Poveži se s nama

Gastro kutak

Neobična tortilla s tunjevinom i avokadom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje nekoliko wrapova sa povrćem i mesom posluženih na ljubičastim tanjurima. Tanjuri su postavljeni na drvenom stolu. Svaki wrap je ispunjen mješavinom povrća i vjerojatno nekim mesom, što je vidljivo na otvorenim krajevima. Wrapovi imaju tragove roštilja na svojoj površini, što ukazuje na to da su tostirani ili pečeni na roštilju. Ljubičasti tanjuri su okrugli s blagim rubom i sjajnog su finiša. Postavljeni su na drvenom stolu koji ima rustikalni izgled s vidljivim žilama i teksturama drveta. Fokus je na prednjem tanjuru, čime su wrapovi u pozadini nešto zamućeni kako bi se stvorila dubina na slici.
Foto: Pixabay

Tortille svi vole. Uvijek je šareno, ukusno, zdravo i brzo gotovo. Prema legendi gladnog majanskog kralja nahranio je seljak i tako je u kuhinju stigla 10.000 pr. Kr. kukuruzna beskvasna ‘palačinka’ koju su primijetili i u Europu donijeli Španjolci 1600-ih

Za tijesto:

  • 2 puta 2 dl brašna
  • 1 šalica vode
  • po ukusu soli
  • 6 žlica maslaca

Za nadjev:

  • 300 g tunjevine (2 konzerve)
  • 2 avokada
  • limeta
  • nekoliko listova zelene salate
  • paprika (crvena i žuta)
  • peršinovo lišće
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Za salsu:

  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 rajčice bez ljuske
  • 2 režnja bijelog luka
  • vezica peršinovog lišća
  • sol i papar, prema ukusu
  • žličica šećera
  • 3-4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

U brašno dodati omekšali maslac i malo soli, pa toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga najmanje desetak minuta da odmara, a potom ga podijeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu razvući u krug, pa peći u dobro zagrijanoj tavici s obje strane po nekoliko minuta.

Za nadjev, sve sastojke isjeckati na listiće ili komadiće i pomiješati. Na kraju dodati komadiće tune, vodeći računa da se ne pretvori u kašu.

Za salsu, sve sastojke isjeckati, pomiješati i staviti u zagrijano ulje da se dinsta petnaestak minuta ili više. Vrijeme ćete sami odrediti ovisno koliko gust preljev želite.

U svaku tortillu stavite nadjev koji ćete preliti salsom. Potom zarolajte tijesto koje možete narezati na komade, što je vrlo praktično, a i dekorativno, te može poslužiti i kao predjelo. Ako više volite klasiku, izborite se s cijelim komadom. Svakako ćete uživati.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobični muffini s pancetom, sirom i čokoladom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tacnu nekoliko mafini u slanoj varijanti. Pozadina sugerira da se nalaze u baru ili restoranu.
Foto: Pexels

Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju

Sastojci:

  • 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
  • 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
  • 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • prstohvat soli, prstohvat papra
  • 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.

Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći file se jako dobro slaže s kestenima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenom piletinom, prilogom od riže, raznovrsnim kuhanim povrćem uključujući brokulu, mrkvu i tikvicu te malom posudicom umaka. Jelo je ukrašeno grančicom peršina i ima dekorativne tragove umaka na rubovima tanjura. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Pexels

Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
  • 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
  • maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
  • sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
  • malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.

Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.

Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.

Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.

Nastavi čitati

U trendu