Connect with us

Gastro kutak

KINDER BUENO TORTA će zadiviti i najokorjelije sladokusce

Published

on

Ova je slika fotografija torte s čokoladnim mrvicama. Torta je na okruglom tanjuru sa srebrnim rubom. Torta ima svijetlo smeđu koru i kremasti bijeli nadjev. Čokoladne mrvice su posute po vrhu torte. Pozadina je svijetlo bež zid od cigle s bijelim pultom.

Imate dijete koje slavi rođendan, a ne želite ga razočarati? Ova kinder bueno torta pružit će mu užitak koji će zauvijek pamtiti

Biskvit:

  • 200 g sjeckanih lješnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 10 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 300 g čokoladnog namaza

Krema:

  • 1,5 l mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 10 žumanjaka
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 vrećica pudinga od vanilije
  • 300 g maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje

Dekoracija:

  • 60 g naribane mliječne čokolade

Priprema:

Kalup za pečenje premazati s malo maslaca i po njemu ravnomjerno rasporediti sjeckane lješnjake. Izraditi bjelanjke i šećer, dodati jabučni ocat i brašno, te kratko promiješati, pa pažljivo izliti u kalup. Peći 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.

Kada je biskvit gotov, izvaditi ga iz kalupa i okrenuti naopako, tako da lješnjaci budu s gornje strane. Dok je biskvit još vruć, premazati ga čokoladnim namazom i staviti sa strane.

Skuhati kremu od mlijeka, šećera, vanilin šećera, žumanjaka, brašna i pudinga. Dodati pjenasto umućeni maslac i sjediniti. Smjesu podijeliti na dva dijela. Prvi dio staviti sa strane, a u drugi dodati otopljenu čokoladu.

Dresir vrećicom po biskvitu naizmjenično rasporediti tamnu i svijetlu kremu, u obliku šahovnice. Tako nanesenu kremu lagano poravnati lopaticom te posuti naribanom čokoladom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Continue Reading
2 komentara

2 Comments

  1. Mali meda

    29/02/2024 at 11:39

    U originalnom receptu se peku 3-4 korice zavisi koliku cete debelu tortu pa prvo ide beli fil ps preko njega crni pa krem od slaga i umucene pavlake sa prah secerom pa druga kora od 3 ili 4 belancets zavisi koliku cete tortu debljine. I u ovu tortu ide ukupno 12 jaja.

    • OnaOn

      03/11/2024 at 16:04

      Recept isprobam! Tortica odlična! Hvala na receptu!
      P.S.Naravno da nema toga tko je svijetu ugodio ali ima toliko portala pa neka svatko sebi tra_i što ku odgovara…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

Gastro kutak

Tart s malinama i čokoladom

Published

on

Spoj čokolade, malina i hrskavog tijesta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Tart je klasičan kolač porijeklom iz Francuske, a karakterizira ga hrskava podloga od prhkog tijesta koja se može puniti raznim nadjevima, od voćnih i kremastih do čokoladnih i orašastih

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna (18 jušnih žlica)
  • 60 g šećera u prahu (5 jušnih žlica)
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Za kremu od malina:

  • 250 g svježih ili smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica gustina + 4 žlice vode

Za ganache kremu:

  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu dodajte brašno, šećer, margarin ili maslac sobne temperature, šećer, žumanjke, vanilin šećer i sve izmijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kalup za tart promjera 26 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte između dva papira, zatim tijesto preokrenite u kalup i skinite papir. Papir će vam pomoći da se tijesto ne lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, računajte da bude veličine kalupa, plus bočne stranice.

Prstima utapkajte tijesto po dnu i rubovima kalupa, a višak odrežite.

Tijesto izbockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 20- 25 minuta.

Pripremite kremu od malina. Sjedinite maline i šećer, a kad smjesa zakuha dodajte gustin pomiješan s vodom. Vruću kremu rasporediti po tijestu.

Čokoladu nasjeckajte na sitne kockice, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade. Pripremljeni ganache prelijte preko kreme od malina i poravnajte.

Hladite najmanje tri sata pa ukrasite po želji.

Continue Reading

U trendu