Poveži se s nama

in MREŽA

NAŠA PRIČA Udruga Poseban prijatelj iz Dubrovnika

Objavljeno

/

Na fotografiji je Dženita Lazarević, odjevena u crnu majicu i svijetlu jaknu. Stoji ispred stare zgrade s arhitektonskim detaljima. U pozadini se vidi stari arhitektonski objekt s detaljima na fasadi. Nebo je vedro i bez oblaka.
Foto: Dženita Lazarević

Kao udruga nastojimo lobirati u lokalnoj zajednici da se poboljšaju uvjeti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom i do sada nam ide uspješno, kaže predsjednica Dženita Lazarević, a imaju i izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom

Poslušaj ovaj članak

Udruga ‘Poseban prijatelj’ nastala je kao odgovor na potrebe roditelja djece s teškoćama u razvoju na području grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a od svojega je osnutka 30. travnja 2012. godine do danas u znatnoj mjeri povećala kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju na tom području te unaprijedila svoje resurse i izrasla u respektabilnu, iskusnu udrugu koja pokreće promjene.

Udruga trenutno broji 64 člana, uglavnom obitelji djece s teškoćama u razvoju. Udruga je prepoznatljiva na razini gradova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Svake godine dolazi do povećanja broja članova i podupiratelja udruge te zanimanje sve većeg broja javnosti za aktivnosti udruge, a još više doznajte od predsjednice udruge Dženite Lazarević.

– U 2023. godini udruga je imala 15 projekata, od kojih su neki nastavljeni i u ovoj godini. Jedan od zanimljivijih projekata bio je Inkluzivno kazalište kojeg je financirao Grad Dubrovnik. Radilo se o prvi put izvedenoj predstavi koja je prilagođena gluhim i slijepim osobama. Projekt ćemo raditi i u ovoj godini s predstavom ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ u suradnji s udrugom Centar UP2date iz Zagreba. S istom udrugom ove godine u travnju ćemo predstaviti projekt ‘Lokrum O3 – osjeti, okusi, odnesi’ na kojem su partneri Centar za rehabilitaciju Josipovac, OŠ Montovjerna, Udruga Rina Mašera iz Dubrovnika i Rezervat Lokrum.

Od 2013. godine uspješno provodimo projekt ‘Sigurno do odredišta’ gdje se besplatno prevoze djeca s teškoćama u školu, na rehabilitaciju ili u vrtić. U suradnji s Udrugom Visoki jablani iz Rijeke i Udrugom EDUS – Edukacija za sve iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, provodimo projekt ‘Sustavna potpora u lokalnoj zajednici za kvalitetan put ka punoj integraciji’ u kojem educiramo odgajatelje i učitelje u dvije županije, Dubrovačko-neretvanskoj i Vukovarsko-srijemskoj, odnosno u Gradu Dubrovniku i Općini Lovas. Uključene su OŠ Lovas i OŠ Marina Držića iz Dubrovnika, vrtići Lovas, Dubrovnik, Pčelica iz Mokošice, kao i Zavod za socijalnu skrb Vinkovci, Zavod za socijalnu skrb Dubrovnik, kao i već spomenuti Grad Dubrovnik i Općina Lovas. Kroz ovaj trogodišnji projekt objavili smo i web stranicu FuTURe for TUR gdje se mogu naći svi važni zakoni, pravilnici, uskoro će ići  edukacijski videi kao i podcasti, odgovori na pitanja roditelja i osoba s invaliditetom. Sve ono što smo tijekom godina na terenu vidjeli da nedostaje, bit će na web stranici – pojasnila nam je Lazarević.

Dženita je mišljenja da su svima koji žive život obitelji u kojoj su djeca s teškoćama u razvoju, ili osobe s invaliditetom izazovi jednaki.

– Roditeljima je najbitnije naći odgovarajuće usluge, a njih zaista kronično nedostaje. Stoga mi kroz udrugu nastojimo rješavati njihove potrebe i savjetovati na koji način mogu doći najčešće do timskih obrada koje su potrebne za vještačenja, upise u školu i slično. Kao udruga nastojimo lobirati u lokalnoj zajednici da se poboljšaju uvjeti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom i do sada nam ide uspješno – kaže predsjednica, a imaju i izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom.

