Connect with us

Gastro kutak

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečeno meso punjeno sušenim rajčicama i začinima, posluženo na drvenoj dasci. Uz to se nalazi zdjela pire krumpira i salata od zelene salate. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje mogu ukazivati na ukusno pripremljen obrok, te može biti relevantna za osobe koje traže inspiraciju za kuhanje ili prezentaciju jela.
Foto: DALL·E

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica je sočna i aromatična verzija klasične mesne štruce, koja donosi bogatstvo okusa i savršeno se uklapa kao topli ručak ili večera. Kombinacija mljevenog mesa s nadjevom od topljenog sira i sušenih rajčica unosi posebnu notu u svakom zalogaju, dok začini poput češnjaka, luka, peršina i origana podižu cjelokupan okus. Premaz od kečapa, meda i senfa stvara laganu koricu s blagom slatkoćom, a cijela štruca postaje zlatno-smeđa i nevjerojatno primamljiva

Sastojci:

  • pola kilograma mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
  • jedna glavica luka srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • jedno jaje
  • jedna šalica krušnih mrvica
  • sedam žlica mlijeka
  • naribani parmezan: 5 žlica
  • sir po izboru: oko 12 žlica narezanog na kockice
  • sušene rajčice u ulju: 6-8 komada
  • svježi peršin: 2 žlice
  • sušeni origano: 1 žličica
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje: 3 žlice
  • kečap ili umak od rajčice: 3 žlice
  • med ili smeđi šećer: 1 žlica
  • senf: 1 žličica

Priprema:

Pomiješajte krušne mrvice s mlijekom i ostavite da omekšaju nekoliko minuta.

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, luk, češnjak, parmezan, omekšale krušne mrvice, sušene rajčice, peršin, origano, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Na radnu površinu stavite komad papira za pečenje. Smjesu rasporedite po papiru i oblikujte pravokutnik debljine oko 2 cm. Po sredini pravokutnika rasporedite kockice sira.

Pažljivo zarolajte mesnu smjesu preko sira kako biste oblikovali štrucu. Pripazite da su rubovi dobro zatvoreni kako sir ne bi iscurio tijekom pečenja.

U maloj zdjelici pomiješajte kečap (ili umak od rajčice), med i senf. Premažite štrucu ovim umakom sa svih strana za dodatnu sočnost i slatkasti okus.

Stavite štrucu na lim za pečenje obložen papirom i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta prelijte sokovima koji se skupljaju u limu za pečenje.

Nakon pečenja, ostavite štrucu da se odmori 10-ak minuta, a zatim je narežite na kriške. Poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili svježu salatu.

Ako volite, u punjenje možete dodati još maslina ili malo špinata za dodatne okuse.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pečena riba s kokosovim mlijekom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje tanjur s umjetnički pripremljenim obrokom. Na tanjuru se nalazi komad ribe preliven žutim umakom, ukrašen svježim listovima korijandera i tankim trakicama sušenih čili papričica. Pokraj ribe nalazi se kugla bijele riže, također ukrašena crvenim čili papričicama. U pozadini se vidi zdjelica s narančastim kockicama hrane, komadići svježeg đumbira, listovi korijandera i svijeća koja gori. Fotografija odaje dojam tople, kreativne kulinarske prezentacije s naglaskom na svijetle, privlačne boje i detalje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
  • 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice nasjeckanog mladog luka
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.

Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.

Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Nastavite čitati

U trendu