Connect with us

Gastro kutak

Sigurni smo da pizzu za ručak ne odbijate olako

Objavljeno

/

Na slici su prikazane različite vrste pizze s raznovrsnim nadjevima, poslužene na drvenim daskama. Jedna pizza u prvom planu dobro je pečena sa zlatnom korom, prelivena sirom, gljivama i moguće nekom vrstom mesa. U pozadini se nalaze druge pizze; jedna ima kriške rajčica i zelenih listova - vjerojatno bosiljak, a druga izgleda kao da ima gljive i dodatne nadjeve. Pizze su različitih oblika; neke su ovalnije dok su druge okrugle. Okruženje izgleda kao kuhinja ili stol za posluživanje gdje su pizze izložene za odabir.
Foto: Pixabay

Iako modernu pizzu vežemo uz Italiju, točnije uz Napulj, prvi recept koji je bio sličan onome što danas vežemo uz pizzu nastao je u Antičko doba za vrijeme starih Grka i Egipćana. Najskuplja pizza na svijetu košta čak 12.000 dolara, a mi vam nudimo uvijek fini i svima dostupan klasik

Sastojci za tijesto:

  • 500-600 grama glatkog brašna
  • pola kockice svježeg kvasca ili vrećica suhog
  • pola dcl maslinova ulja, može i maslac ili obično suncokretovo ulje
  • 2 dcl tople vode odnosno prema potrebi, a možete i pola mlijeko, pola voda – pazite da voda i mlijeko nisu vrući jer se onda unište gljivice iz kvasca
  • 1 mala žličica soli

Nadjev:

  • 3 dcl umaka od rajčice
  • 250 g šunke u ovitku
  • 250 g sira
  • pola svježe paprike
  • 10-ak svježih šampinjona
  • origano prema želji i ukusu

Priprema:

Od svih navedenih sastojaka zamijesite tijesto, i ostavite ga da se digne na sobnoj temperaturi. Kad se tijesto udvostručilo, počnite s pripremom pizze, u međuvremenu upalite pećnicu da se uspije ugrijati.

Tepsiju namažite s malo maslinova ulja i na to istresite tijesto te ga prstima razvucite do kraja rubova. Tijesto premažite umakom od rajčice pa pospite malo origana, na to naribajte šunku, pa na šunku naribajte sir. Na kraju malo nasjeckane zelene svježe paprike i nasjeckane šampinjone, posipajte još malo origanom.

Pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 220 celzijevih stupnjeva između 15 i 20 minuta ovisno o jačini vaše pećnice i to je to. Dobar tek.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ražnjići s mesom i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Praznik rada postao je sinonim za druženje uz roštilj, ražnjići su uvijek dobra ideja i uvijek se pojedu prvi, a uz meso, na ražnjiće možete dodati i svoje omiljeno povrće

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (piletina, svinjetina, junetina)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • Soja umak
  • Med
  • Češnjak sitno nasjeckan
  • Maslinovo ili biljno ulje
  • Sol, papar
  • Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema:

Meso narežite na kockice, paprike narezati na komadiće, luk na veće komade, a tikvice na kolutiće. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, dodajte soja umak, med, sjeckani češnjak, začine i ulje. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira barem 30 minuta (ili duže za bolji okus). Na kraju složite ražnjiće ovim redom, komad mesa, komad luka, paprika, tikvica, pa opet meso i tako do kraja štapića. Pecite ražnjiće na roštilju. Tijekom pečenja ih povremeno premažite ostatkom marinade za dodatnu sočnost. Gotove ražnjiće izvadite na tanjur i pospite s još malo sitno narezanog češnjaka i peršina. Uz ražnjiće poslužite svježu salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

U trendu