Connect with us

Gastro kutak

Pileći file se jako dobro slaže s kestenima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenom piletinom, prilogom od riže, raznovrsnim kuhanim povrćem uključujući brokulu, mrkvu i tikvicu te malom posudicom umaka. Jelo je ukrašeno grančicom peršina i ima dekorativne tragove umaka na rubovima tanjura. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Pexels

Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
  • 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
  • maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
  • sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
  • malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.

Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.

Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.

Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Slani muffini od tortilje i jaja za neobičan, ukusan i brz doručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su slani muffini pripremljeni u kalupu za muffine. Svaki ima zlatno-smeđu koricu te je obogaćen rastopljenim sirom, komadićima šunke i posut svježim začinskim biljem. U pozadini se nalaze zdjelice s umacima, uključujući zeleni pesto i crveni salsa umak, što stvara ugodnu atmosferu za doručak ili brunch. Slika odiše toplinom i ukusnim zalogajem
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – topiv sir, bogatstvo jaja i nježno začinjenu šunku ili svježe povrće. Ovo jelo je idealno za brz i neobičan doručak, užinu ili čak laganu večeru

Sastojci (za 6 muffina):

  • 1 i pol tortilja (prerezane na četvrtine)
  • 4 jaja
  • 3 žlice mlijeka
  • pola šalice naribanog sira (cheddar, gouda ili po izboru)
  • jedna četvrtina šalice sitno sjeckane šunke ili pancete (ili povrće – paprika, luk, špinat)
  • pola žličice soli
  • jedna četvrtina žličice papra
  • 1 žlica maslaca ili ulja (za premazivanje kalupa)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i premažite kalup za muffine maslacem ili uljem.

Ubacite tortilje u udubljenja kalupa, oblikujući male košarice.

Umutite jaja s mlijekom, soli i paprom. Dodajte naribani sir i šunku ili povrće.

Ulijte smjesu u tortilja-košarice, pazeći da ne prepunite.

Pecite 15-20 minuta, dok se jaja ne stegnu i dobiju zlatnu boju.

Poslužite toplo, uz jogurt, avokado ili svježu salatu.

Nastavite čitati

U trendu