Poveži se s nama

Gastro kutak

PRIŽENITE I MLADI KRUMPIR Piletina pečena u parmezanu

Objavljeno

/

Na slici se nalazi tanjur s hranom koji uključuje pohani odrezak preliven rastopljenim sirom, uz prilog od pečenih krumpira i svježe salate. Vilica je zabodena u odrezak iz kojeg se proteže rastegnuti sir, što ukazuje na toplinu i svježinu jela. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza apetitlih obroka koji potiče osjetila okusa i može privući pažnju ljubitelja hrane
Foto: Pixabay

Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočnost piletine s hrskavom koricom parmezana, dok mladi krumpir pruža savršen prilog. Po želji, možete dodati svježu salatu ili neki lagani umak poput jogurta s češnjakom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g mladog krumpira
  • maslinovo ulje
  • sušeni bosiljak
  • 250 g cherry rajčica
  • 170 g svježeg sira parmezana
  • 2 velika jaja (bjelanjci)
  • 4 pileća prsa
  • 1 limun

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 200 °C. Mladi krumpir operite i dobro očetkajte prljavštinu s površine četkicom. Nemojte ga guliti. Narežite ga na jednake komade, na četvrtine. Stavite krumpir na lim za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, te sušenim bosiljkom, pa stavite peći oko 35-45 minuta. Povremeno izvadite lim i špatulom malo promiješajte krumpire da se jednakomjerno zapeku sa svih strana. 10 minuta prije kraja pečenja, krumpiru dodajte i oprane mini rajčice, da malo omekšaju.

Piletinu operite, osušite i narežite na jednake trakice. Malo je posolite, ali ne previše, jer je parmezan slan. Svježi parmezan naribajte, te pomiješajte sa svježe mljevenim paprom. Bjelanjke malo istucite vilicom da se zapjene. Komadiće piletine prvo umočite u bjelanjke, a zatim u parmezan, tako da se oblože parmezanom sa svih strana. Tako pripremljene komadiće piletine stavljajte u lim obložen papirom za pečenje, jedan do drugog, u jednom sloju.

Kad su krumpiri oko 20-ak minuta do kraja pečenja, ubacite i lim s piletinom u pećnicu. Pecite dok piletina ne postane zlaćana, a po potrebi možete uključiti i opciju grill na pećnici ili povećati temperaturu pečenja pred kraj da bi se piletina bolje zazlatila. Pazite samo da je ne pečete predugo, jer se u tom slučaju može zasušiti i ne bude sočna. Poslužite je s pečenim krumpirom i cherry rajčicama i obavezno jedite odmah, dok je piletina još topla.

Vrijeme pripreme: oko 60 minuta

Savjet više: Za ovu namjenu najbolje je koristiti Grana Padano ili Parmigano Reggiano sir u komadu, ne unaprijed naribane sireve, jer tako brzo gube aromu. Umjesto piletine možete koristiti i puretinu. Meso možete peći i na teflonskoj tavi za koju se ništa, pa čak ni sir ne lijepi. No, ako nemate odličnu teflonsku tavu, radije ne idite na ovu opciju.

In Portal

Gastro kutak

Zahladilo je pa pozivamo Njezino Veličanstvo sarmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od nekoliko sarmi. Sarma je tradicionalno jelo koje se pravi od kiselog kupusa ili vinove loze punjenog mješavinom mesa i riže, a ove su prelivene crvenim umakom. U pozadini se nalazi tamna površina posuta brašnom, a pored posude su češnjak i boca ulja, što ukazuje na to da je ovo scena iz pripreme ili serviranja jela.
Foto: DALL-E

Donosimo klasičan recept za sarmu. Sarma se obično priprema od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, uz dodatak začina. Proces pripreme može trajati malo duže, ali rezultat je vrijedan truda

Sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa (ili oko 20-30 listova)
  • 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 100 g riže
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 mrkva (naribana, po želji)
  • 1 žlica slatke paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 150 g dimljene slanine (ili suhog mesa, po želji)
  • ulje ili mast za pirjanje
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • voda ili juha (dovoljno da prekrije sarmu)

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša.

Dodajte češnjak i naribanu mrkvu, kratko popržite.

Umiješajte rižu, pržite minutu-dvije pa skinite s vatre.

U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, pirjanu smjesu luka i riže, dodajte sol, papar i slatku papriku.

Ako su listovi kiselog kupusa preveliki, prepolovite ih.

Uklonite zadebljale dijelove na sredini lista kako biste lakše motali sarmu.

Na svaki list kupusa stavite jednu žlicu nadjeva.

Zamotajte list tako da strane preklopite prema unutra i zarolate.

Na dno velikog lonca stavite nekoliko listova kupusa kako sarme ne bi zagorjele.

Zatim slažite sarme u lonac, sloj po sloj. Između sarme možete dodati komade dimljene slanine ili suhog mesa za dodatni okus.

Dodajte lovorov list i zalijte pasiranom rajčicom.

Prelijte vodom ili juhom da prekrije sarmu.

Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte vode.

Sarma se obično poslužuje topla, uz dodatak kiselog vrhnja i svježeg kruha.

Nastavi čitati

Gastro kutak

UGRIJAT ĆE VAS Krem juha od bundeve i batata

Objavljeno

/

Na fotografiji je tanjur krem juhe od bundeve i batata raskošne žute boje s malo bučinog ulja na vrhu.
Foto: Pixabay

Ova jesenska juha će vas ugrijati i tijelu goditi uz namirnice poput bundeve, batata i mrkve. Pored bogatstva okusa ove juhe lakše ćete preboljeti kraj ljeta, garantiramo

Sastojci:

  • 1 manja bundeva (oko 500 g)
  • 2 batata
  • 2 mrkve
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat mljevenog cimeta (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili bosiljak za ukras

Priprema:

Ogulite bundevu, batat i mrkve, te ih narežite na kockice. Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte crveni luk. Pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.

U lonac dodajte kockice bundeve, batata i mrkve. Kratko ih popržite s lukom i češnjakom (oko 5 minuta), kako bi se lagano karamelizirali i pustili mirise.

Prelijte povrće povrtnim temeljcem, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, soli i papra. Ako volite, dodajte i malo mljevenog cimeta za dodatnu dubinu okusa. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi. Zatim, uz pomoć štapnog miksera ili blendera, izradite krem juhu.

Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Juha će dobiti bogatiju teksturu i okus.

Juhu poslužite toplu, ukrašenu svježim peršinom ili bosiljkom. Možete dodati i malo preprženih sjemenki bundeve za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

OKUSI DJETINJSTVA Imamo recept za najbolji pohani kruh

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana crna drvena daska za serviranje na kojoj se nalazi nekoliko kriški pohanog kruha. Kruh izgleda hrskavo i zlatno smeđe boje. Daska za serviranje postavljena je na sivu podlogu koja bi mogla biti stol ili radna površina.
Foto: Freepik

Ovaj jednostavni doručak je popularan zbog svoje hrskavosti i bogatog okusa. Ako volite hrskaviji kruh, možete dodati malo brašna ili prezla u smjesu s jajima

Sastojci:

  • 4 šnite starog kruha (ili svježeg, ali stariji kruh bolje upija smjesu)
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra (opcionalno)
  • 1 žličica šećera (ako želite slatku verziju)
  • malo maslaca ili ulja za prženje

Priprema:

U dubljoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, sol i papar (ili šećer ako radite slatku verziju). Smjesa treba biti jednolična.

Ako koristite stari kruh, izrežite ga na kriške debljine oko 1,5 cm. Svježi kruh također možete koristiti, ali imajte na umu da stariji kruh bolje upija tekućinu.

Umočite svaku krišku kruha u smjesu od jaja i mlijeka s obje strane, pazeći da kruh dobro upije tekućinu, ali da se ne raspada.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslaca ili ulja. Kada se masnoća zagrije, stavite pohani kruh u tavu i pržite sa svake strane 2-3 minute, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pohani kruh možete poslužiti na razne načine. Za slatku verziju, posipajte ga šećerom u prahu ili prelijte medom. Za slanu verziju, možete dodati sir, šunku ili neki namaz po želji.

Nastavi čitati

U trendu