– Zaista se možemo s povjerenjem obratiti pročelnicima kao i gradonačelniku Grada Dubrovnika. U suradnji s Gradom Dubrovnikom zadnje dvije godine dolazili su studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjer Edukacijski rehabilitatori, na praksu u vrtiće i škole, što je za nas jako značajno jer znamo da edukacijskih rehabilitatora nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Objavama u medijima i razgovorima studenata s maturantima dubrovačkih škola pojavila se zainteresiranost dubrovačkih maturanata za upis na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, tako da ove godine imamo dvije studentice upisane na prvu godinu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta – kaže Dženita, a znamo da edukacijskih rehabilitatora zaista nema ni približno dovoljno u cijeloj Hrvatskoj.

Pitali smo i za planove udruge u narednom periodu.

– Plan nam je uskoro kupiti novi automobil jer je ovaj već dotrajao, a djeca kojoj je potreban zaista se i ne mogu voziti javnim prijevozom jer gube puno vremena u prometu, a radi se o djeci jednoroditeljskih obitelji, nevozača kao i djeci koja su u spektru. Također imamo problem s prostorom i nadamo se da ćemo i taj problem uskoro riješiti. Ovim putem se zahvaljujemo Župi sv. Mihajla iz Dubrovnika i don Robertu Ćibariću koji nam je omogućio prostor za rad s djecom i roditeljima, kao i braći i sestrama kroz projekt Terapija igrom – kaže Dženita, a osobama s invaliditetom i obiteljima djece s teškoćama u razvoju poručila je da i dalje budu pozitivni, ustrajni u svojim životnim odlukama jer zdravlje nam je svima najpotrebnije, sve drugo će samo doći.

in MREŽA

Novi Vodič za studente s invaliditetom Udruge Liberato

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana naslovnica s tekstom “VODIČ ZA STUDENTE S INVALIDITETOM VOL.3” na plavoj pozadini sa žutim linijama koje stvaraju apstraktan uzorak. U središtu je ilustracija četiri osobe; jedna osoba u kolicima, jedna s bijelim štapom, jedna koja drži knjige i jedna koja stoji sa rukama na bokovima. Svi su okrenuti prema gledatelju, a ilustracija ima stilizirani izgled s ograničenom paletom boja - plavom, žutom i bijelom.
Foto: Udruga Liberato

Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente, kazali su iz Udruge Liberato

Život studenta nosi sa sobom mnoge izazove, a za studente s invaliditetom ti izazovi mogu biti još veći.

– Uz želju da im pružimo podršku u savladavanju svih prepreka i iskorištavanju svih mogućnosti visokog obrazovanja, zajedno s partnerima poput Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog studentskog zbora, stvorili smo novu verziju vodiča za studente s invaliditetom. Ova verzija vodiča proširena je dodavanjem Sveučilišta u Puli te ažuriranjem svih informacija kako bismo osigurali točnost i relevantnost sadržaja – kazali su iz Udruge Liberato.

Realizacija ovog projekta bila je moguća uz značajnu podršku Sveučilišta u Splitu s posebnim naglaskom na Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Njihova financijska potpora, savjeti, informacije i kontinuirana podrška ključni su bili za ostvarenje ovog vodiča, čime smo osigurali visoku kvalitetu i korisnost sadržaja.

Vodič nudi obilje ključnih informacija o razlozima za odabir pojedinog fakulteta, naglašavajući kako visoko obrazovanje predstavlja ne samo put prema budućoj karijeri, već i priliku za osobni i profesionalni razvoj. Posebna pažnja posvećena je detaljima o pravima i podršci dostupnoj studentima s invaliditetom, jer je ta podrška ključna za njihov uspješan studij.

