Poveži se s nama

in MREŽA

NAŠA PRIČA Udruga Poseban prijatelj iz Dubrovnika

Objavljeno

/

Na fotografiji je Dženita Lazarević, odjevena u crnu majicu i svijetlu jaknu. Stoji ispred stare zgrade s arhitektonskim detaljima. U pozadini se vidi stari arhitektonski objekt s detaljima na fasadi. Nebo je vedro i bez oblaka.
Foto: Dženita Lazarević

Kao udruga nastojimo lobirati u lokalnoj zajednici da se poboljšaju uvjeti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom i do sada nam ide uspješno, kaže predsjednica Dženita Lazarević, a imaju i izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom

Poslušaj ovaj članak

Udruga ‘Poseban prijatelj’ nastala je kao odgovor na potrebe roditelja djece s teškoćama u razvoju na području grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a od svojega je osnutka 30. travnja 2012. godine do danas u znatnoj mjeri povećala kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju na tom području te unaprijedila svoje resurse i izrasla u respektabilnu, iskusnu udrugu koja pokreće promjene.

Udruga trenutno broji 64 člana, uglavnom obitelji djece s teškoćama u razvoju. Udruga je prepoznatljiva na razini gradova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Svake godine dolazi do povećanja broja članova i podupiratelja udruge te zanimanje sve većeg broja javnosti za aktivnosti udruge, a još više doznajte od predsjednice udruge Dženite Lazarević.

– U 2023. godini udruga je imala 15 projekata, od kojih su neki nastavljeni i u ovoj godini. Jedan od zanimljivijih projekata bio je Inkluzivno kazalište kojeg je financirao Grad Dubrovnik. Radilo se o prvi put izvedenoj predstavi koja je prilagođena gluhim i slijepim osobama. Projekt ćemo raditi i u ovoj godini s predstavom ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ u suradnji s udrugom Centar UP2date iz Zagreba. S istom udrugom ove godine u travnju ćemo predstaviti projekt ‘Lokrum O3 – osjeti, okusi, odnesi’ na kojem su partneri Centar za rehabilitaciju Josipovac, OŠ Montovjerna, Udruga Rina Mašera iz Dubrovnika i Rezervat Lokrum.

Od 2013. godine uspješno provodimo projekt ‘Sigurno do odredišta’ gdje se besplatno prevoze djeca s teškoćama u školu, na rehabilitaciju ili u vrtić. U suradnji s Udrugom Visoki jablani iz Rijeke i Udrugom EDUS – Edukacija za sve iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, provodimo projekt ‘Sustavna potpora u lokalnoj zajednici za kvalitetan put ka punoj integraciji’ u kojem educiramo odgajatelje i učitelje u dvije županije, Dubrovačko-neretvanskoj i Vukovarsko-srijemskoj, odnosno u Gradu Dubrovniku i Općini Lovas. Uključene su OŠ Lovas i OŠ Marina Držića iz Dubrovnika, vrtići Lovas, Dubrovnik, Pčelica iz Mokošice, kao i Zavod za socijalnu skrb Vinkovci, Zavod za socijalnu skrb Dubrovnik, kao i već spomenuti Grad Dubrovnik i Općina Lovas. Kroz ovaj trogodišnji projekt objavili smo i web stranicu FuTURe for TUR gdje se mogu naći svi važni zakoni, pravilnici, uskoro će ići  edukacijski videi kao i podcasti, odgovori na pitanja roditelja i osoba s invaliditetom. Sve ono što smo tijekom godina na terenu vidjeli da nedostaje, bit će na web stranici – pojasnila nam je Lazarević.

Dženita je mišljenja da su svima koji žive život obitelji u kojoj su djeca s teškoćama u razvoju, ili osobe s invaliditetom izazovi jednaki.

– Roditeljima je najbitnije naći odgovarajuće usluge, a njih zaista kronično nedostaje. Stoga mi kroz udrugu nastojimo rješavati njihove potrebe i savjetovati na koji način mogu doći najčešće do timskih obrada koje su potrebne za vještačenja, upise u školu i slično. Kao udruga nastojimo lobirati u lokalnoj zajednici da se poboljšaju uvjeti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom i do sada nam ide uspješno – kaže predsjednica, a imaju i izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom.

– Zaista se možemo s povjerenjem obratiti pročelnicima kao i gradonačelniku Grada Dubrovnika. U suradnji s Gradom Dubrovnikom zadnje dvije godine dolazili su studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjer Edukacijski rehabilitatori, na praksu u vrtiće i škole, što je za nas jako značajno jer znamo da edukacijskih rehabilitatora nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Objavama u medijima i razgovorima studenata s maturantima dubrovačkih škola pojavila se zainteresiranost dubrovačkih maturanata za upis na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, tako da ove godine imamo dvije studentice upisane na prvu godinu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta – kaže Dženita, a znamo da edukacijskih rehabilitatora zaista nema ni približno dovoljno u cijeloj Hrvatskoj.

Pitali smo i za planove udruge u narednom periodu.

– Plan nam je uskoro kupiti novi automobil jer je ovaj već dotrajao, a djeca kojoj je potreban zaista se i ne mogu voziti javnim prijevozom jer gube puno vremena u prometu, a radi se o djeci jednoroditeljskih obitelji, nevozača kao i djeci koja su u spektru. Također imamo problem s prostorom i nadamo se da ćemo i taj problem uskoro riješiti. Ovim putem se zahvaljujemo Župi sv. Mihajla iz Dubrovnika i don Robertu Ćibariću koji nam je omogućio prostor za rad s djecom i roditeljima, kao i braći i sestrama kroz projekt Terapija igrom – kaže Dženita, a osobama s invaliditetom i obiteljima djece s teškoćama u razvoju poručila je da i dalje budu pozitivni, ustrajni u svojim životnim odlukama jer zdravlje nam je svima najpotrebnije, sve drugo će samo doći.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Civilno društvo

Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Poslušaj ovaj članak

Posjetili smo u četvrtak URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. U Hrvatskoj će boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za njih stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, smješteni su u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero njih radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, isto tako, rade na popravku i tapeciranju stolica – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Nastavi čitati

in MREŽA

AKD poziva osobe s invaliditetom – ažurirajte svoje podatke i ostvarite prava

Objavljeno

/

Foto: AKD
Sponzorirani sadržaj

AKD d.o.o poziva osobe s invaliditetom da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj

Poslušaj ovaj članak

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti na mrežnoj stranici mosi.akd.hr ili Facebook stranici https://www.facebook.com/povlastice.za.osobe.s.invaliditetom/, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Nastavi čitati

U trendu