Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.
Sastojci:
- cijelo pile
- 2-3 žličice svinjske masti
- 3,5 žličice soli
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 350 ml vode
- 500 g mlinaca
Priprema:
Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.
Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.
Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta pa ocijediti.
Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.
Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.