Poveži se s nama

Gastro kutak

OKUSI DJETINJSTVA Imamo recept za najbolji pohani kruh

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana crna drvena daska za serviranje na kojoj se nalazi nekoliko kriški pohanog kruha. Kruh izgleda hrskavo i zlatno smeđe boje. Daska za serviranje postavljena je na sivu podlogu koja bi mogla biti stol ili radna površina.
Foto: Freepik

Ovaj jednostavni doručak je popularan zbog svoje hrskavosti i bogatog okusa. Ako volite hrskaviji kruh, možete dodati malo brašna ili prezla u smjesu s jajima

Sastojci:

  • 4 šnite starog kruha (ili svježeg, ali stariji kruh bolje upija smjesu)
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra (opcionalno)
  • 1 žličica šećera (ako želite slatku verziju)
  • malo maslaca ili ulja za prženje

Priprema:

U dubljoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, sol i papar (ili šećer ako radite slatku verziju). Smjesa treba biti jednolična.

Ako koristite stari kruh, izrežite ga na kriške debljine oko 1,5 cm. Svježi kruh također možete koristiti, ali imajte na umu da stariji kruh bolje upija tekućinu.

Umočite svaku krišku kruha u smjesu od jaja i mlijeka s obje strane, pazeći da kruh dobro upije tekućinu, ali da se ne raspada.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslaca ili ulja. Kada se masnoća zagrije, stavite pohani kruh u tavu i pržite sa svake strane 2-3 minute, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pohani kruh možete poslužiti na razne načine. Za slatku verziju, posipajte ga šećerom u prahu ili prelijte medom. Za slanu verziju, možete dodati sir, šunku ili neki namaz po želji.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

U trendu