Tražite li pravi fakultet za sebe? Vodič nudi sveobuhvatne informacije o različitim oblicima podrške koje pojedini fakulteti pružaju osobama s invaliditetom, kao i o akademskim programima i studentskim organizacijama na različitim sastavnicama. Ispravan odabir fakulteta može znatno obogatiti vaše obrazovno iskustvo i pomoći vam u gradnji uspješne budućnosti.

No, ovaj vodič je mnogo više od običnog priručnika – on je alat za osnaživanje studenata s invaliditetom.

– Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente – kazali su.

Vodič nije samo papirnati trag, već vaš partner na putu prema obrazovanju i osobnom rastu.

– Preuzmite vodič danas i započnite svoje putovanje prema uspjehu s povjerenjem i podrškom koje zaslužujete. Vaš uspjeh je njihova zajednička misija, a ovaj vodič je vaš ključni resurs za ostvarenje vaših akademskih i životnih ciljeva – poručili su.

Vodič je dostupan na ovoj poveznici.

Nastavi čitati

in MREŽA

Nutricionistička radionica za osobe s multiplom sklerozom

Objavljeno

/

Na fotografiji je plakat koji najavljuje “Nutricionističku radionicu” u suradnji s Tamarom Ciko i Jelenom Bajić Bošnjak, obje magistre nutricionizma.
Foto: Savez multiple skleroze Hrvatske

Važno je da prehrambene planove prilagodite individualnim potrebama i simptomima i naučite koje namirnice mogu eventualno pogoršati simptome MS-a

Multipla skleroza (MS) je kronična bolest središnjeg živčanog sustava koja može utjecati na različite aspekte života, uključujući prehranu. Iako ne postoji specifična dijeta koja može izliječiti MS, pravilna prehrana može pomoći u upravljanju simptomima, poboljšanju općeg zdravlja i povećanju energije.

Važno je da prehrambene planove prilagodite individualnim potrebama i simptomima i naučiti koje namirnice mogu eventualno pogoršati simptome MS-a.

– Važnost prehrane iz dana u dan raste, no njoj se još uvijek ne pridaje dovoljno značaja… Iz tog razloga, u suradnji s Društvom multiple skleroze Grada Zagreba u sklopu projekta ‘MS inicijativa za zdravlje’ financiranog iz proračuna Grada Zagreba, organizirali smo edukativnu, nutricionističku radionicu.

Tamara Ciko, magistrica nutricionizma te Jelena Margetić Bošković, magistrica nutricionizma iz Savjetovališta za prehranu Doma zdravlja Zagreb-centar, predstavit će temu prehrane, važnost pravilne prehrane te kako je prilagoditi vlastitim potrebama – kažu iz Saveza multiple skleroze Hrvatske.

Nutricionistička radionica će se održati 30. srpnja 2024. u 17 sati u dvorani Mjesnog odbora Trnsko, na adresi Trnsko 34a.

Pozivaju sve članove Društva multiple skleroze Grada Zagreba da se pridruže i dobiju potrebne informacije kako bi napravili pozitivan korak za svoju prehranu.

Na radionicu se prijavite putem emaila na: sdms_hrvatske@sdmsh.hr ili na broj telefona 098/981-9437.

Nastavi čitati

in MREŽA

INTERVJU, VANJA HANIĆ Predsjednik Uprave Žitoproizvoda

Objavljeno

/

Na fotografiji su dva muškarca odjevena u poslovna odijela. Lica su im zamagljena radi zaštite privatnosti. Osoba s lijeve strane nosi tamnoplavo odijelo s bijelom košuljom i kravatom, dok osoba s desne strane nosi svijetloplavo odijelo s bijelom košuljom bez kravate. Osoba s desne strane drži prozirnu nagradu ili priznanje u obliku kapi vode ili plamena. Pozadina je nejasna, ali se može naslutiti da se radi o unutrašnjem prostoru, vjerojatno dvorani ili konferencijskoj sali.
Foto: Žitoproizvod

U kategoriji Srednji poslodavac priznanje za najboljeg poslodavca osoba s invaliditetom za 2023. godinu primila je tvrtka Žitoproizvod d.d. iz Karlovca, a o pozadini svega pričali smo s Vanjom Hanićem, predsjednikom Uprave Žitoproizvoda

Prije dva tjedna dobili ste priznanje za najboljeg poslodavca osoba s invaliditetom 2023. godine. Kako je izgledao put do tog priznanja?

