Gastro kutak

Sigurni smo da pizzu za ručak ne odbijate olako

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Iako modernu pizzu vežemo uz Italiju, točnije uz Napulj, prvi recept koji je bio sličan onome što danas vežemo uz pizzu nastao je u Antičko doba za vrijeme starih Grka i Egipćana. Najskuplja pizza na svijetu košta čak 12.000 dolara, a mi vam nudimo uvijek fini i svima dostupan klasik

Sastojci za tijesto:

  • 500-600 grama glatkog brašna
  • pola kockice svježeg kvasca ili vrećica suhog
  • pola dcl maslinova ulja, može i maslac ili obično suncokretovo ulje
  • 2 dcl tople vode odnosno prema potrebi, a možete i pola mlijeko, pola voda – pazite da voda i mlijeko nisu vrući jer se onda unište gljivice iz kvasca
  • 1 mala žličica soli

Nadjev:

  • 3 dcl umaka od rajčice
  • 250 g šunke u ovitku
  • 250 g sira
  • pola svježe paprike
  • 10-ak svježih šampinjona
  • origano prema želji i ukusu

Priprema:

Od svih navedenih sastojaka zamijesite tijesto, i ostavite ga da se digne na sobnoj temperaturi. Kad se tijesto udvostručilo, počnite s pripremom pizze, u međuvremenu upalite pećnicu da se uspije ugrijati.

Tepsiju namažite s malo maslinova ulja i na to istresite tijesto te ga prstima razvucite do kraja rubova. Tijesto premažite umakom od rajčice pa pospite malo origana, na to naribajte šunku, pa na šunku naribajte sir. Na kraju malo nasjeckane zelene svježe paprike i nasjeckane šampinjone, posipajte još malo origanom.

Pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 220 celzijevih stupnjeva između 15 i 20 minuta ovisno o jačini vaše pećnice i to je to. Dobar tek.

U trendu

Exit mobile version