Poveži se s nama

Life&Style

Luksuzni Hotel Dvorac Jurjevec zapošljava pet osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je prikazan veliki žuti dvorac s crvenim krovom, smješten u općini Lekenik. Zgrada ima više katova s redovima prozora i ulazom u sredini. Ispred dvorca nalaze se lijepo uređeni travnjaci, vrtovi i staze koje vode kroz park. Okoliš je ispunjen drvećem, grmljem i cvjetnim gredicama. U pozadini se vidi gusta šuma koja okružuje cijelo područje. Na lijevoj strani slike nalazi se mali paviljon s drvenim krovom. Vreme je sunčano s vedrim nebom.
Foto: Hotel Dvorac Jurjevec

Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu

Hotel Dvorac Jurjevec u Općini Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavlja odličan primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, u smislu kako zapošljavanje osoba s invaliditetom u sektoru turizma može biti korisno za sve uključene strane, a k tome i važan korak prema inkluzivnom i ravnopravnom društvu.

Pet zaposlenih osoba s invaliditetom rade na raznim pozicijama unutar Hotela, doprinoseći svojim jedinstvenim vještinama i perspektivama. Ovaj pristup ne samo da obogaćuje radnu sredinu, već i šalje snažnu poruku zajednici o važnosti inkluzije i jednakih mogućnosti – poručuju iz Hotela Dvorac Jurjevec.

Inače, priča o nastanku Hotela Dvorac Jurjevec, koji ima četiri zvjezdice, seže u daleku prošlost. Naime, gotovo cijelo stoljeće bio je središnji dio vlastelinstva Želin-Čiče, koje je bilo u posjedu plemenitaša Erdödy sve do 1873. godine te poznato utočište visoke aristokracije. Potom je baroknu kuriju Jurjevec 1873. godine od grofova Erdödy kupila jedna od najvažnijih plemićkih dinastija Svetog Rimskog Carstva i Habsburške monarhije – Thurn und Taxis, u čijim je rukama bila sve do sloma feudalnog sustava i nestanka europskog plemstva.

Hotel Dvorac Jurjevec, bivše imanje plemićke obitelji Thurn und Taxis, a sada luksuzni boutique hotel, prepoznaje značaj ove prakse te se ponosi činjenicom da u svom timu zapošljava čak pet osoba s invaliditetom. Obnovu Dvorca Jurjevec pod vodstvom mnogi smatraju dosad najuspješnijom revitalizacijom objekta pod kulturnom zaštitom iz privatnih sredstava i stavljanja u komercijalnu funkciju u Republici Hrvatskoj. Osim toga, Hotel Dvorac Jurjevec u potpunosti je prilagođen djelatnicima i gostima s invaliditetom, koji se mogu potpuno samostalno kretati po cijelom prostoru Hotela – pojašnjavaju iz Hotela.

Također ističu kako je u svijetu, gdje turizam igra ključnu ulogu u ekonomiji, vrlo važno prepoznati potencijal svih članova društva.

Nedostatak radne snage predstavlja veliki uteg za turizam u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ova situacija dodatno potiče poslodavce da pruže šansu za zaposlenjem najranjivijim članovima društva. Uključivanjem osoba s invaliditetom u radnu snagu, sektori kao što je turizam mogu popuniti praznine u radnoj snazi i istovremeno pridonijeti društvenoj inkluziji. Hotel Dvorac Jurjevec prepoznaje ovu priliku i aktivno doprinosi rješavanju problema nedostatka radne snage zapošljavanjem osoba s invaliditetom – rekao je Tomislav Goleš Babić, direktor Hotela Dvorac Jurjevec.

Sve u svemu, Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu. Stoga im zapošljavanje radnika, među njima čak pet osoba s invaliditetom, može biti samo na ponos i poticaj da nastave dalje s tom praksom.

Naš je cilj da svakome od njih u Hotelu Dvorac Jurjevec pružimo šansu da maksimalno usavrši svoje vještine i sposobnosti, stekne vrijedno iskustvo i naravno, zaradi za sebe i svoju obitelj – poručuju iz Hotela.

Početkom 21. stoljeća dvorac je pod vodstvom nasljednika imanja – Željka Dorotića.

Naposljetku preostaje da konstatiramo da je preuređeni Hotel Dvorac Jurjevec, koji je savršeni spoj povijesti, umjetnosti, kulture i gastronomije, putokaz kojim bi trebali krenuti brojni poslodavci, pogotovo u smjeru zapošljavanja. Također, vrijedi ga posjetiti i uživati u svim ljepotama koje nudi.

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Life&Style

Smanjena razina estrogena može uzrokovati vaginalnu atrofiju

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dvije osobe u krevetu. Jedna osoba je pokrivena dekom i leži, dok druga osoba sjedi na krevetu s prekriženim rukama. Lica osoba su zamagljena. Krevet ima bijelu posteljinu, a zid iza kreveta je sivih i bijelih tonova. Fotografija odaje miran i intiman trenutak.
Foto: Pixabay

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama

Vaginalna atrofija, poznata i kao atrofični vaginitis, stanje je koje se javlja kada dolazi do stanjivanja, suhoće i upale vaginalnih stijenki zbog smanjenja razine estrogena. Najčešće se događa tijekom menopauze, ali se može pojaviti i kod žena koje su prošle histerektomiju, dojilja ili onih koje uzimaju određene hormonske terapije.

Glavni uzrok ovog stanja je smanjena razina estrogena, hormona koji održava zdravlje vaginalnog tkiva. Osim menopauze, vaginalna atrofija može biti posljedica porođaja i dojenja,  kemoterapije ili zračenja kod liječenja raka, uzimanja lijekova koji smanjuju razinu estrogena, uklanjanja jajnika (kirurška menopauza).

Simptomi se razlikuju od žene do žene, ali najčešći uključuju vaginalnu suhoću, peckanje i svrbež, bol tijekom spolnog odnosa (dispareunija), smanjenu elastičnost vagine, povećanu osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava, lagano krvarenje ili iscjedak nakon odnosa.

Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma vaginalne atrofije, uključujući vaginalne hidratantne kreme i lubrikante, hormonske terapije, nehormonske terapije, te promjene u načinu života – redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata fitoestrogenima (soja, lanene sjemenke) i izbjegavanje iritansa poput parfemiranih sapuna.

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

U trendu