Poveži se s nama

Gastro kutak

Toffifee torta: Slastica od koje se nećete moći odvojiti

Objavljeno

/

Na slici je komad torte preliven karamel umakom, poslužen na tanjuru s cvjetnim uzorkom. Torta je bogato prekrivena umakom. Pozadina slike prikazuje stolnjak s listopadnim uzorkom, dajući toplu i ugodnu atmosferu slici.
Fotografija: Pexels

Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala toffifee. Slatkiš pun karamele koja se topi u ustima. Ako ste vi jedan od onih koji uživa u ovoj pozatoj poslastici, donosimo vam recept za kolač koji ćete sigurno obožavati.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 pakiranje lava muffinsa
  • 2 jaja
  • 3 žlice tople vode

Za kremu:

  • 1 puding toffee
  • 375 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 200 g šlaga

Za slani karamel:

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 85 g maslaca
  • 120 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica soli

Priprema:

Za dobiti biskvit potrebno je mješavinu lava muffinsa usuti u posudu te dodati jaja i vodu. Sve zajedno miješati električnim mikserom, najprije lagano, a zatim najvećom brzinom, oko minutu dok se ne dobije glatko tijesto. Uliti smjesu u kalup za tortu i peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena pečeni biskvit ohladiti.

Kako bi se dobila krema puding je potrebno pomiješati s šećerom i s 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vruće mlijeko umiješati puding pa kuhati nekoliko minuta uz miješanje, dok se ne zgusne, zatim prekriti prozirnom folijom te ostaviti da se hladi. Šlag izmiksati pa lagano umiješati u ohlađeni puding. Dobivenom kremom premazati biskvit.

Kako bi dobili slani karamel u posudi s velikim dnom kuhati šećer i vodu na visokoj temperaturi bez miješanja, dok ne dobiju jantarnu boju. Maknuti s štednjaka i uliti slatko vrhnje mješajući pjenjačom. Umiješati maslac pa zatim kuhati još 3-4 minute dok se sve ne otopi i ne sjedini. Dodati sol, a zatim ohlditi.

Ohlađeni karamel preliti preko kreme. Tortu poslužiti narezanu na trokute.

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobični muffini s pancetom, sirom i čokoladom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tacnu nekoliko mafini u slanoj varijanti. Pozadina sugerira da se nalaze u baru ili restoranu.
Foto: Pexels

Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju

Sastojci:

  • 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
  • 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
  • 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • prstohvat soli, prstohvat papra
  • 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.

Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći file se jako dobro slaže s kestenima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenom piletinom, prilogom od riže, raznovrsnim kuhanim povrćem uključujući brokulu, mrkvu i tikvicu te malom posudicom umaka. Jelo je ukrašeno grančicom peršina i ima dekorativne tragove umaka na rubovima tanjura. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Pexels

Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
  • 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
  • maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
  • sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
  • malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.

Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.

Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.

Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.

Nastavi čitati

U trendu