Poveži se s nama

Gastro kutak

JAFA KOCKE Neodoljivi kolač koji podsjeća na najdraži keks

Objavljeno

/

Na slici je prikazan kolač s biskvitom, kremom od naranče i čokoladnom glazurom na tanjuru, a pored njega su šnite naranče. Dno tanjura posuto je čokoladnim mrvicama.
Fotografija: Slatki svijet

Danas vam donosimo jedno ukusno slatko osvježenje čiji će vas okus vratiti u djetinjstvo. Kad ga jednom probate uvijek ćete mu se vraćati

Sastojci:

           Za biskvit

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 100 ml narančina soka

Za žele

  • 800 ml soka od naranče
  • 80 g šećera
  • 2 pudinga vanilija
  • 230 g petit beurre keksa
  • 100 ml mlijeka

Za kremu

  • 3 Šlag kreme vanilija
  • 370 ml mlijeka

Za glazuru

  • 200 g čokolade
  • 80 g maslaca

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto umutiti električnim mikserom, a zatim lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjka I brašno. Dobivenu smjesu izliti u lim za pečenje prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta. U ohlađeni biskvit dodati par kapi soka od naranče.

Kako bi se dobila puding krema potrebno je izmiješati prašak za pecivo sa šećerom i razmutiti u malo soka od naranče. Preostali sok zagrijati, pa kad zakuha umiješajti i pripremljeni puding. Kuhati nekoliko minuta i vruće izlijti preko biskvita.

Kekse umočiti u mlijeko pa ih poslagati preko vrućeg pudinga. Ostaviti da se ohladi.

Za šlag kremu u prokuhano hladno mlijeko potrebno je usuti sadržaj vrećice šlag kreme od vanilije. Miješati električnim mikserom najvećom brzinom oko 3 minute kako bi se dobia krema. Dobivenu kremu nanijeti na kolač.

Glazura se pripremi tako da se maslac zagrije do vrenja, a zatim makne s vatre te se u njega umiješa čokolada natrgana na kockice. Dobivenu glazuru preliti preko kolača i poravnati.

Kolač staviti na hlađenje. Nakon što se kolač ohladi, narezati ga na kocke I poslužiti.

Gastro kutak

Zahladilo je pa pozivamo Njezino Veličanstvo sarmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od nekoliko sarmi. Sarma je tradicionalno jelo koje se pravi od kiselog kupusa ili vinove loze punjenog mješavinom mesa i riže, a ove su prelivene crvenim umakom. U pozadini se nalazi tamna površina posuta brašnom, a pored posude su češnjak i boca ulja, što ukazuje na to da je ovo scena iz pripreme ili serviranja jela.
Foto: DALL-E

Donosimo klasičan recept za sarmu. Sarma se obično priprema od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, uz dodatak začina. Proces pripreme može trajati malo duže, ali rezultat je vrijedan truda

Sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa (ili oko 20-30 listova)
  • 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 100 g riže
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 mrkva (naribana, po želji)
  • 1 žlica slatke paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 150 g dimljene slanine (ili suhog mesa, po želji)
  • ulje ili mast za pirjanje
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • voda ili juha (dovoljno da prekrije sarmu)

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša.

Dodajte češnjak i naribanu mrkvu, kratko popržite.

Umiješajte rižu, pržite minutu-dvije pa skinite s vatre.

U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, pirjanu smjesu luka i riže, dodajte sol, papar i slatku papriku.

Ako su listovi kiselog kupusa preveliki, prepolovite ih.

Uklonite zadebljale dijelove na sredini lista kako biste lakše motali sarmu.

Na svaki list kupusa stavite jednu žlicu nadjeva.

Zamotajte list tako da strane preklopite prema unutra i zarolate.

Na dno velikog lonca stavite nekoliko listova kupusa kako sarme ne bi zagorjele.

Zatim slažite sarme u lonac, sloj po sloj. Između sarme možete dodati komade dimljene slanine ili suhog mesa za dodatni okus.

Dodajte lovorov list i zalijte pasiranom rajčicom.

Prelijte vodom ili juhom da prekrije sarmu.

Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte vode.

Sarma se obično poslužuje topla, uz dodatak kiselog vrhnja i svježeg kruha.

Nastavi čitati

Gastro kutak

UGRIJAT ĆE VAS Krem juha od bundeve i batata

Objavljeno

/

Na fotografiji je tanjur krem juhe od bundeve i batata raskošne žute boje s malo bučinog ulja na vrhu.
Foto: Pixabay

Ova jesenska juha će vas ugrijati i tijelu goditi uz namirnice poput bundeve, batata i mrkve. Pored bogatstva okusa ove juhe lakše ćete preboljeti kraj ljeta, garantiramo

Sastojci:

  • 1 manja bundeva (oko 500 g)
  • 2 batata
  • 2 mrkve
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat mljevenog cimeta (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili bosiljak za ukras

Priprema:

Ogulite bundevu, batat i mrkve, te ih narežite na kockice. Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte crveni luk. Pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.

U lonac dodajte kockice bundeve, batata i mrkve. Kratko ih popržite s lukom i češnjakom (oko 5 minuta), kako bi se lagano karamelizirali i pustili mirise.

Prelijte povrće povrtnim temeljcem, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, soli i papra. Ako volite, dodajte i malo mljevenog cimeta za dodatnu dubinu okusa. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi. Zatim, uz pomoć štapnog miksera ili blendera, izradite krem juhu.

Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Juha će dobiti bogatiju teksturu i okus.

Juhu poslužite toplu, ukrašenu svježim peršinom ili bosiljkom. Možete dodati i malo preprženih sjemenki bundeve za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

OKUSI DJETINJSTVA Imamo recept za najbolji pohani kruh

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana crna drvena daska za serviranje na kojoj se nalazi nekoliko kriški pohanog kruha. Kruh izgleda hrskavo i zlatno smeđe boje. Daska za serviranje postavljena je na sivu podlogu koja bi mogla biti stol ili radna površina.
Foto: Freepik

Ovaj jednostavni doručak je popularan zbog svoje hrskavosti i bogatog okusa. Ako volite hrskaviji kruh, možete dodati malo brašna ili prezla u smjesu s jajima

Sastojci:

  • 4 šnite starog kruha (ili svježeg, ali stariji kruh bolje upija smjesu)
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra (opcionalno)
  • 1 žličica šećera (ako želite slatku verziju)
  • malo maslaca ili ulja za prženje

Priprema:

U dubljoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, sol i papar (ili šećer ako radite slatku verziju). Smjesa treba biti jednolična.

Ako koristite stari kruh, izrežite ga na kriške debljine oko 1,5 cm. Svježi kruh također možete koristiti, ali imajte na umu da stariji kruh bolje upija tekućinu.

Umočite svaku krišku kruha u smjesu od jaja i mlijeka s obje strane, pazeći da kruh dobro upije tekućinu, ali da se ne raspada.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslaca ili ulja. Kada se masnoća zagrije, stavite pohani kruh u tavu i pržite sa svake strane 2-3 minute, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pohani kruh možete poslužiti na razne načine. Za slatku verziju, posipajte ga šećerom u prahu ili prelijte medom. Za slanu verziju, možete dodati sir, šunku ili neki namaz po želji.

Nastavi čitati

U trendu