Connect with us

Vremeplov

SVJETSKI DAN UČITELJA Nagrađena 522 djelatnika

Objavljeno

/

Pet žena stoji na pozornici s priznanjima u rukama ispred velikog ekrana s natpisom „Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika, Zagreb, 6. listopada 2025.“
Foto: Ivana Vranješ

Među nagrađenima su učitelji, nastavnici, stručni suradnici te ravnatelji škola iz raznih dijelova Hrvatske

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih je 6. listopada na svečanosti održanoj u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma nagradilo novčanim iznosom od 1327 eura bruto 522 odgojno-obrazovna djelatnika koji su se u 2024./2025. istaknuli profesionalnim i stručnim radom.

Nagrade su uručene sedmu godinu zaredom povodom Svjetskog dana učitelja kako bi se odalo priznanje pojedincima koji kontinuirano doprinose unapređenju odgojno-obrazovnog sustava.

U prigodnom govoru ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs rekao je kako učitelji i nastavnici otvaraju djeci nove vidike, ohrabruju ih da teže novim znanjima te ulijevaju povjerenje roditeljima da su njihova djeca u dobrim rukama.

– U današnjem društvu na vama je velika odgovornost. Živimo u prilično nemirnim vremenima, globalna geopolitička situacija nije sjajna. Svaki dan smo izloženi novim izazovima i opasnostima. Nove tehnologije stvaraju informacije koje djeca neselektivno upijaju. Pod nadzorom i objašnjenjem treba doprinijeti da upijaju ono što je dobro te da ono što nije dobro ne uzimaju zdravo za gotovo. Uz roditelje možete u tome pomoći – poručio je ministar Fuchs.

Jedna od nagrađenih je Dalia Kager, učiteljica informatike u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Zahvalna je na nagradi jer je to znak pažnje te prepoznavanje truda i rada svakog učitelja. Kao učiteljica informatike radi 16 godina te smatra da i učitelj kroz rad s djecom svakodnevno uči i spoznaje nešto novo.

– Rad s djecom obogaćuje, oplemenjuje i uveseljava moj život ne samo profesionalno, nego i privatno. Od djetinjstva sam htjela biti učiteljica jer sam to osjećala kao poziv. U razredu imam učenike s raznim teškoćama u razvoju, primjerice s teškoćama iz spektra autizma, s disgrafijom i disleksijom, teškoćama u učenju. Rad s njima je izazovan, ali učim od njih i smišljam nove metode i pristupe kako bi dobili sve što je namijenjeno kroz obrazovni proces – ispričala je Kager.

Učiteljica fizike u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca, Maida Birač, istaknula je kako je nagrada pokazatelj da dobro radi s učenicima. U školi radi 15 godina, a učiteljica je željela biti od djetinjstva. Birač ljepotu učiteljskog posla vidi u prenošenju znanja te smatra da je to nešto najvrjednije što se može dati djeci.

Učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi Spinut u Splitu, Ivana Bokavšek, već 25 godina radi u školi, a po sedmi put je nagrađena za svoj rad. Naglasila je da kad bi mogla birati, ponovno bi izabrala posao učiteljice.

– To je složen posao za koji se treba puno educirati tijekom života. Nije uvijek lako. Međutim, najvažnije je da učitelj zadrži motivaciju za rad – rekla je Bokavšek.

Naglasila je kako je dobro da učitelji jedni drugima budu podrška. Tijekom svog rada Bokavšek je u razredu imala djecu s teškoćama te se posebno pripremala nastojeći što je više moguće pomoći u njihovom svladavanju gradiva. Smatra da to nije lako jer su teškoće različite i učiteljima nedostaje znanje.

Unatoč današnjim izazovima, nastavnik geografije i engleskog jezika u Gimnaziji Metković, Petar Nikolić, sretan je što radi posao koji voli.

– Ovaj put sam izabrao s 18 godina. Lijepo je omogućiti učenicima stjecanje novih znanja, vještina i vrijednosti. Veselim se i mogućnostima koje se pružaju kroz Erasmus projekte i međunarodnu suradnju te mi je drago da radim posao učitelja – ispričao je Nikolić.

Nastavnica povijesti, filozofije, logike i etike u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću, Željka Winkler, je u odgojno-obrazovnom sustavu 27 godina. Za nju je ulazak u učionicu i rad s učenicima uvijek veliko zadovoljstvo. Smatra da kroz svoj rad utječe da se učenici mijenjaju i te pozitivne promjene su vidljive.