– Tvrtka Žitoproizvod ima dugogodišnju tradiciju, ove godine slavimo veliku 78. obljetnicu. Sve te godine tvrtku su gradili, oblikovali i obilježili njeni radnici. S obzirom na to da se bavimo proizvodnjom u prehrambenoj industriji koja je vrlo intenzivna, naši radnici su prošli dobra i ona malo manje dobra vremena. Velik broj radnika s nama je više od deset, dvadeset, trideset pa čak i četrdeset godina.

Tijekom godina prirodno je da se starenjem kod svih nas pojavljuju neke zdravstvene teškoće na koje smo kao tvrtka htjeli obratiti više pozornosti i radnicima s teškoćama omogućiti raspored, prilagodbu radnih mjesta kao i dodatne beneficije koje se pružaju i radnicima i nama kao poslodavcu. Tako da danas jedan značajan dio čine kolege koje su osobe s invaliditetom i koji su ravnopravni članovi našeg tima, a kod zapošljavanja novih radnika osobe s invaliditetom imaju jednaka prava kao i svi ostali kandidati. Stoga bih rekao da je put do ovog nama posebno dragog i vrijednog priznanja bio nekako prirodan.

Koliko u ovom trenutku imate zaposlenih osoba s invaliditetom i na kojim sve poslovima?

Tvrtka broji stotinjak zaposlenika, od kojih desetak posto čine osobe s invaliditetom te se kao ravnopravni radnici ne ističu na nikakav drugačiji način, s ostalim kolegama imaju najnormalniji odnos, svi zajedno rade i trude se u ovim općenito izazovnim vremenima.

Radnici s invaliditetom kod nas uglavnom obavljaju pomoćne poslove poput slaganja kutija za kruh ili pakiranja proizvoda, rade poslove portira, kotlovničara i slično, dok s druge strane neki od naših zaposlenika s invaliditetom obnašaju i rukovodeće funkcije.

Kako izgleda prilagodba osobe s invaliditetom na proces rada? Ima li osobu koja je uz nju, barem na početku, kako bi uspješno svladala radne zadatke?

– U našem slučaju je situacija nešto drugačija jer se radi o radnicima koji su dulje kod nas te su svoje invaliditete stekli u vrijeme kad su već bili naši zaposlenici. Općenito imamo puno kolega koji cijeli svoj radni vijek rade u Žitoproizvodu. Radna atmosfera je ugodna i pozitivna i svi si međusobno pomažu, to je slučaj i kod naših zaposlenika s invaliditetom, uvijek imaju na koga računati.

Na početku kod poslodavca može postojati strah kako će sve ići – je li i kod vas postojao i kako ste ga prevladali?

– Nema nikakvog straha ili stigme od zapošljavanja osoba s invaliditetom jer je radna okolina poticajna. Imamo odličnu suradnju sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i s lokalnim Centrom za profesionalnu rehabilitaciju koji su posredovali u privremenom zapošljavanju radnika s invaliditetom kako bi se izvršila prilagodba na rad i provjerilo može li pojedina osoba obavljati određene poslove.

Kakvi su radnici osobe s invaliditetom?

– U našem su slučaju osobe s invaliditetom marljivi, vrijedni, zahvalni i pozitivni radnici koji uvijek imaju osmijeh na licu i nikada im ništa nije teško.

Koja bi bila vaša poruka ostalim poslodavcima što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom?

– Svim poslodavcima bih poručio da osobe s invaliditetom nikako ne treba stigmatizirati, dapače, treba im dati šansu jer iz svog osobnog iskustva mogu reći da osobe koje imaju neku vrstu invaliditeta kada im se pruži prilika često budu i puno bolji radnici nego što su to radnici koji nemaju nikakvu vrstu ograničenja.

Nastavi čitati

U trendu