Poveži se s nama

Gastro kutak

Ako još niste, svakako probajte lasagne s plodovima mora

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje izgleda kao lazanje u bijeloj keramičkoj posudi, postavljeno na drveni stol. U pozadini se nalazi čaša crnog vina i dvije boce vina. Jelo ima zapečenu zlatno-smeđu koru na vrhu, što ukazuje na to da je vjerojatno svježe izvađeno iz pećnice i spremno za posluživanje. Ovo bi moglo biti inspiracija za obrok ili za ljubitelje talijanske kuhinje.
Foto: Pixabay

Lasagne s plodovima mora su ukusan spoj talijanske kuhinje i morskih delicija. Premda nam pri pomisli na lasagne ne padaju na pamet i morski plodovi, dajte priliku ovoj kombinaciji

Sastojci:

Za umak od rajčice:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 g konzervirane rajčice
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica sušenog origana ili bosiljka
Za bešamel umak:
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu
Za plodove mora:
  • 400 g mješavine plodova mora (školjke, škampi, lignje)
  • 200 g fileta bijele ribe, narezane na komadiće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 100 ml bijelog vina
  • sol i papar po ukusu
Ostalo:
  • 250 g lasagna kora (svježe ili suhe, prema uputama na pakiranju)
  • 150 g naribanog parmezana
  • 150 g naribane mozzarelle
  • svježi peršin za posipanje

Priprema umaka od rajčice:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckan luk i pirjajte dok ne postane staklast.

Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.

Dodajte konzervirane rajčice, šećer, sol, papar i origano ili bosiljak.

Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući.

Priprema bešamel umaka:

U loncu rastopite maslac na srednjoj vatri.

Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete pastu (započinjete roux).

Postupno dodavajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast.

Dodajte muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.

Priprema plodova mora:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte češnjak i kratko pirjajte.

Dodajte plodove mora i bijelu ribu, pirjajte dok ne postanu mekani.

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok alkohol ne ispari, oko 5 minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Sastavljanje lasagna:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U namašćenoj posudi za pečenje, na dno stavite tanki sloj umaka od rajčice.

Pokrijte korama za lasagne.

Na kore stavite dio plodova mora, zatim dio bešamel umaka.

Ponavljajte slojeve (umak od rajčice, kore, plodovi mora, bešamel) dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude bešamel umak.

Na vrh pospite naribani parmezan i mozzarellu.

Pečenje:

Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 25-30 minuta.

Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđi i mjehurićast.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Poslužite lasagne s nasjeckanim svježim peršinom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Rižoto s ciklom i kozjim sirom spoj je kremoznosti i neočekivanog

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s rižotom. Rižoto je obojen u intenzivnu crvenu boju, vjerojatno od cikle, s komadima što izgleda kao kuhana cikla i bijeli kvadratići koji bi mogli biti sir, posipani preko vrha. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg začinskog bilja i naribanim sirom koji izgleda kao parmezan. Ovo jelo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog svoje živopisne boje i potencijalno sofisticiranog načina pripreme koji se koristi u visokoj gastronomiji.
Foto: DALL-E

Elegantno i neobično jelo koje spaja kremastu teksturu tradicionalnog rižota s bogatim, zemljanim okusom cikle i kremasto-slankastim dodirom kozjeg sira. Ovaj rižoto odlikuje se vibrantnom ljubičastom bojom zahvaljujući cikli, što ga čini vizualno atraktivnim na tanjuru

Sastojci:

  • 1 šalica Arborio riže
  • 2 srednje cikle
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca (1 litra)
  • dvije trećine šalice bijelog vina (150 ml)
  • trećina šalice kozjeg sira (100 grama)
  • četvrtina šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • svježi timijan ili peršin za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu
  • balzamični ocat – par kapi po želji

Priprema:

Ako koristite sirovu ciklu, kuhajte je ili pecite u pećnici dok ne omekša, zatim je naribajte ili narežite na sitne komadiće.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.

Dodajte Arborio rižu u tavu i pržite 2-3 minute, dok riža ne postane lagano prozirna.

Dodajte bijelo vino i miješajte dok alkohol ne ispari, a tekućina ne upije.

Počinjemo s dodavanjem vrućeg povrtnog temeljca, kutljaču po kutljaču, uz neprestano miješanje. Svaki put kad riža upije temeljac, dodajte novu kutljaču. Nastavite ovaj postupak oko 15-20 minuta dok riža ne omekša, ali još uvijek ostane al dente.

Dodajte naribanu ciklu u rižoto i dobro promiješajte, pustivši da se sve zagrije i sjedini s rižom.

Umiješajte maslac, kozji sir i parmezan u rižoto. Sir će se otopiti i dati bogatu kremastu teksturu. Dodajte sol i papar po ukusu.

Poslužite rižoto odmah, posut svježim timijanom ili peršinom. Po želji, možete dodati par kapi balzamičnog octa za blagu kiselost koja će pojačati okus cikle.

Ako volite orašaste plodove, možete dodati tostirane lješnjake ili sjemenke bundeve na vrh za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene mesne rolice mogu biti sjajan ručak ili večera

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od rolnica punjenih mesom omotanih slaninom, posluženih uz pire krumpir i svježe povrće poput cherry rajčica i listova salate. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg timijana. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza atraktivnog i ukusno izgledajućeg obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje
Foto: DALL-E

Punjene mesne rolice su ukusno i sočno jelo napravljeno od mljevenog mesa, obogaćenog začinima, sirom i aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i peršina. Smjesa se oblikuje u rolice, koje se zatim omataju tankim ploškama pancete ili slanine, čime dobivaju dodatnu hrskavost i slani okus

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine ili svinjetine
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica (otprilike 1 šalica)
  • 100 g naribanog sira (otprilike 1 šalica)
  • 2 žlice peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 8 tankih ploški pancete ili slanine
  • ulje za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir i peršin. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Podijelite smjesu na 8 jednakih dijelova. Oblikujte ih u duguljaste rolice. Omotajte svaku rolicu jednom ploškom pancete ili slanine.

U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 10-15 minuta). Pazite da ih često okrećete kako bi se ravnomjerno ispekle.

Nakon prženja, rolice možete dodatno staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C na 10-ak minuta kako bi se do kraja ispekle, posebno ako su veće.

Punjene mesne rolice poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Delicija Mediterana je mirisna focaccia

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pečena focaccia, talijanski kruh sličan pizzi. Focaccia je ukrašena cijelim cherry rajčicama, crnim maslinama i grančicama ružmarina. Sve to je raspoređeno po površini kruha koji izgleda mekano i zlatno pečen. U pozadini se nalazi drvena daska za rezanje, posuda s maslinovim uljem, zdjelica s maslinama i posuda sa začinima. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza atraktivnog i ukusnog izgleda focaccie koja može privući ljubitelje talijanske kuhinje ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.

Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
  • 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • 1 žlica krupne morske soli za posipanje
  • 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
  • 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
  • 10-15 maslina (opcionalno)

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).

U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.

Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.

Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.

Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite je par minuta prije rezanja.

Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.

Nastavi čitati

U trendu