Učitelj povijesti i geografije u Osnovnoj školi Đuro Pilar u Slavonskom Brodu, Ivan Ilišević, istaknuo je da ne bi mogao raditi niti jedan drugi posao, jer je posao učitelja izabrao iz ljubavi i smatra da ga radi vrlo dobro. Naglasio je da učitelj ima veliku odgovornost u pripremi djece za život.

– U školi imamo i djecu s teškoćama u razvoju te je lijepo raditi s njima. Svako je dijete individua od koje se puno nauči – rekao je Ilišević.

Učiteljici razredne nastave u Osnovnoj školi Kralja Tomislava, Ivi Erak, dobivena nagrada znači podrška sustava i priznanje da je njezin rad u tom sustavu dobar.

– Posao učitelja je težak jer učitelj nosi sudbinu djece ‘na leđima’. Istodobno je i veseo jer kad se toj djeci pokaže vjera u njih, oni poklone nešto što se ne može platiti, a to su osmijeh, ljubav i povjerenje. U razredu imam učenike s disleksijom, disgrafijom i s poremećajem iz spektra autizma. Rad s njima je izazovan i lijep. Moj stav je da svako dijete u razredu treba poseban pristup, svako dijete uči na svoj način, svako dijete treba drugo ohrabrenje. Svoje učenike volim onakve kakvi jesu i učim ih da smo svi jednako vrijedni – objasnila je Erak.

Vremeplov

Svaka osoba ima pravo na glas koji se čuje i poštuje

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je prikazana govorna terapija između logopedice i djevojčice. Logopedica, mlada žena s dugom tamnom kosom odjevena u svijetloplavu košulju, sjedi nasuprot djevojčici koja ima smeđu kosu spletenu u pletenicu i nosi ružičastu majicu. Obje su usredotočene na izgovor — djevojčica dodiruje bradu, dok logopedica pokazuje primjer pravilnog izgovora otvorenih usta i gestikulacijom ruku potiče dijete na ponavljanje. Prostorija je svijetla, uredna i topla, s neutralnim bojama i detaljima poput biljke i plišanog medvjedića u pozadini, što stvara ugodnu i poticajnu atmosferu za rad.
Foto: ChatGPT

Procjenjuje se da u svijetu oko 70 milijuna ljudi ima neki oblik mucanja, dok se u Hrvatskoj s ovim govornim poremećajem susreće oko jedan posto odraslih i četiri posto djece

Svake se godine 22. listopada obilježava Međunarodni dan svjesnosti o mucanju, s ciljem podizanja svijesti o izazovima s kojima se osobe koje mucaju svakodnevno susreću te poticanja razumijevanja, empatije i inkluzije u društvu.

Procjenjuje se da u svijetu oko 70 milijuna ljudi ima neki oblik mucanja, dok se u Hrvatskoj s ovim govornim poremećajem susreće oko jedan posto odraslih i četiri posto djece.

Mucanje se najčešće pojavljuje u ranom djetinjstvu, između druge i pete godine života, u razdoblju kada se govor intenzivno razvija. Iako uzroci još nisu u potpunosti poznati, stručnjaci ističu da se radi o složenom poremećaju koji nastaje kombinacijom genetskih, neuroloških i okolišnih čimbenika. Važno je naglasiti da mucanje nije znak manjka inteligencije, nesigurnosti ili emocionalne nestabilnosti, već poremećaj ritma i fluentnosti govora koji zahtijeva razumijevanje, strpljenje i stručnu podršku.

Osobe koje mucaju često se suočavaju s nerazumijevanjem okoline, sramežljivošću i tjeskobom pri govoru. Strah od reakcija drugih može dovesti do povlačenja iz socijalnih situacija, izbjegavanja javnog govora ili profesionalnih ograničenja.

Mnogi navode da su im reakcije okoline – poput prekidanja, ispravljanja ili oponašanja – veći izvor nelagode od samog mucanja. Upravo zato, važno je stvarati društvo koje sluša s poštovanjem i bez predrasuda.

U terapiji mucanja ključnu ulogu imaju logopedi koji, kroz individualni pristup, pomažu osobama da razviju kontrolu nad govorom, nauče pravilno disati i usklade ritam disanja i izgovora. U mnogim slučajevima koristi se i psihološka podrška, osobito kognitivno-bihevioralna terapija koja pomaže u smanjenju straha od govora i jačanju samopouzdanja.

Sve važniju ulogu imaju i moderni digitalni alati koji olakšavaju vježbanje govora, ali i povezivanje osoba koje dijele slična iskustva. Ključ uspjeha u terapiji leži u upornosti, podršci obitelji i okoline te prihvaćanju da se napredak gradi korak po korak.

Mnogi poznati pokazali su da mucanje ne mora biti prepreka uspjehu. Među njima su Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji otvoreno govori o svom putu prevladavanja mucanja, zatim glumci Bruce Willis, Emily Blunt i Samuel L. Jackson, glazbenik Ed Sheeran, glumica Nicole Kidman, legendarni Elvis Presley i sportaš Tiger Woods. Njihove priče pokazuju da snaga glasa ne proizlazi iz savršenog izgovora, već iz hrabrosti da se progovori unatoč teškoćama.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju podsjeća nas da svaka osoba ima pravo na glas koji se čuje i poštuje. Umjesto da se usredotočujemo na način na koji netko govori, trebamo slušati ono što ima za reći.

Nastavite čitati

Vremeplov

Čuvajte zdravlje svojih kostiju kao ulog u budućnost

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je prikazana osoba koja sjedi na krevetu ili klupi, s obje ruke drži koljeno. Područje koljena je naglašeno crvenom bojom, što vizualno označava bol, upalu ili ozljedu. Poza tijela i izražena boja sugeriraju nelagodu, moguću medicinsku tegobu poput artritisa, uganuća ili kronične boli u zglobovima. Pozadina je neutralna, čime se pažnja usmjerava isključivo na emociju i fizičko stanje prikazane osobe. Vizualni stil je jednostavan, ali snažan – koristi se kontrast boja kako bi se istaknula bolna točka.
Foto: Pixabay

Osteoporoza, često nazvana i ‘tiha epidemija’, smanjuje gustoću i kvalitetu kostiju, čineći ih lomljivima i sklonima prijelomima čak i pri najmanjim udarcima ili padovima

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravlja kostiju i prevencije ove tihe, ali vrlo ozbiljne bolesti.

Osteoporoza, često nazvana i ‘tiha epidemija’, smanjuje gustoću i kvalitetu kostiju, čineći ih lomljivima i sklonima prijelomima čak i pri najmanjim udarcima ili padovima.

Budući da se razvija postupno i bez vidljivih simptoma, mnogi ljudi ne znaju da je imaju sve dok ne dožive prijelom. Najčešće pogađa žene nakon menopauze, ali i muškarci te mlađe osobe mogu razviti osteoporozu ako zanemaruju zdrav način života, prehranu i kretanje.

Prevencija osteoporoze započinje već u djetinjstvu, kada se stvara najveća gustoća kostiju, i nastavlja kroz cijeli život. Ključnu ulogu ima uravnotežena prehrana bogata kalcijem, vitaminom D i proteinima. Mliječni proizvodi, riba, zeleno lisnato povrće, bademi i orašasti plodovi važni su izvori kalcija, dok sunčeva svjetlost omogućuje prirodnu sintezu vitamina D. Kratko svakodnevno izlaganje suncu, barem 15 minuta, pomaže tijelu u održavanju zdravih kostiju.

Uz prehranu, neizostavna je redovita tjelesna aktivnost – vježbe koje uključuju hodanje, lagano trčanje, ples, vježbe snage i istezanje potiču stvaranje koštane mase, jačaju mišiće i poboljšavaju ravnotežu.

Važno je izbjegavati pušenje i prekomjernu konzumaciju alkohola, jer obje navike smanjuju gustoću kostiju i ometaju apsorpciju kalcija. Također, potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos proteina i magnezija, koji su važni za strukturu i funkciju kostiju.

Redovite liječničke kontrole i mjerenje gustoće kostiju (denzitometrija) pomažu u ranom otkrivanju osteoporoze i pravovremenom liječenju. Osobama u riziku – ženama nakon menopauze, starijima od 65 godina i onima s obiteljskom poviješću bolesti – preporučuje se kontrola svakih godinu do dvije.

Kod osoba kojima je dijagnosticirana osteoporoza, ključno je pridržavati se propisane terapije i savjeta stručnjaka, održavati aktivnost i brinuti o sigurnosti u domu kako bi se smanjio rizik od padova. Praktične mjere poput odgovarajuće obuće, uklanjanja klizavih tepiha i dobre rasvjete mogu značajno umanjiti mogućnost ozljeda. U nekim slučajevima liječnici preporučuju dodatke prehrani s kalcijem i vitaminom D, a važnu ulogu imaju i psihološka podrška te edukacija – jer svaka informirana odluka pridonosi boljoj kontroli bolesti i kvalitetnijem životu.

Zanimljivo je da kosti nisu statične, nego su živo tkivo koje se stalno obnavlja. Svaka se kost u našem tijelu u potpunosti zamijeni novim koštanim tkivom otprilike svakih 10 godina. No, s godinama proces obnove postaje sporiji od razgradnje, što dovodi do gubitka gustoće i čvrstoće kostiju – upravo tada počinje razvoj osteoporoze.

