Connect with us

Life&Style

Luksuzni Hotel Dvorac Jurjevec zapošljava pet osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je prikazan veliki žuti dvorac s crvenim krovom, smješten u općini Lekenik. Zgrada ima više katova s redovima prozora i ulazom u sredini. Ispred dvorca nalaze se lijepo uređeni travnjaci, vrtovi i staze koje vode kroz park. Okoliš je ispunjen drvećem, grmljem i cvjetnim gredicama. U pozadini se vidi gusta šuma koja okružuje cijelo područje. Na lijevoj strani slike nalazi se mali paviljon s drvenim krovom. Vreme je sunčano s vedrim nebom.
Foto: Hotel Dvorac Jurjevec

Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu

Hotel Dvorac Jurjevec u Općini Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavlja odličan primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, u smislu kako zapošljavanje osoba s invaliditetom u sektoru turizma može biti korisno za sve uključene strane, a k tome i važan korak prema inkluzivnom i ravnopravnom društvu.

Pet zaposlenih osoba s invaliditetom rade na raznim pozicijama unutar Hotela, doprinoseći svojim jedinstvenim vještinama i perspektivama. Ovaj pristup ne samo da obogaćuje radnu sredinu, već i šalje snažnu poruku zajednici o važnosti inkluzije i jednakih mogućnosti – poručuju iz Hotela Dvorac Jurjevec.

Inače, priča o nastanku Hotela Dvorac Jurjevec, koji ima četiri zvjezdice, seže u daleku prošlost. Naime, gotovo cijelo stoljeće bio je središnji dio vlastelinstva Želin-Čiče, koje je bilo u posjedu plemenitaša Erdödy sve do 1873. godine te poznato utočište visoke aristokracije. Potom je baroknu kuriju Jurjevec 1873. godine od grofova Erdödy kupila jedna od najvažnijih plemićkih dinastija Svetog Rimskog Carstva i Habsburške monarhije – Thurn und Taxis, u čijim je rukama bila sve do sloma feudalnog sustava i nestanka europskog plemstva.

Hotel Dvorac Jurjevec, bivše imanje plemićke obitelji Thurn und Taxis, a sada luksuzni boutique hotel, prepoznaje značaj ove prakse te se ponosi činjenicom da u svom timu zapošljava čak pet osoba s invaliditetom. Obnovu Dvorca Jurjevec pod vodstvom mnogi smatraju dosad najuspješnijom revitalizacijom objekta pod kulturnom zaštitom iz privatnih sredstava i stavljanja u komercijalnu funkciju u Republici Hrvatskoj. Osim toga, Hotel Dvorac Jurjevec u potpunosti je prilagođen djelatnicima i gostima s invaliditetom, koji se mogu potpuno samostalno kretati po cijelom prostoru Hotela – pojašnjavaju iz Hotela.

Također ističu kako je u svijetu, gdje turizam igra ključnu ulogu u ekonomiji, vrlo važno prepoznati potencijal svih članova društva.

Nedostatak radne snage predstavlja veliki uteg za turizam u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ova situacija dodatno potiče poslodavce da pruže šansu za zaposlenjem najranjivijim članovima društva. Uključivanjem osoba s invaliditetom u radnu snagu, sektori kao što je turizam mogu popuniti praznine u radnoj snazi i istovremeno pridonijeti društvenoj inkluziji. Hotel Dvorac Jurjevec prepoznaje ovu priliku i aktivno doprinosi rješavanju problema nedostatka radne snage zapošljavanjem osoba s invaliditetom – rekao je Tomislav Goleš Babić, direktor Hotela Dvorac Jurjevec.

Sve u svemu, Hotel Dvorac Jurjevec svojim primjerom pokazuje da inkluzija nije samo moralna obaveza, već i poslovna prednost koja može dovesti do boljih rezultata i uspjeha na tržištu. Stoga im zapošljavanje radnika, među njima čak pet osoba s invaliditetom, može biti samo na ponos i poticaj da nastave dalje s tom praksom.

Naš je cilj da svakome od njih u Hotelu Dvorac Jurjevec pružimo šansu da maksimalno usavrši svoje vještine i sposobnosti, stekne vrijedno iskustvo i naravno, zaradi za sebe i svoju obitelj – poručuju iz Hotela.

Početkom 21. stoljeća dvorac je pod vodstvom nasljednika imanja – Željka Dorotića.

Naposljetku preostaje da konstatiramo da je preuređeni Hotel Dvorac Jurjevec, koji je savršeni spoj povijesti, umjetnosti, kulture i gastronomije, putokaz kojim bi trebali krenuti brojni poslodavci, pogotovo u smjeru zapošljavanja. Također, vrijedi ga posjetiti i uživati u svim ljepotama koje nudi.

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tortille s jajima, sirom i povrćem za brzi ručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su četiri zlatno-pečene tortilje presavijene na pola, poslužene na svijetlom tanjuru. Iz njih se vidi sočan nadjev od jaja, sira, kukuruza i crvene paprike, a uz njih je mala zdjelica bijelog umaka, vjerojatno kiselog vrhnja. Tortilje djeluju hrskavo izvana, a mekano i kremasto iznutra, s toplim, ugodnim tonovima i prirodnim svjetlom koje naglašava teksturu jela
Foto: ChatGPT

Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci

Sastojci (dvije osobe):

  • 4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
  • 3 jaja
  • 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
  • pola paprike (narezane na kockice)
  • 1 manji rajčica (narezana na sitno)
  • 2 žlice kukuruza iz konzerve
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: origano, čili ili svježi peršin

Priprema:

U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.

Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.

Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.

Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.

Savjeti za varijacije:

  • Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
  • Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
  • Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladna krema u čaši s twistom od banane i kave

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici su prikazane dvije staklene čaše ispunjene čokoladnim mousseom, svilenkaste i kremaste teksture. Na vrhu svakog moussea nalazi se oblak šlaga, posut sitno sjeckanim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost i vizualni kontrast. U pozadini se nalazi mala drvena zdjelica s dodatnim orašastim plodovima, dok je u prvom planu položena metalna žlica na svijetloj površini.
Foto:ChatGPT

Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad

Sastojci (za 2 čaše):

  • 4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 mala banana (zrela)
  • 1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
  • 2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
  • prstohvat soli
  • po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati

Priprema:

U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.

Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.

Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).

Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.

Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.

Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.

Nastavite čitati

U trendu