Poveži se s nama

Life&Style

AUSTRIJA Odmor bez stresa i prepreka za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je prekrasan krajolik okružen zelenim pašnjacima i planinama. Na slici se vide tri smeđe krave koje leže i drvena kuća, a uz nju jedan svisoki bor.
Foto: TU Magazin

Osim što je pravno odlično uređena država, Austrija obiluje i fantastičnim ponudama za ljude sa ili bez invaliditeta

Osim što je pravno odlično uređena država, Austrija obiluje i fantastičnim ponudama za ljude sa ili bez invaliditeta. Svi znamo da je osobama s invaliditetom od velike važnosti naći pristupačan smještaj u svakom smislu te riječi.

Osoba s invaliditetom mora se moći kretati bez prepreka na mjestu na kojem se nalazi. Iako se većina svjetski poznatih, velikih europskih gradova kune u to da su svi ljudi jednako važni, i dalje nerijetko zaboravljaju na potrebe osoba s invaliditetom. Zbog neprilagođene infrastrukture, osobe s invaliditetom često su uskraćene za obilazak nekih znamenitosti po velikim europskim središtima.

Da nisu svi neosjetljivi na potrebe i želje osoba s invaliditetom, dokaz je Austrija. Naime, u toj zemlji do inkluzije drže više nego u većini drugih zemalja diljem svijeta.

U Austiji postoji velik broj hotela prilagođenih potrebama osoba s invaliditetom. Oni imaju čak 8 barrier-free hotela za osobe s ogrančenom pokretljivošću.

U hotelskim sobama će vas dočekati posebna oprema za korisnike invalidskih kolica, tuš kabine koje su dovoljno velike da se osoba u kolicima može neometano kretati u tušu. Također, u svim sobama su prekidači za svjetlo na takvoj razini da ih osoba u kolicima može dohvatiti.

Isto tako, bez prepreka možete uživati u sobama za odmaranje i sauni koja je prilagođena osobama s invaliditetom. Ukoliko želite nešto posjesti, na dohvat ruke vam je i restoran s prilagođenim ulazom u kojem možete uživati u hrani iz domaće organske proizvodnje.

Osim dobre hrane i hotela namjenjenih za osobe s invaliditetom, ovdje možete uživati i u aktivnostima kao što su planinarenje za osobe s invaliditetom pa ako tražite avanturu, onda ste također na pravom mjestu.

Da dobro ste pročitali. U Austriji postoje planinske staze za osobe s invaliditetom, a za cijelu opremu brine se tamošnja udruga osoba s invaliditetom. Od njih se mogu unajmiti invalidska kolica, električni automobil, postoji mogućnost vožnje planinarskom željeznicom te možete doživjeti pravo planinarsko iskustvo.

U austrijskoj regiji Schladming-Dachstein postoje pustolovni programi za osobe s invaliditetom, dok diljem regija u Austriji postoje i prilagođene sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom u ljetnim i zimskim mjesecima. Tako, primjerice, ljeti osobe s invaliditetom mogu uživati u parabiciklizmu na Alpama, dok se u regiji Koruška mogu okušati u popularnom Paraclimbingu. Za one koje imaju probleme s vidom, ali bi se svejedno htjeli baviti nekom sportskom aktivnošću, postoji fitness za slabovidne osobe.

Jedna od najzdravijih varijanti aktivnog odmora u Austriji zasigurno je terapijsko jahanje. Provesti vrijeme s ovim predivnim životinjama moguće je na terapijskoj farmi u SalzburgerLandu.

Ako posjetite Austriju zimi, čeka vas pregršt sportskih sadržaja koje bi bilo šteta propustiti.

Skijanje na vodi prava je poslastica za ljude koji su željni adrenalina. S obzirom na prilagođenu sportsku opremu koja cijeloj priči daje sigurnost, moći ćete bez straha uživati u ovom atraktivnom sportu.

Kada na krajolik prekrasnog Tirola padne snijeg, to možete iskoristiti da se okušate u paraskijanju i bar na krako doživite uzbuđenje parasportaša. Diljem cijele regije Tirola postoje skijaške staze prilagođene osobama s invaliditetom koje imaju trgovine s odgovarajućom opremom za potpuni užitak u paraskijanju.

Od svega je možda najuzbudljivija škola skijanja za osobe s invaliditetom gdje stručno osoblje prolazi s polaznicima tehnike skijanja.

Osim po paraskijanju, Tirol je poznat i po promociji adaptivnog nordijskog skijanja. U Tirolu jako drže do ovog sporta pa tako imaju mrežu prilagođenih staza za nordijsko skijanje osoba s invaliditeom, kao i stručno osoblje koje vas ovom sportu može podučiti.

Što se tiče znamenitosti za osobe s invaliditetom, moguće je obići dvorce koji su prilagođeni za kretanje osoba s invaliditetom, ali i mnoge druge znamenitosti kao što je festivalska dvorana Eril Tirol u kojoj osobe s invaliditetom, zahvaljujući dvojnim mjestima za invalidska kolica, mogu uživati u glazbenim i umjetničkim predstavama.

Ako već niste, posjetite ovu predivnu zemlju, sigurno nećete požaliti.  

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu