Poveži se s nama

Life&Style

Hrvati u 2023. putovali više nego u predpandemijskoj 2019.

Objavljeno

/

Ova je slika skupine ljudi koji hodaju po snijegu. Ljudi su odjeveni u zimsku odjeću i čini se da se zabavljaju. Pozadina se sastoji od prekrasnog snježnog krajolika s drvećem i plavim nebom. Slika je osvijetljena odostraga, stvarajući toplo i privlačno raspoloženje.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da se troši više na inozemnim putovanjima, u prosjeku 757 eura, a čak 92% ljudi na putovanje ne ide bez svojih platnih kartica

Hrvati u 2023. putuju više nego godinu ranije, a trend će se nastaviti i dalje, pokazalo je to najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1018 ispitanika. Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60%, dok su poslovna putovanja zastupljena s 40%, a u prosjeku su ispitanici na odmor u godini dana putovali 4,6 puta, dok su na poslovni put išli 3,1 put.

Učestalost putovanja

Prema istraživanju, putovanja su doživjela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašena čak i razina iz predpandemijske 2019. godine.

Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem od 3,0 putovanja u 2023. naspram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023.

Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u Eurozonu.

Planovi za zimska putovanja 2023.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo, bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima. Čak 46% planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava  porast od 9 postotnih poena u odnosu na prethodnu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53%), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59%) i Dalmacije (53%).

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki ispitanik. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovati, planiraju odlazak van Europe i to na duže od osam dana.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62%), visokim osobnim prihodima (iznad 1600 eura – 65%), te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Plaćanja karticama u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023.

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura. Stariji od 55 troše između 1001 i 2000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2000 eura.

Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.

Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31% ispitanika. Značajan udio (22%) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).

Izvor: Val grupa

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu