Poveži se s nama

Gastro kutak

Mlinci s piletinom: Najfinije jelo s hrvatskih stolova

Objavljeno

/

Na slici su prikazani mlinci u velikoj crnoj posudi,a sa strne je mladI luk. Na bijelom tanjuru su servirani mlinci s mladim lukom.
Foto: Facebook

Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2-3 žličice svinjske masti
  • 3,5 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 350 ml vode
  • 500 g mlinaca

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.

Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.

Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta  pa ocijediti.

Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.

Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ljeto i vruće juhe NE, hladna juha od dinje – DA

Objavljeno

/

Na fotografiji su prikazani komadi svježe narezane dinje u prvom planu, smješteni na drvenom stolu. U pozadini se nalaze različite vrste povrća: crvena paprika, žuta paprika i nekoliko rajčica različitih boja.
Foto: Pixabay

Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. Za ovu našu trebate samo blender i nekoliko sastojaka

Sastojci:

  • 1 dinja
  • sok limete
  • sol i papar
  • 2 žličice kvalitetnog balzamičnog octa

Priprema:

Dinju ogulite, izvadite sjemenke i narežite na manje komade. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Ubacite sok limete, sol i papar te još kratko miksajte.

Smjesu prebacite u dublju zdjelu i stavite na hlađenje. Nakon što se juha ohladila, podijelite je u pet tanjura i ukrasite s nekoliko kapi balzamičnog octa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Opustite se uz Hugo, koktel koji možete napraviti kod kuće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana prozirna čaša napunjena bistrom tekućinom, Hugo koktelom, s nekoliko listova svježe mente koji plivaju na površini. Čaša stoji na reflektirajućoj površini koja odražava njezinu sliku. Pozadina je nejasna s toplim tonovima, što sugerira da bi scena mogla biti u unutrašnjem prostoru s umjetnim osvjetljenjem. Ova fotografija može izazvati osjećaj mira ili osvježenja.
Foto: Pixabay

Osvježavajući i lagan, Hugo, koktel koji je 2005. godine kreirao barist Roland Gruber na sjeveru Italije u Južnom Tirolu, idealno je piće za vruće ljetne dane i noći

Sastojci:

  • dvije žlice sirupa od bazge
  • 1,5 dcl pjenušavog vina
  • par kockica leda
  • 1 dcl mineralne vode
  • nekoliko listića mente
  • limun ili limeta (može se malo ocijediti i dodatno narezati na šnite)

Priprema:

Navedene sastojke je potrebno zamiješati u čašu, dodati listiće mente i prema želji ukrasiti kriškama limete ili limuna.

Nastavi čitati

Gastro kutak

ZDRAVIJA VARIJANTA HAMBURGERA Sočno, ukusno i niskokalorično

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan dvostruki hamburger koji sadrži dvije pljeskavice, sir, slaninu i umak. Hamburger je poslužen na tanjuru s prilogom od svježe salate i kriški rajčice. Ovaj obrok bi mogao privući ljubitelje brze hrane i može se koristiti u marketinške svrhe za restorane ili recepte.
Foto: Pixabay

Ova varijanta hamburgera, prema navodima jedne trenerice, ima oko 455 kalorija, dok oni kupovni mogu imati i duplo više kalorija. Premda hambureger nije na dobrom glasu, ponekad si ga priuštite u nekoj zdravijoj izvedbi

Sastojci:

  • Brioche pecivo
  • 120 g mljevenog mesa
  • sol
  • papar
  • listić sira
  • 15 g narezanog luka
  • malo salate
  • rajčice

Za umak:

  • 11 g majoneze
  • 3 g senfa
  • ½ žličice sok od krastavaca
  • češnjak u prahu
  • sol
  • papar

Priprema:

Meso dobro začinite prije obrade, zatim na tavi ispecite meso dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Dodajte sir na meso, prepržite pecivo i, ako želite, možete ga kratko zagrijati na tavi.

Kako biste napravili umak, kombinirajte sve gore navedene sastojke dok se ne povežu.

Malo umaka namažite na pecivo, dodajte luk, meso sa sirom, rajčicu i salatu.

Poklopite sve polovicom peciva i uživajte u ovom njamburgeru.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu