku. Kad su krafne pečene napunite ih pekmezom pomoću šprice za kremu i pospite šećerom u prahu.