Svjetski dan osteoporoze prilika je da se podsjetimo koliko su kosti važan temelj našeg zdravlja i pokretljivosti. Briga o njima nije jednokratan čin, nego životna navika – ulaganje u budućnost u kojoj starimo snažno, sigurno i bez straha od lomova. Zdrave kosti znače slobodu kretanja, neovisnost i kvalitetu života.

Nastavite čitati

Vremeplov

Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost

Objavljeno

/

Napisao/la:

a bijeloj podlozi prikazana je šarena i raznolika kolekcija jela iz različitih svjetskih kuhinja. U središtu se nalazi pizza s feferonima, okružena raznim slanim i slatkim delicijama. Tu su tacosi punjeni mesom i povrćem, tjestenine s umacima od rajčice i vrhnja, rolice sushija, ražnjići s roštilja, te mesni i povrtni gulaš u crnoj zdjeli. Među desertima ističu se sladoledi s raznim preljevima, čokoladne kocke, muffini i šareni kolačići. Vidljive su i zdjelice s umacima i dipovima, kao i salata u obliku stošca. Cijela kompozicija odiše bogatstvom okusa, boja i kultura, stvarajući vizualno privlačan prizor koji slavi kulinarsku raznolikost i užitak u hrani.
Foto: Pixabay

Zanimljivo je da su stručnjaci izračunali kako bi se, spašavanjem samo četvrtine hrane koja se danas baca, moglo nahraniti više od 800 milijuna gladnih ljudi diljem svijeta

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane, dan koji nas podsjeća koliko je hrana važna za naš život, ali i koliko često njezinu vrijednost uzimamo zdravo za gotovo. Ovaj datum nije odabran slučajno – toga je dana 1945. godine osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), s ciljem da se borbom protiv gladi i promicanjem održive poljoprivrede omogući svima pristup sigurnoj, zdravoj i kvalitetnoj hrani.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana hrane – ‘Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost!’ – podsjeća nas da svojim svakodnevnim postupcima izravno oblikujemo svijet u kojem živimo. Naglašava važnost zajedništva i suradnje među državama, zajednicama i pojedincima u stvaranju pravednijeg, uključivijeg i održivijeg prehrambenog sustava koji će svima osigurati dovoljnu količinu nutritivno vrijedne hrane.

U isto vrijeme, svijet se suočava s velikim proturječjem: dok se u nekim dijelovima planeta ljudi bore s glađu, drugdje se baca ogromna količina hrane. Prema podacima FAO-a, više od 673 milijuna ljudi u svijetu svakodnevno gladuje, dok se istodobno trećina sve proizvedene hrane baca. Razlozi su različiti – od neodgovarajućeg skladištenja i prekomjerne kupnje do nepažnje i neodgovornog odnosa prema hrani. Takvo rasipanje nije samo moralni, nego i ekološki problem jer bacanjem hrane trošimo dragocjene resurse poput vode, energije i zemljišta potrebnih za njezinu proizvodnju.

Racionalnije korištenje hrane počinje od nas samih i od sitnih, ali važnih koraka u svakodnevnom životu. Kada planiramo obroke, kupujemo onoliko koliko nam doista treba i pravilno čuvamo namirnice, ne samo da smanjujemo otpad nego i štedimo novac. Ostatke hrane možemo pretvoriti u nova, maštovita jela, a biranjem sezonskih i lokalnih proizvoda podržavamo domaće proizvođače i smanjujemo štetan utjecaj na okoliš. Hrana nije samo gorivo za naše tijelo – ona je veza između ljudi, kultura i prirode.

Zanimljivo je da su stručnjaci izračunali kako bi se, spašavanjem samo četvrtine hrane koja se danas baca, moglo nahraniti više od 800 milijuna gladnih ljudi diljem svijeta. Ova činjenica jasno pokazuje koliko su naši svakodnevni izbori moćni i koliko bi mala promjena u ponašanju mogla značiti veliku promjenu u globalnim razmjerima.

Svjetski dan hrane poziva nas da promislimo o vlastitim navikama i da hranu počnemo gledati s više poštovanja. Svaki zalogaj ima svoju priču – o zemlji koja je dala plod, o vodi koja ju je napojila, o ljudima koji su uložili trud da bi stigla do našeg tanjura. Kad to osvijestimo, svaki obrok postaje prilika da živimo odgovornije, zahvalnije i uistinu – ruku pod ruku – za bolju hranu i bolju budućnost.

Nastavite čitati

U trendu