Poveži se s nama

Gastro kutak

Dunavski valovi torta

Objavljeno

/

Na slici je komad torte poslužen na ovalnom tanjuru. Torte ima slojeve biskvita i čokolade, a između njih su vidljive crvene bobice, vjerojatno trešnje ili višnje. Također, torta je prelivena glazurom od čokolade na vrhu. Uz tortu na tanjuru se nalazi vilica.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Sigurno ste u životu kušali razne kolače i torte, ali ovako ukusnu sigurno niste. Torta koja se topi u ustima i obara s nogu i one najokorjelije sladokusce sigurno će se svidjeti i vama

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 7,5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 7,5 žlica glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • korica naranče
  • korica limuna
  • kakao
  • 300 g višanja iz kompota

Za kremu:

  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 600 ml mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 125 g maslaca

Za preljev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice vode

Priprema:

Najprije pripremiti biskvit. Mikserom miješati jaja, šećer i vanilin šećer. Kad se šećer rastopi, dodati mlijeko, ulje i naribanu koricu naranče i limuna pa kratko miješati. U smjesu postepeno dodavati prethodno prosijano brašno s praškom za pecivo, zatim miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u drugi dio dodati kakao.

U kalup za torte uliti biskvit te ga prošarati smeđim tijestom. Na vrh dodati prethodno ocijeđene višnje. Peći 30 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Dok se žuto tijesto peče, pripremiti kremu. Staviti kuhati 500 ml mlijeka i šećer. U preostalo mlijeko staviti prašak za puding i izmiješati. Neprestalno miješajući pjenjačom, u uzavrelo mlijeko dodati puding i kuhati 4 minute. Kad se puding ohladi, izmiješati ga mikserom. U drugoj posudi mikserom izmiješati maslac dok ne postane pjenast. Zatim u maslac dodati puding i ponovno miješati mikserom dok se sastojci ne sjedine. Ohlađeni biskvit preliti dobivenom kremom, zatim je poravnati.

Pripremiti preljev. Kuhati 2 žlice vode i maslac. Kad se maslac rastopi, dodati čokoladu, zatim miješati dok se čokolada ne rastopi. Preljev preliti na kremu i staviti na hlađenje oko dva sata.

Kolač poslužiti narezan na trokute.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Kolač od jagoda i jogurta bez puno muke i nauke

Objavljeno

/

Na slici je kolač od jagoda, poslužen na plavom tanjuru. Tlo u pozadini je sivo, vjerojatno kamen ili beton, a iza toga se vidi zelena vegetacija i dio metalne ograde. Fokus je na kolaču, što čini pozadinu nešto zamagljenom.
Foto: Pixabay

Ovaj kolač od jagoda i jogurta je ne samo ukusan, već je i lagan, osvježavajući te jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim izborom za sve, bez obzira na njihov kulinarski nivo

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 2 velika jaja ili 3 mala
  • 1 žličica naribane kore limuna
  • 250 g običnog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
  • 300 g brašna oštrog
  • 3 žličice praška za pecivo to je malo manje od cijelog
  • prstohvat soli
  • 500 g jagoda
    • od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
    • 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati

Priprema:

Pećnicu uključiti na 200°C.

Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo.

Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.

Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.

Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 min provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alu foliju ili papir za pečenje. Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Izljevak sa špinatom idealan kad treba nešto brzo pojesti

Objavljeno

/

Na slici je pita od špinata i sira koja se nalazi u staklenoj posudi. Pita ima zlatno-smeđu koru, a nadjev je kremast s vidljivim komadima špinata. Uz pitu se nalazi metalna lopatica s drvenom drškom, postavljena na desnoj strani. Sve se nalazi na drvenoj površini, vjerojatno dasci za rezanje ili kuhinjskom pultu.

Ukusan i zdrav obrok s jajima, špinatom i sirom. Brzo se priprema i odličan je za ručak ili večeru. Poslužite toplo uz šalicu jogurta

Sastojci:

  • oko 300 g očišćenog špinata
  • 2 jaja
  • 100 g svježeg sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 1,5 dl jogurta
  • 1 dl mlijeka
  • 1 šalica (od 2 dl) kukuruznog brašna
  • pola praška za pecivo
  • brašno po potrebi
  • sol

Priprema:

Najprije dobro oprati špinat, isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min. Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.

Izmješati jaja, kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.

U to dodati špinat pa kukuruzno brašno, prašak i brašna po potrebi (da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke). Dobro izmješati.

Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200 stupnjeva oko 30-40 min.

Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 minuta da omekša.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći bataci u umaku od rajčice i palenta

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje fino i sočno pećene pileće batke, posute sitnim komadčima pretežno zelenog povrća. Poslužena je na bijelom tanjuru.
Foto: Pixabay

Palenta, žganci ili pura (u sjevernoj Italiji iz koje dolazi je polenta) dobra je u svakoj kombinaciji pa će se i u ovoj našoj s piletinom lijepo sljubiti. Bit će to jedan nutritivno bogat, a prilično jednostavan ručak

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 200 g palente
  • sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Pileće batke začinite solju i paprom te pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

U drugoj tavi popržite luk i češnjak.

Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

Poslužite pileće batke s umakom i palentom.

Nastavi čitati

U trendu