Poveži se s nama

Gastro kutak

UVIJEK PROLAZE Evo jednostavnog recepta za domaće ćevape

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji uključuje nekoliko komada pečenog mesa, vjerojatno ćevapa, posluženih uz prilog od svježe rajčice, kriške limuna, malo ajvara i krišku svježeg sira. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tipičnog jela balkanske kuhinje koje se često poslužuje u restoranima ili na obiteljskim okupljanjima.
Foto: Pexels

Bosna i Hercegovina je oborila svjetski rekord u najdužoj liniji ćevapa. Tijekom manifestacije pod nazivom ‘Sarajevo ćevap Festival’ 2012. godine je postavljena linija ćevapa dugačka 804 metra

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene janjetine (možete koristiti samo junetinu ako ne želite miješati meso)
  • 1 srednji luk (sitno nasjeckan ili nariban)
  • 3 češnja bijelog luka (sitno nasjeckana ili naribana)
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone (pomaže u dobivanju laganije teksture)
  • 100 ml mineralne vode (za sočnost)
  • 1 žlica ulja (po izboru)

Priprema smjese:

U velikoj posudi pomiješajte mljevenu junetinu i janjetinu.

Dodajte sitno nasjeckani luk, bijeli luk, sol, papar, mljevenu crvenu papriku i sodu bikarbonu.

Postupno dodajte mineralnu vodu, miješajući smjesu rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Na kraju dodajte ulje i još jednom dobro izmiješajte.

Odmaranje smjese:

Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 2-3 sata, a po mogućnosti preko noći. Ovo će pomoći da se okusi prožmu, a smjesa dobije bolju teksturu.

Oblikovanje ćevapa:

Nakon što je smjesa odstajala, izvadite je iz hladnjaka.

Rukama oblikujte ćevape, veličine otprilike 7-10 cm i debljine oko 2 cm.

Ako vam se smjesa lijepi za ruke, možete ih lagano navlažiti vodom.

Pečenje:

Ćevape možete peći na roštilju, grill tavi ili u pećnici.

Ako pečete na roštilju ili grill tavi, prethodno ih lagano premažite uljem kako se ne bi lijepili.

Pecite ih na srednje jakoj vatri, okrećući ih povremeno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana, oko 8-10 minuta.

Posluživanje:

Poslužite ćevape uz tradicionalne priloge poput somuna ili lepinje, crvenog luka, ajvara i kiselog vrhnja.

In Portal

Gastro kutak

Zahladilo je pa pozivamo Njezino Veličanstvo sarmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od nekoliko sarmi. Sarma je tradicionalno jelo koje se pravi od kiselog kupusa ili vinove loze punjenog mješavinom mesa i riže, a ove su prelivene crvenim umakom. U pozadini se nalazi tamna površina posuta brašnom, a pored posude su češnjak i boca ulja, što ukazuje na to da je ovo scena iz pripreme ili serviranja jela.
Foto: DALL-E

Donosimo klasičan recept za sarmu. Sarma se obično priprema od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, uz dodatak začina. Proces pripreme može trajati malo duže, ali rezultat je vrijedan truda

Sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa (ili oko 20-30 listova)
  • 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 100 g riže
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 mrkva (naribana, po želji)
  • 1 žlica slatke paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 150 g dimljene slanine (ili suhog mesa, po želji)
  • ulje ili mast za pirjanje
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • voda ili juha (dovoljno da prekrije sarmu)

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša.

Dodajte češnjak i naribanu mrkvu, kratko popržite.

Umiješajte rižu, pržite minutu-dvije pa skinite s vatre.

U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, pirjanu smjesu luka i riže, dodajte sol, papar i slatku papriku.

Ako su listovi kiselog kupusa preveliki, prepolovite ih.

Uklonite zadebljale dijelove na sredini lista kako biste lakše motali sarmu.

Na svaki list kupusa stavite jednu žlicu nadjeva.

Zamotajte list tako da strane preklopite prema unutra i zarolate.

Na dno velikog lonca stavite nekoliko listova kupusa kako sarme ne bi zagorjele.

Zatim slažite sarme u lonac, sloj po sloj. Između sarme možete dodati komade dimljene slanine ili suhog mesa za dodatni okus.

Dodajte lovorov list i zalijte pasiranom rajčicom.

Prelijte vodom ili juhom da prekrije sarmu.

Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte vode.

Sarma se obično poslužuje topla, uz dodatak kiselog vrhnja i svježeg kruha.

Nastavi čitati

Gastro kutak

UGRIJAT ĆE VAS Krem juha od bundeve i batata

Objavljeno

/

Na fotografiji je tanjur krem juhe od bundeve i batata raskošne žute boje s malo bučinog ulja na vrhu.
Foto: Pixabay

Ova jesenska juha će vas ugrijati i tijelu goditi uz namirnice poput bundeve, batata i mrkve. Pored bogatstva okusa ove juhe lakše ćete preboljeti kraj ljeta, garantiramo

Sastojci:

  • 1 manja bundeva (oko 500 g)
  • 2 batata
  • 2 mrkve
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat mljevenog cimeta (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili bosiljak za ukras

Priprema:

Ogulite bundevu, batat i mrkve, te ih narežite na kockice. Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte crveni luk. Pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.

U lonac dodajte kockice bundeve, batata i mrkve. Kratko ih popržite s lukom i češnjakom (oko 5 minuta), kako bi se lagano karamelizirali i pustili mirise.

Prelijte povrće povrtnim temeljcem, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, soli i papra. Ako volite, dodajte i malo mljevenog cimeta za dodatnu dubinu okusa. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi. Zatim, uz pomoć štapnog miksera ili blendera, izradite krem juhu.

Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Juha će dobiti bogatiju teksturu i okus.

Juhu poslužite toplu, ukrašenu svježim peršinom ili bosiljkom. Možete dodati i malo preprženih sjemenki bundeve za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

OKUSI DJETINJSTVA Imamo recept za najbolji pohani kruh

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana crna drvena daska za serviranje na kojoj se nalazi nekoliko kriški pohanog kruha. Kruh izgleda hrskavo i zlatno smeđe boje. Daska za serviranje postavljena je na sivu podlogu koja bi mogla biti stol ili radna površina.
Foto: Freepik

Ovaj jednostavni doručak je popularan zbog svoje hrskavosti i bogatog okusa. Ako volite hrskaviji kruh, možete dodati malo brašna ili prezla u smjesu s jajima

Sastojci:

  • 4 šnite starog kruha (ili svježeg, ali stariji kruh bolje upija smjesu)
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra (opcionalno)
  • 1 žličica šećera (ako želite slatku verziju)
  • malo maslaca ili ulja za prženje

Priprema:

U dubljoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, sol i papar (ili šećer ako radite slatku verziju). Smjesa treba biti jednolična.

Ako koristite stari kruh, izrežite ga na kriške debljine oko 1,5 cm. Svježi kruh također možete koristiti, ali imajte na umu da stariji kruh bolje upija tekućinu.

Umočite svaku krišku kruha u smjesu od jaja i mlijeka s obje strane, pazeći da kruh dobro upije tekućinu, ali da se ne raspada.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslaca ili ulja. Kada se masnoća zagrije, stavite pohani kruh u tavu i pržite sa svake strane 2-3 minute, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pohani kruh možete poslužiti na razne načine. Za slatku verziju, posipajte ga šećerom u prahu ili prelijte medom. Za slanu verziju, možete dodati sir, šunku ili neki namaz po želji.

Nastavi čitati

U trendu