Poveži se s nama
In-Portal Banner

Gastro kutak

Zahladilo je pa pozivamo Njezino Veličanstvo sarmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od nekoliko sarmi. Sarma je tradicionalno jelo koje se pravi od kiselog kupusa ili vinove loze punjenog mješavinom mesa i riže, a ove su prelivene crvenim umakom. U pozadini se nalazi tamna površina posuta brašnom, a pored posude su češnjak i boca ulja, što ukazuje na to da je ovo scena iz pripreme ili serviranja jela.
Foto: DALL-E

Donosimo klasičan recept za sarmu. Sarma se obično priprema od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, uz dodatak začina. Proces pripreme može trajati malo duže, ali rezultat je vrijedan truda

Sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa (ili oko 20-30 listova)
  • 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 100 g riže
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 mrkva (naribana, po želji)
  • 1 žlica slatke paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 150 g dimljene slanine (ili suhog mesa, po želji)
  • ulje ili mast za pirjanje
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • voda ili juha (dovoljno da prekrije sarmu)

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša.

Dodajte češnjak i naribanu mrkvu, kratko popržite.

Umiješajte rižu, pržite minutu-dvije pa skinite s vatre.

U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, pirjanu smjesu luka i riže, dodajte sol, papar i slatku papriku.

Ako su listovi kiselog kupusa preveliki, prepolovite ih.

Uklonite zadebljale dijelove na sredini lista kako biste lakše motali sarmu.

Na svaki list kupusa stavite jednu žlicu nadjeva.

Zamotajte list tako da strane preklopite prema unutra i zarolate.

Na dno velikog lonca stavite nekoliko listova kupusa kako sarme ne bi zagorjele.

Zatim slažite sarme u lonac, sloj po sloj. Između sarme možete dodati komade dimljene slanine ili suhog mesa za dodatni okus.

Dodajte lovorov list i zalijte pasiranom rajčicom.

Prelijte vodom ili juhom da prekrije sarmu.

Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte vode.

Sarma se obično poslužuje topla, uz dodatak kiselog vrhnja i svježeg kruha.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene gljive sa špinatom su ukusno jelo koje se lako priprema

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje punjene gljive. Oko gljiva su raspoređeni listovi peršina. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje jelo koje izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što može privući pažnju ljubitelja hrane.
Foto: Pexels

Ovo jelo je fleksibilno, pa se punjenje može prilagoditi dodavanjem drugih sastojaka, poput mesa, orašastih plodova ili drugih povrća, čineći ga još zanimljivijim. Ukratko, punjene gljive sa špinatom su savršeno jelo za ljubitelje gljiva i povrća, a istovremeno su i vrlo privlačne za oči

Sastojci:

  • gljive (poželjno krupnije, poput šampinjona ili bukovače)
  • špinat (svjež ili blanširan)
  • crveni luk (1 glavica)
  • bijeli luk (2-3 češnja)
  • sir (npr. feta, kremasti ili parmezan)
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • sol i papar (po ukusu)
  • malo limunovog soka (opcionalno)
  • krušne mrvice (opcionalno, za posipanje)

Priprema:

Operite gljive i pažljivo uklonite stabljike. Sačuvajte stabljike za punjenje.

Stavite gljive na papirnati ubrus da se osuše.

Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte sjeckane stabljike gljiva i pržite nekoliko minuta. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu.

Sklonite s vatre, dodajte izdrobljeni sir i dobro promiješajte.

Napunite svaku gljivu punjenjem i stavite ih u pleh.

Po želji, posipajte krušne mrvice preko punjenih gljiva za dodatnu hrskavost.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite gljive oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Poslužite tople, uz malo limunovog soka ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu