Gastro kutak

Neobična tortilla s tunjevinom i avokadom

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Tortille svi vole. Uvijek je šareno, ukusno, zdravo i brzo gotovo. Prema legendi gladnog majanskog kralja nahranio je seljak i tako je u kuhinju stigla 10.000 pr. Kr. kukuruzna beskvasna ‘palačinka’ koju su primijetili i u Europu donijeli Španjolci 1600-ih

Za tijesto:

  • 2 puta 2 dl brašna
  • 1 šalica vode
  • po ukusu soli
  • 6 žlica maslaca

Za nadjev:

  • 300 g tunjevine (2 konzerve)
  • 2 avokada
  • limeta
  • nekoliko listova zelene salate
  • paprika (crvena i žuta)
  • peršinovo lišće
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Za salsu:

  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 rajčice bez ljuske
  • 2 režnja bijelog luka
  • vezica peršinovog lišća
  • sol i papar, prema ukusu
  • žličica šećera
  • 3-4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

U brašno dodati omekšali maslac i malo soli, pa toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga najmanje desetak minuta da odmara, a potom ga podijeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu razvući u krug, pa peći u dobro zagrijanoj tavici s obje strane po nekoliko minuta.

Za nadjev, sve sastojke isjeckati na listiće ili komadiće i pomiješati. Na kraju dodati komadiće tune, vodeći računa da se ne pretvori u kašu.

Za salsu, sve sastojke isjeckati, pomiješati i staviti u zagrijano ulje da se dinsta petnaestak minuta ili više. Vrijeme ćete sami odrediti ovisno koliko gust preljev želite.

U svaku tortillu stavite nadjev koji ćete preliti salsom. Potom zarolajte tijesto koje možete narezati na komade, što je vrlo praktično, a i dekorativno, te može poslužiti i kao predjelo. Ako više volite klasiku, izborite se s cijelim komadom. Svakako ćete uživati.

U trendu

Exit mobile version