Connect with us

Life&Style

Luksuzni Hotel Dvorac Jurjevec zapošljava pet osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je prikazan veliki žuti dvorac s crvenim krovom, smješten u općini Lekenik. Zgrada ima više katova s redovima prozora i ulazom u sredini. Ispred dvorca nalaze se lijepo uređeni travnjaci, vrtovi i staze koje vode kroz park. Okoliš je ispunjen drvećem, grmljem i cvjetnim gredicama. U pozadini se vidi gusta šuma koja okružuje cijelo područje. Na lijevoj strani slike nalazi se mali paviljon s drvenim krovom. Vreme je sunčano s vedrim nebom.
Foto: Hotel Dvorac Jurjevec

Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu

Hotel Dvorac Jurjevec u Općini Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavlja odličan primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, u smislu kako zapošljavanje osoba s invaliditetom u sektoru turizma može biti korisno za sve uključene strane, a k tome i važan korak prema inkluzivnom i ravnopravnom društvu.

Pet zaposlenih osoba s invaliditetom rade na raznim pozicijama unutar Hotela, doprinoseći svojim jedinstvenim vještinama i perspektivama. Ovaj pristup ne samo da obogaćuje radnu sredinu, već i šalje snažnu poruku zajednici o važnosti inkluzije i jednakih mogućnosti – poručuju iz Hotela Dvorac Jurjevec.

Inače, priča o nastanku Hotela Dvorac Jurjevec, koji ima četiri zvjezdice, seže u daleku prošlost. Naime, gotovo cijelo stoljeće bio je središnji dio vlastelinstva Želin-Čiče, koje je bilo u posjedu plemenitaša Erdödy sve do 1873. godine te poznato utočište visoke aristokracije. Potom je baroknu kuriju Jurjevec 1873. godine od grofova Erdödy kupila jedna od najvažnijih plemićkih dinastija Svetog Rimskog Carstva i Habsburške monarhije – Thurn und Taxis, u čijim je rukama bila sve do sloma feudalnog sustava i nestanka europskog plemstva.

Hotel Dvorac Jurjevec, bivše imanje plemićke obitelji Thurn und Taxis, a sada luksuzni boutique hotel, prepoznaje značaj ove prakse te se ponosi činjenicom da u svom timu zapošljava čak pet osoba s invaliditetom. Obnovu Dvorca Jurjevec pod vodstvom mnogi smatraju dosad najuspješnijom revitalizacijom objekta pod kulturnom zaštitom iz privatnih sredstava i stavljanja u komercijalnu funkciju u Republici Hrvatskoj. Osim toga, Hotel Dvorac Jurjevec u potpunosti je prilagođen djelatnicima i gostima s invaliditetom, koji se mogu potpuno samostalno kretati po cijelom prostoru Hotela – pojašnjavaju iz Hotela.

Također ističu kako je u svijetu, gdje turizam igra ključnu ulogu u ekonomiji, vrlo važno prepoznati potencijal svih članova društva.

Nedostatak radne snage predstavlja veliki uteg za turizam u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ova situacija dodatno potiče poslodavce da pruže šansu za zaposlenjem najranjivijim članovima društva. Uključivanjem osoba s invaliditetom u radnu snagu, sektori kao što je turizam mogu popuniti praznine u radnoj snazi i istovremeno pridonijeti društvenoj inkluziji. Hotel Dvorac Jurjevec prepoznaje ovu priliku i aktivno doprinosi rješavanju problema nedostatka radne snage zapošljavanjem osoba s invaliditetom – rekao je Tomislav Goleš Babić, direktor Hotela Dvorac Jurjevec.

Sve u svemu, Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu. Stoga im zapošljavanje radnika, među njima čak pet osoba s invaliditetom, može biti samo na ponos i poticaj da nastave dalje s tom praksom.

Naš je cilj da svakome od njih u Hotelu Dvorac Jurjevec pružimo šansu da maksimalno usavrši svoje vještine i sposobnosti, stekne vrijedno iskustvo i naravno, zaradi za sebe i svoju obitelj – poručuju iz Hotela.

Početkom 21. stoljeća dvorac je pod vodstvom nasljednika imanja – Željka Dorotića.

Naposljetku preostaje da konstatiramo da je preuređeni Hotel Dvorac Jurjevec, koji je savršeni spoj povijesti, umjetnosti, kulture i gastronomije, putokaz kojim bi trebali krenuti brojni poslodavci, pogotovo u smjeru zapošljavanja. Također, vrijedi ga posjetiti i uživati u svim ljepotama koje nudi.

