Poveži se s nama

Life&Style

Glavni izazovi turizma u 2024. godini prema predviđanjima Svjetske turističke mreže

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje luksuzni odmarališni kompleks smješten uz obalu. Kompleks se sastoji od modernih bijelih zgrada, bazena i uređenih vanjskih prostora. U pozadini se vidi šuma i grad.
Foto: Suvremena.hr

Turistička industrija u 2024. bi se mogla suočiti s nizom problema, među kojima su glavni sigurnosni, s pitanjima nastavka ratova, terorizma, porastom kibernetičkih napada i ekonomskih previranja, što može utjecati na turističku potražnju i potrošnju, predviđanja su iz Svjetske turističke mreže

– Sada kada su prosinački praznici prošli, turistički se djelatnici vraćaju u svijet rada i novih izazova. Prošla 2023. nije bila laka, možemo ju nazvati i ‘godinom tobogana’ u kojoj se svijet, pa i turizam istodobno oporavljao od covida i suočavao s ratovima u Europi i na Bliskom istoku, kao i s zdravstvenim i ekonomskim problemima te socijalnim nemirima i sve češće nekvalitetnim uslugama. Posljedice toga morat će uzeti u obzir u pripremi i planiranju 2024., uz suočavanje i s novim problemima – komentiraju iz Svjetske turističke mreže.

‘Mutiranje’ terorizma

Od sigurnosnih problema koji su velika prijetnja turizmu posebice izdvajaju porast radikalnih terorističkih skupina i nekontrolirane granice, zbog čega smatraju da će stručnjaci za sigurnost u turizmu u 2024. imati još više posla.

– Terorizam se nije smanjio nego mutirao. Terorizam jedne ćelije ili ‘vuk samotnjak’ postaje veća prijetnja turističkoj industriji, jer ih je teže nego do sada i otkriti, a teroristi su upućeni i u društvene mreže i ne čine više samo nasilje nego su naučili i kako prilagoditi medije svojim potrebama – ocjenjuju analitičari iz mreže.

Kibernetički kriminal nastavlja ‘progoniti’

Posebice upozoravaju na rast kibernetičkog kriminala, koji je nekad bio relativno rijedak u turizmu, a sada postao jedan od njegovih glavnih problema te se očekuje da će i u 2024. nastaviti ‘progoniti’ turističku industriju.

To vežu uz činjenice da su mnoga područja turizma uvela mogućnosti bezgotovinskog plaćanja i kreditnim karticama, koje se mogu ukrasti i koristiti bez dopuštenja. Ako se putnici boje zbog takvih krađa koristiti kartice, taj sustav plaćanja je ugrožen, zbog čega će službenici javne i privatne sigurnosti morati još više voditi računa o ovoj novoj prijetnji.

Također su sve češći i kibernetički napadi na velike korporacije, te sada one poput hotelskih lanaca i zrakoplovnih kompanija mogu biti i ‘ranjivije’ na te napade.

– Kibernetički napadi na računala zrakoplovnih prijevoznika mogu biti i razorniji od napada 11. rujna i potpuno zaustaviti letove, a činjenica da su zrakoplovi sada opremljeni i Wi-Fi mrežama tijekom leta je istodobno i pogodnost i prijetnja. Stoga si turizam više ne može priuštiti da ima samo stručnjake za pravo i sigurnost, nego će ih trebati za više područja, pa i tzv. turističku policiju koja će se baviti raznim pitanjima prevara i sitnih krađa do terorizma i kontrole mase – upozoravaju analitičari.

Ekonomski izazovi – potražnja i potrošnja srednje klase kao ‘srca’ turizma ovisi o kreditima

Među glavnim ekonomski izazovima za turizam u 2024. sa Svjetske turističke mreže označavaju trošak kredita, jer velik dio kupnje srednje klase, koja ostaje ‘srce turizma’, ovisi o kreditima. Ako se nastavi trend rasta kamatnih stopa, kupnja će toj klasi postati skuplja, a na nekim mjestima sada prijeti i deflacija.

– U deflaciji ljudi čekaju niže cijene, što pak stvara ‘noćnu moru’ trgovcima, pa i turizmu, koji je vrlo osjetljiv na gospodarsku neizvjesnost i trebat će puno ‘precizniji’ marketing. U takvoj situaciji srednja klasa se, kao prethodnih godina ako dođe do velikog povećanja poreza ili drugih potrebnih usluga, može suzdržati od luksuznih stvari, među kojima su za mnoge i putovanja – kažu iz mreže.

Napominju i da bi u 2024. usponi i padovi u financijskoj industriji mogli utjecati na turizam – kada burze imaju tendenciju rasta, mnogi se ljudi osjećaju bogatijima i spremniji su potrošiti novac, dok se kod pada događa suprotno.

Putnicima sve važnija dobra služba za korisnike

Predviđa se i da će putnici više tražiti usluge kompanija s dobrom službom za korisnike, a nakon što se to u 2023. u turističkoj i industriji putovanja primjetno pogoršalo, u čemu još uvijek prednjače zračni prijevoznici, ali i drugi dijelovi turističke industrije moraju preispitati kvalitetu usluga koje pružaju.

– Glavna bolna točka putnicima je što plaćaju i naknade za minimalne usluge, poput primjerice hotela koji dodatno naplaćuju vodu ili internetske usluge. Dosljedna politika mnogih pružatelja turističkih usluga ‘naplaćujemo sve’ stvorila je osjećaj kod mnogih da je ugostiteljska industrija više neprijateljska nego gostoljubiva – zaključno poručuju iz Svjetske turističke mreže.

Izvor: Suvremena.hr

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu