Gastro kutak

Ako još niste, svakako probajte lasagne s plodovima mora

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Lasagne s plodovima mora su ukusan spoj talijanske kuhinje i morskih delicija. Premda nam pri pomisli na lasagne ne padaju na pamet i morski plodovi, dajte priliku ovoj kombinaciji

Sastojci:

Za umak od rajčice:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 g konzervirane rajčice
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica sušenog origana ili bosiljka
Za bešamel umak:
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu
Za plodove mora:
  • 400 g mješavine plodova mora (školjke, škampi, lignje)
  • 200 g fileta bijele ribe, narezane na komadiće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 100 ml bijelog vina
  • sol i papar po ukusu
Ostalo:
  • 250 g lasagna kora (svježe ili suhe, prema uputama na pakiranju)
  • 150 g naribanog parmezana
  • 150 g naribane mozzarelle
  • svježi peršin za posipanje

Priprema umaka od rajčice:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckan luk i pirjajte dok ne postane staklast.

Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.

Dodajte konzervirane rajčice, šećer, sol, papar i origano ili bosiljak.

Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući.

Priprema bešamel umaka:

U loncu rastopite maslac na srednjoj vatri.

Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete pastu (započinjete roux).

Postupno dodavajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast.

Dodajte muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.

Priprema plodova mora:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte češnjak i kratko pirjajte.

Dodajte plodove mora i bijelu ribu, pirjajte dok ne postanu mekani.

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok alkohol ne ispari, oko 5 minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Sastavljanje lasagna:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U namašćenoj posudi za pečenje, na dno stavite tanki sloj umaka od rajčice.

Pokrijte korama za lasagne.

Na kore stavite dio plodova mora, zatim dio bešamel umaka.

Ponavljajte slojeve (umak od rajčice, kore, plodovi mora, bešamel) dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude bešamel umak.

Na vrh pospite naribani parmezan i mozzarellu.

Pečenje:

Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 25-30 minuta.

Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđi i mjehurićast.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Poslužite lasagne s nasjeckanim svježim peršinom.

U trendu

Exit mobile version