Life&Style

Savjeti kako biti dobar roditelj kad je dijete neposlušno

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi troje ljudi koji hodaju držeći se za ruke. U sredini je dijete s plavom kosom koje nosi ružičastu majicu s kratkim rukavima. Dijete drži za ruke dvije odrasle osobe. Osoba s lijeve strane nosi kratke traper hlače i crnu majicu, dok osoba s desne strane nosi smeđe hlače i svijetlu majicu bez rukava. Fotografija prikazuje obiteljsku šetnju i može biti zanimljiva zbog prikaza zajedništva i bliskosti među članovima obitelji.
Foto: Pixabay

Iako ne postoji savršen priručnik za roditeljstvo, postoje zdravi načini kako reagirati kad dijete ne surađuje – a pritom ostati smiren, dosljedan i pun ljubavi

Roditeljstvo je jedan od najizazovnijih i najodgovornijih zadataka koje osoba može imati. Dok ljubav prema djetetu dolazi prirodno, suočavanje s neposlušnošću često izaziva osjećaj frustracije, nesigurnosti pa čak i krivnje.

Iako ne postoji savršen priručnik za roditeljstvo, postoje zdravi načini kako reagirati kad dijete ne surađuje – a pritom ostati smiren, dosljedan i pun ljubavi.

Djeca nisu neposlušna bez razloga. Ponekad su umorna, gladna, preopterećena emocijama ili jednostavno testiraju granice – što je normalan dio razvoja. Umjesto da odmah reagirate kaznom ili ljutnjom, pokušajte se zapitati: ‘Što moje dijete zapravo pokušava reći svojim ponašanjem?’

Djeca trebaju strukturu i rutinu kako bi se osjećala sigurno. Jasna pravila i očekivanja, ponavljana bez prijetnji i vike, pomažu im razumjeti što se smije, a što ne. Dosljednost je ključna – ako danas nešto tolerirate, a sutra to kažnjavate, dijete će biti zbunjeno.

Kad dijete prkosi ili ne sluša, lako je izgubiti strpljenje. No važno je zapamtiti da djeca uče promatrajući. Ako vi reagirate smireno i s poštovanjem, veća je vjerojatnost da će i oni razviti sličan način rješavanja sukoba. Duboko udahnite, govorite mirnim tonom i pogledajte dijete u oči – time pokazujete snagu, a ne slabost.

Umjesto da djetetu samo govorite što ne smije, pokušajte ga uključiti u rješavanje problema. Na primjer: ‘Što možemo učiniti da sutra ne kasnimo u školu?’ Time pokazujete poštovanje prema njegovom mišljenju i gradite osjećaj odgovornosti.

Lako je uočiti kad dijete napravi nešto pogrešno, ali jednako je važno (ako ne i važnije) primijetiti kada se trudi, pokazuje empatiju ili poštuje pravila. Pohvala ne mora biti pretjerana – dovoljno je reći: ‘Svidjelo mi se kako si čekao red.’ Pozitivno pojačanje potiče željeno ponašanje.

Roditelj koji je iscrpljen, pod stresom ili emocionalno preopterećen teže će upravljati dječjim izazovima. Niste loš roditelj ako si uzmete vrijeme za sebe. Naprotiv – brinući se o sebi, dajete djetetu najbolju verziju sebe.

Biti dobar roditelj ne znači imati dijete koje je uvijek poslušno. To znači ostati prisutan, suosjećajan i dosljedan čak i onda kada stvari nisu lake. Dijete koje danas prkosi zapravo uči kako biti samostalno – a vaš zadatak nije da slomite tu volju, već da je usmjerite.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Štrudla od jabuka s pudingom od vanilije

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi desert, vjerojatno štrudla od jabuka, poslužena na bijelom tanjuru. Štrudla je prekrivena šećerom u prahu i na vrhu ima dvije hrpice šlaga. Desert je okružen kremastim umakom, a oko njega se nalaze bobice poput borovnica i ribizla te listići mente. U pozadini se vide crvene jabuke i zelenilo. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i dekorativno pripremljen desert, što može biti inspiracija za ljubitelje slastica ili za one koji traže ideje za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Štrudla je najbolja dok je još mlaka, ali odlična je i hladna. Možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili preljevom od vanilije za dodatni užitak

Za nadjev:

  • 4 srednje jabuke (oguljene i naribane)
  • 3 žlice šećera (ili po ukusu)
  • 1 žličica cimeta
  • pola šalice mljevenih oraha ili krušnih mrvica (po želji – za upiti sok)
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna

Za puding:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 2 šalice mlijeka (500 ml)

Za štrudlu:

  • 1 pakiranje gotovih kora za savijaču (oko 10 kora)
  • pola šalice ulja (za premazivanje)
  • 2 žlice krušnih mrvica (za posipanje)
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte prašak za puding, 2 žlice šećera i malo mlijeka (oduzmite od ukupne količine).

Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad zavrije, dodajte smjesu pudinga i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se malo ohladi (povremeno promiješajte da se ne stvori kožica).

Oguljene i naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Po želji dodajte orahe ili mrvice da upiju višak soka.

Uzmite dvije kore i premažite ih uljem. Po drugoj kori pospite malo krušnih mrvica. Na donji dio kore stavite par žlica pudinga, preko toga stavite jabuke. Zarolajte u štrudlu i položite na lim obložen papirom za pečenje.

Ponovite dok ne potrošite sastojke.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Štrudle premažite uljem i pecite oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se malo ohladi i pospite šećerom u prahu.

Nastavite čitati

Zdravlje i ljepota

ZAGREB Održan simpozij ‘Pretilost i psihopatologija kod žena: jučer-danas-sutra’

Objavljeno

/

Napisao/la:

Za pretilost  se može reći da je pandemija koja značajno narušava kvalitetu života.  Na globalnoj razini 47 posto  žena  ima prekomjernu tjelesnu masu.

S ciljem ukazivanja na specifičnosti pretilosti u odnosu na spol i njenih posljedica, specifičnosti međuovisnosti o psihičkim poremećajima u odnosu na spol te specifičnosti terapijskih intervencija ovisno o spolu Klinika za psihijatriju Sveti Ivan organizirala je prošli četvrtak simpozij „ Pretilost i psihopatologija kod žena: jučer-danas-sutra“.

Na simpoziju su  vodeći stručnjaci  iz područja epidemiologije, endokrinologije, psihijatrije, nutricionizma, interne medicine, fizioterapije i javnog zdravstva održali predavanja o raznim vidovima pretilosti kod žena, od javnozdravstvenih pokazatelja, hormonskih i  psihičkih posebnosti, do uloge lijekova, tjelesne aktivnosti i suvremenih oblika liječenja, uključujući i kirurške zahvate.

Sudionike je prigodnim riječima pozdravila Ivana Đerek- Dubravčić iz Gradskog ureda  za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Naglasila je da pretilost  je sve značajniji javnozdravstveni izazov ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Stoga se tom problemu treba pristupiti stručno i sveobuhvatno.

„U gradu Zagrebu svjesni smo izazova javnozdravstvenog značaja pretilosti i u suradnji sa zdravstvenim ustanovama  provodimo niz projekata i aktivnosti koji su  usmjereni  smanjivanju rizika razvoja kroničnih bolesti , a  između ostalog  povezani su i sa pretilosti. U 2025. godini za provedbu projekata koji su usmjereni regulaciji tjelesne težine i usvajanju zdravih životnih navika izdvajamo preko 200 tisuća eura. Jedan  od projekata  koji sufinanciramo je i Dnevna  bolnica za poremećaj  prehrane u sklopu Klinike za  psihijatriju Sveti Ivan koju vodi psihijatar  Hrvoje Handl“, rekla je  Đerek- Dubravčić.

Epidemiolog  iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić-Milanović naglasila je da najveća  prevalencija prekomjerne tjelesne mase žena na Karibima, u Sjevernoj Africi, te na  Bliskom istoku i Oceaniji. Srednja i Istočna Europa bilježi stagnaciju kad je u pitanju  porast indeksa tjelesne mase u zadnjem desetljeću.

” U Hrvatskoj možemo očekivati  da minimalno će 80  posto žena u nekom trenutku imati prekomjernu  tjelesnu masu. Trenutno 50 posto žena  u dobi  iznad 18 godina ima previše kilograma, odnosno  prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Prosjek Europske unije je 45 posto, a Hrvatska je iznad toga, te možemo  reći  da su  naše žene europske  prvakinje  po višku kilograma“, rekla je  Musić- Milanović. Navela je istraživanje koje pokazuje da 34 posto djevojčica u dobi od osam godina pati od debljine dok  u adolescenciji prevalencija privremeno opada. Spomenula je da žene s nižim mjesečnim  prihodima imaju problem prekomjerne tjelesne mase i debljine u odnosu na ostale. Također žene nižeg obrazovanja imaju veći rizik od prekomjerne tjelesne  mase, nego žene srednjeg i višeg obrazovanja.

