Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica je sočna i aromatična verzija klasične mesne štruce, koja donosi bogatstvo okusa i savršeno se uklapa kao topli ručak ili večera. Kombinacija mljevenog mesa s nadjevom od topljenog sira i sušenih rajčica unosi posebnu notu u svakom zalogaju, dok začini poput češnjaka, luka, peršina i origana podižu cjelokupan okus. Premaz od kečapa, meda i senfa stvara laganu koricu s blagom slatkoćom, a cijela štruca postaje zlatno-smeđa i nevjerojatno primamljiva
Sastojci:
- pola kilograma mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
- jedna glavica luka srednje veličine
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- jedno jaje
- jedna šalica krušnih mrvica
- sedam žlica mlijeka
- naribani parmezan: 5 žlica
- sir po izboru: oko 12 žlica narezanog na kockice
- sušene rajčice u ulju: 6-8 komada
- svježi peršin: 2 žlice
- sušeni origano: 1 žličica
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje: 3 žlice
- kečap ili umak od rajčice: 3 žlice
- med ili smeđi šećer: 1 žlica
- senf: 1 žličica
Priprema:
Pomiješajte krušne mrvice s mlijekom i ostavite da omekšaju nekoliko minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, luk, češnjak, parmezan, omekšale krušne mrvice, sušene rajčice, peršin, origano, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Na radnu površinu stavite komad papira za pečenje. Smjesu rasporedite po papiru i oblikujte pravokutnik debljine oko 2 cm. Po sredini pravokutnika rasporedite kockice sira.
Pažljivo zarolajte mesnu smjesu preko sira kako biste oblikovali štrucu. Pripazite da su rubovi dobro zatvoreni kako sir ne bi iscurio tijekom pečenja.
U maloj zdjelici pomiješajte kečap (ili umak od rajčice), med i senf. Premažite štrucu ovim umakom sa svih strana za dodatnu sočnost i slatkasti okus.
Stavite štrucu na lim za pečenje obložen papirom i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta prelijte sokovima koji se skupljaju u limu za pečenje.
Nakon pečenja, ostavite štrucu da se odmori 10-ak minuta, a zatim je narežite na kriške. Poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili svježu salatu.
Ako volite, u punjenje možete dodati još maslina ili malo špinata za dodatne okuse.