Tortille svi vole. Uvijek je šareno, ukusno, zdravo i brzo gotovo. Prema legendi gladnog majanskog kralja nahranio je seljak i tako je u kuhinju stigla 10.000 pr. Kr. kukuruzna beskvasna ‘palačinka’ koju su primijetili i u Europu donijeli Španjolci 1600-ih
Za tijesto:
- 2 puta 2 dl brašna
- 1 šalica vode
- po ukusu soli
- 6 žlica maslaca
Za nadjev:
- 300 g tunjevine (2 konzerve)
- 2 avokada
- limeta
- nekoliko listova zelene salate
- paprika (crvena i žuta)
- peršinovo lišće
- sol, papar
- maslinovo ulje
Za salsu:
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 rajčice bez ljuske
- 2 režnja bijelog luka
- vezica peršinovog lišća
- sol i papar, prema ukusu
- žličica šećera
- 3-4 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U brašno dodati omekšali maslac i malo soli, pa toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga najmanje desetak minuta da odmara, a potom ga podijeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu razvući u krug, pa peći u dobro zagrijanoj tavici s obje strane po nekoliko minuta.
Za nadjev, sve sastojke isjeckati na listiće ili komadiće i pomiješati. Na kraju dodati komadiće tune, vodeći računa da se ne pretvori u kašu.
Za salsu, sve sastojke isjeckati, pomiješati i staviti u zagrijano ulje da se dinsta petnaestak minuta ili više. Vrijeme ćete sami odrediti ovisno koliko gust preljev želite.
U svaku tortillu stavite nadjev koji ćete preliti salsom. Potom zarolajte tijesto koje možete narezati na komade, što je vrlo praktično, a i dekorativno, te može poslužiti i kao predjelo. Ako više volite klasiku, izborite se s cijelim komadom. Svakako ćete uživati.