Poveži se s nama

Gastro kutak

Ukusno varivo s lećom i povrćem grije tijelo i dušu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo od leće u dubokom tanjuru. Jelo sadrži kuhane leće, komade crvene rajčice, žute paprike i zelene tikvice. Sve je posuto svježim peršinom. U pozadini se nazire kriška kruha. Ova fotografija može biti zanimljiva zbog prikaza ukusnog i zdravog vegetarijanskog obroka koji je bogat proteinima.
Foto: DALL·E

Može se jesti samostalno ili poslužiti uz krišku hrskavog kruha, a odlično se slaže i s rižom. Ovo varivo s lećom i povrćem pravi je primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti utješno, ukusno i hranjivo jelo koje obogaćuje tijelo i grije dušu

Sastojci:

  • 200 g zelene ili smeđe leće – oko 1 šalica
  • 1 veći luk
  • 2 mrkve
  • 1 srednji krumpir
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 konzerva rajčice (400 g pelati) ili 2 svježe rajčice
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice kurkume, po želji
  • sol i papar, po ukusu
  • maslinovo ulje ili suncokretovo ulje
  • 1,5 l povrtnog temeljca ili vode – 6 šalica
  • svježi peršin

Priprema:

Operite i narežite sve povrće prema navedenom popisu.

U većem loncu zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte češnjak i pržite kratko, samo dok zamiriše.

Dodajte mrkvu, krumpir i papriku u lonac te nastavite pržiti 5-7 minuta, dok povrće malo omekša. Umiješajte crvenu papriku, dimljenu papriku i kurkumu, pa promiješajte.

Dodajte opranu leću, rajčice i lovorov list te sve zalijte povrtnim temeljcem (ili vodom). Promiješajte i pustite da zavrije.

Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte oko 30-40 minuta, ili dok leća i povrće ne omekšaju. Ako voda ispari prije nego što je sve kuhano, dodajte još malo temeljca ili vode.

Oko 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte tikvice. Na kraju kuhanja, začinite solju i paprom prema ukusu.

Maknite lovorov list, pospite svježim peršinom i poslužite toplo uz krišku kruha ili kuhanu rižu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Tuna s tjesteninom i povrćem gotova za 20 minuta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom, točnije penne tjesteninom, koja je pomiješana s komadima tune, cherry rajčicama prepolovljenim na pola, zelenim graškom i listićima peršina. Jelo izgleda svježe i ukusno te je posluženo na bijelom tanjuru. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovaj recept idealan je za one koji žele pripremiti hranjivo jelo u kratkom vremenu. Kombinacija povrća poput paprike, luka i rajčica sa slasnom tunom i tjesteninom stvara skladan okus koji će zadovoljiti sve ukuse

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (2 šalice)
  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 150 g)
  • 1 manja crvena paprika (ili cherry rajčice, po želji)
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar, po ukusu
  • peršin ili bosiljak za dekoraciju (opcionalno)
  • parmezan za posipanje (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, ocijedite je i ostavite sa strane.

Nasjeckajte luk i češnjak, a papriku (ili cherry rajčice) narežite na male komadiće.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje i luk. Pržite luk par minuta dok ne postane staklast, a zatim dodajte češnjak i kratko pržite.

Dodajte papriku i miješajte dok malo ne omekša (oko 3-4 minute). Ako koristite cherry rajčice, dodajte ih u ovoj fazi.

Dodajte tunu (sa ili bez ulja iz konzerve, po želji). Promiješajte sve zajedno i začinite solju i paprom.

Dodajte tjesteninu u tavu s tunom i povrćem. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Ako je potrebno, dodajte još malo maslinovog ulja.

 Po želji pospite sjeckanim peršinom ili bosiljkom i malo parmezana na vrh.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pečeni krumpir s kobasicom i povrćem kad trebate zasitno jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno povrće i kobasice na velikoj metalnoj tavi. Na tavi se nalaze kolutovi crvene i žute paprike, komadići krumpira, kolutovi luka, rajčice narezane na polovice te nekoliko cijelih kobasica. Sve je posuto začinskim biljem poput ružmarina i crnim paprom te izgleda začinjeno i spremno za serviranje. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje čine jelo privlačnim, a može biti relevantna u kontekstu kuhanja ili prezentacije hrane.
Foto: DALL·E

Jelo ima savršenu kombinaciju tekstura i okusa – hrskavi rubovi krumpira, sočne kobasice koje puštaju svoju masnoću i začine, te mekano povrće koje upija sve arome. Ovo je jelo idealno za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i zasitnosti, a možete ga poslužiti uz kiselo vrhnje ili jednostavnu salatu za osvježavajući kontrast

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • 2-3 kobasice (možete koristiti domaće, dimljene ili začinjene po želji)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi ružmarin ili timijan (po želji)
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika i malo čilija (po želji)

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške. Paprike i mrkvu narežite na trakice, a luk na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte.

Narežite kobasice na kolutiće srednje debljine.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpire, paprike, mrkvu, luk, češnjak i kobasice. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, čili i ružmarin (ili timijan) po ukusu. Dobro sve izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

Prebacite sve na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite sastojke u ravnomjernom sloju kako bi se svi sastojci jednako pekli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, ili dok krumpir i povrće ne omekšaju, a kobasice ne postanu hrskave. Povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Možete dodati i druge vrste povrća po želji, poput tikvica ili cherry rajčica, ili dodati začine poput dimljene paprike za dodatnu aromu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti s povrćem bogatog su okusa i boja

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom i povrćem. U tanjuru se nalazi špageti s raznobojnim cherry rajčicama, narezanim tikvicama, listovima špinata i naribanim sirom. Sve je posuto maslinovim uljem i začinjeno, a u pozadini su vidljivi svježi listovi bosiljka i nekoliko neiskorištenih cherry rajčica. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza zdravog obroka koji je istovremeno vizualno privlačan.
Foto: DALL·E

Ovo jelo nudi bogatstvo okusa i tekstura – od blage slatkoće cherry rajčica do blago gorkastog okusa špinata. Špageti s povrćem izvrstan su izbor za sve koji žele obrok pun vitamina, minerala i vlakana, a uz dodatak parmezana ili malo limunove korice, okus jela postaje još izraženiji

Sastojci:

  • 300 g špageta ili otprilike četiri porcije ili četiri šake suhih špageta
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 žuta paprika (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na polumjesece)
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 15-20 cherry rajčica (ovisno o veličini, računaje da prosječna cherry rajčica teži oko 10-15 g)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • oko 3-4 velike šake svježih listova špinata
  • maslinovo ulje
  • sol i papar (po ukusu)
  • prstohvat sušenog origana ili bosiljka
  • malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog)
  • parmezan za posluživanje (po želji)

Priprema:

Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Kada su kuhani, ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.

U velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte crveni luk i pržite ga dok ne postane proziran (oko 3 minute).

Dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodajte papriku, mrkvu i tikvicu. Pržite ih uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, ali da još uvijek zadrži malo hrskavosti, oko 5-7 minuta.

Dodajte cherry rajčice i špinat te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte i sušeni origano ili bosiljak. Nastavite kuhati dok rajčice ne omekšaju i špinat povene, otprilike 3-4 minute.

Umiješajte špagete u tavu s povrćem i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja špageta kako bi se dobila kremasta tekstura.

Prebacite špagete s povrćem na tanjure, pospite svježim peršinom i, po želji, naribanim parmezanom.

Ovaj recept lako možete prilagoditi sezonskom povrću ili dodati omiljene začine kako biste obogatili okus.

Nastavi čitati

U trendu