Poveži se s nama

Gastro kutak

Domaći bakin kruh

Objavljeno

/

Na slici je veliki komad kruha koji je djelomično narezan. Kriška kruha leži pored glavnog dijela na drvenoj površini, a pozadina je tamna.
Foto: Pexels

Fini domaći kruh čiji miris i okus vraćaju u neke sretnije dane

Vjerojatno se ne sjećate kada ste zadnji put jeli topli domaći kruh upravo izvađen iz pećnice. Zimski dani su kao stvoreni da ispečete domaći kruh po starom bakinom receptu čiji će vas okus u tren oka vratiti u bakin zagrljaj.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 350 ml mlijeka
  • 2 žlice limunovog soka

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj zdjelici pomiješati mlijeko i limunov sok te ostaviti da odstoji 5 minuta. U drugu posudu usuti i pomiješati brašno, sol i sodu bikarbonu, a zatim dodati mješavinu mlijeka i limuna.

Kada se sve sjedini, zamijesiti glatko tijesto. Napravljeno tijesto staviti na lim na kojem će se kruh peći. Kruh se peče 30 minuta  na 200 stupnjeva.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Smotuljci od srdela

Objavljeno

/

Na slici je tanjur s ukusnim rolicama posutim crnim sezamom, a na vrhu imaju malo zelenila. Sushi se nalazi na drvenom stolu, a u pozadini su vidljive zdjelice sa umacima i druga jela. Ukupan dojam je topao i privlačan, što sugerira da se radi o restoranu ili blagovaonici.
Foto: Pexels

Neobično jelo odličnog okusa

Srdela je poznata delikatesa koja se, zbog svoje veličine, može jesti i kao predjelo. Obiluje proteinima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje potiču normalan rad mozga i srca.

Sastojci:

  • 450 g srdela
  • jaje
  • sol, papar
  • brašno
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g blitve
  • malo mljevenih badema
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • bosiljak
  • par grančica ružmarina

Priprema:

Kratko prokuhati listove blitve u zavreloj vodi, zatim ih ocijedi i sitno nasjeckati. Dodati protisnuti češnak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje te malo limunovog soka. Operite i prosušite srdele. Očistiti ih skidajući im glavu i rep. Razrezati ih i odstraniti kralježnicu, a potom izravnati poput fileta.

Umočiti ribu u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvaditi iz jaja, ocijediti pa uvaljati u brašno. Na gril tavi prepeći srdele s obje strane. Kada je riba pečena, izvaditi je iz tave, zatim staviti na ubrus da se iscjedi suvišna masnoća.

Na svaki filet staviti žličicu prethodno pripremljenog nadjeva, zamotati u listove blitve te učvrstiti čačkalicom, pa pored ubosti grančicu ružmarina.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kremasta juha od graha

Objavljeno

/

Slika prikazuje finu narančastu juhu od graha s vrhnjem i peršinom na vrhu. Poslužena je u crnoj zdjeli iz koje netko juhu vadi s metalnom velikom žlicom.
Foto: Pexels

Ukusnija je nego što možete zamisliti

Ljubitelji graha, za vas imamo dobru vijest – grah smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Stoga, ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, danas napravite juhu od graha i lijepo se najedite.

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žličica brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • prepečene kockice kruha

Priprema:

Na malo maslaca prodinstati luk, dodati na kockice isjeckanu mrkvu, te isjeckani češnjak da pusti miris. Dodati žličicu brašna i malo je popržiti. Usuti pola litre povrtnog temeljca te dodati kuhani grah.

Ubaciti nekoliko grančica zavezanog peršinovog lista, začiniti pa poklopiti juhu, te je kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dok se juha kuha, na maslacu prepeći kockice kruha.

Izvaditi peršinov list, juhu izmiksati sa štapnim mikserom. Dodati još temeljca kako bi dobili željenu gustoću.

Kada je juha gotova, kiselo vrhnje u jednoj šalici pomiješati s 2-3 žlice juhe pa tek onda usuti u juhu. Ubaciti u juhu kockicu maslaca i miješati dok se maslac ne otopi.

Juhu servirati na tanjur te u sredinu staviti malo vrhnja i ubaciti par komadića prepečenih kockica kruha.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Banana kruh s tri vrste brašna

Objavljeno

/

Na slici se nalazi fino ispečen tamni kruh, stavljen na drvenu dasku. Ispod daske je ljubičasti stolnjak, a na dasci pored kruha nalazi se nož.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Zdrav, a ukusan recept koji će obožavati baš svi vaši ukućani

Banane sadrže puno važnih nutrijenata koje bi čovjek trebao unositi svaki dan. Ispecite banana kruh te unesite potrebne nutrijente u svoj organizam, a uz to uživajte u fenomenalnom okusu.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 3 jaja
  • 1 šalica pirovog brašna
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica mljevenih badema
  • 1 šalica soka od naranče i limuna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema:

Zgnječiti banane, dodati jaja, maslinovo ulje i sok od naranče i limuna. U drugu zdjelu izmiješati sve tri vrste brašna, mljevene bademe, sodu te sol. Sve zajedno pomiješati, staviti u lim za pečenje promjera 30x11cm i peći 45 minuta na 180 stupnjeva.

Nastavi čitati

U trendu