„Hrvatske žene s nižim obrazovanjem su opet prve u Europi što se tiče prekomjerne tjelesne mase. Najveći udio u Hrvatskoj  žena s prekomjernom  tjelesnom masom su  one s nižim  obrazovanjem“, upozorila je Musić- Milanović.

„Žene koje žive u gradovima su opet prve u  Europi  što se tiče prekomjerne  tjelesne  mase. Najveći udio žena s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom koje žive u gradovima su u Hrvatskoj“, rekla je Musić- Milanović.

Naglasila je da se prekomjerna tjelesna masa može prevenirati. Za to trošimo 6,6 posto zdravstvenog  budžeta. Navela je da 85 posto ljudi s šećernom bolešću tipa dva ima višak kilograma, odnosno 75 posto ljudi s hipertenzijom  ima višak kilograma.

„Prekomjerna tjelesna masa i debljina je jedini statistički  značajno prepoznatljivi  rizik za pet vodećih nezaraznih  bolesti  od kojih poboljeva i umire između 92 i 96 posto ljudi u Hrvatskoj. Ništa se ne daje u prepoznavanje i rješavanje ovog  problema. Kada bi se nešto učinilo do 2050. godine mogli bi smo spriječiti pola milijuna bolesti, samo da zaustavimo porast debljine,  izbjegli bi pola milijuna bolesti . Ako to ne napravimo možemo očekivati da će djeca rođena 2050. godine živjeti tri i pol godine kraće  u odnosu na djecu rođenu 2020. godine”, poručila je Musić- Milanović.

Endokrinolog  iz KBC Zagreb Maja Baretić govorila je o operativnom liječenju pretilosti i predoperativnoj obradi. Operativno liječenje se provodi kada konzervativne metode liječenja pretilosti više ne pomažu. Radi se o barijatrijskoj kirurgiji. Ova kirurgija značajno poboljšava kvalitetu života i smanjuje pobol povezan  s pretilošću, ali zahtjeva temeljitu predoperativnu  pripremu i cjeloživotnu suradnju pacijenta s medicinskim timom.

Predoperativna obrada ključna je za smanjenje perioperativnih rizika i postizanje dugoročnih optimalnih ishoda. Obuhvaća detaljnu medicinsku anamnezu, laboratorijske pretrage, endoskopski pregled gornjeg probavnog sustava, psihološku procjenu te procjenu  prehrambenih navika. Postoperativno praćenje uključuje prehrambene prilagodbe, suplementaciju mikronutrijenata i redovite kontrole kako bi se osiguralo dugoročno održavanje rezultata i prevencija komplikacija. Potrebna je i psihološka podrška.

O nutricionističkim intervencijama kod pretilosti u žena govorila je nutricionistica Maja Žanko iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan. Nutricionistički  pristup treba biti usmjeren na postupno usvajanje uravnoteženih prehrambenih navika, normalizaciju prehrane i podršku u razvoju  fleksibilnog  odnosa  prema hrani i tijelu te vraćanju signala gladi i sitosti. Cilj intervencije nije restrikcijska dijeta, već izgradnja održivih navika hranjenja i kretanja koje promiču zdrave životne navike uz  poštivanje psihološkog stanja žene. Takav pristup omogućuje stvaranje temelja za dugoročnu stabilnost tjelesnog i mentalnog zdravlja, bez opasnosti  od yo-yo efekta kroz restrikciju i ponovno debljanje.

Psihijatrica Petrana Brečić je održala predavanje o debljini kao čimbeniku rizika za suicidalnost. Odnos između debljine i suicidalnosti je složen i ovisi o brojnim faktorima. Varira ovisno o kulturološkom konktekstu. U nekim kulturama punije tijelo simbolizira blagostanje, a u drugim se idealizira mršavost.

„Neke kulture u svijetu nestigmatiziraju debljinu, a u zapadnoj civilizaciji se promovira  kultura mršavosti što značajno utječe na žene. Različiti su oprečni rezultati istraživanja, neka  istraživanja kažu da debljina nema nikakav utjecaj na suicidalnost, a neka kažu da debljina promovira suicidalnost posebno kod mlađih žena koje stvaraju sliku o sebi. Međutim kod žena se ne radi  o izvršenju  suicida, nego istraživanja pokazuju da se radi o nekakvim razmišljanjima o tome“,  rekla je  Brečić.

Nastavite čitati

U trendu