Poveži se s nama

Life&Style

Kroničan stres – kako nam šteti i kako mu stati na kraj?

Objavljeno

/

Mnogi stres smatraju isključivo lošom pojavom, no stvari ipak nisu tako jednostavne budući da je stres prirodna, ali i vrlo dragocjena tjelesna reakcija.

U situaciji koju ocijenimo prijetećom naše tijelo stavlja se u visok stupanj pripravnosti.

“U našem se mozgu na stres pokreće reakcija“, objašnjava dr. Ralf Suhr, predsjednik berlinske Zaklade za zdravstvenu pismenost, neprofitne organizacije čiji je cilj omogućiti ljudima donošenje informiranih zdravstvenih odluka.

Signalne molekule koje se nazivaju hormoni stresa, primjerice noradrenalin, adrenalin i kortizol, otpuštaju se u krvotok. Zalihe energije stavljaju se u pogon, a organizam postaje budniji i sposobniji da brže reagira. Takvo stanje u sklopu kojega organizam bira boriti se, bježati ili paralizirati se, bilo je vitalno za naše prapovijesne pretke kada su se, primjerice, iznenada suočili sa zvijeri.

Danas je susret s divljim medvjedom rijetko okidač stresa. U moderno doba to su drugi, svakodnevni stresori, kao što su obiteljski ili financijski problemi, zahtjevan šef, stalna stiska s vremenom ili osjetilno preopterećenje u žustrom digitalno povezanom svijetu.

Ti okidači uzrokuju kroničan stres i organizmu ostavljaju nedovoljnu priliku da se vrati u normalno, opušteno stanje, a time potiču biokemijske procese koji mogu dovesti do bolesti.

“No studije nisu nedvosmisleno pokazale izravnu vezu između stresa i konkretnih bolesti”, kaže Suhr.

Ipak, razne su bolesti u korelaciji s kroničnim stresom, jer on potencijalno opterećuje naš imunosni sustav i tako nas čini podložnijima infekcijama. Usto, ljudi pod stresom često usvajaju nezdrave navike poput pušenja, nedovoljnog spavanja ili halapljivog konzumiranja nezdrave hrane.

Kakav je utjecaj stresa na određene tjelesne sustave?

1. Gastrointestinalni trakt

Stres može rezultirati probavnim smetnjama, čak i od hrane koju inače dobro podnosimo, a “to mnoge ljude čini sklonima dijareji”, otkriva psihijatar i znanstvenik koji se bavi problemom stresa, dr. Mazda Adli, glavni liječnik u berlinskoj klinici Fliedner i voditelj odjela za istraživanje afektivnih poremećaja u sveučilišnoj bolnici Charité.

Kronični stres također može učiniti crijeva tromima, smanjiti apetit, dovesti do žgaravice ili gore, do sindroma iritabilnog crijeva, navodi Adli.

2. Kardiovaskularni sustav

Akutni stres povećava broj otkucaja srca i krvni tlak, a kronični može dovesti do zdravstvenih stanja kao što je kronično visoko krvni tlak.

“Moguće su i srčane aritmije”, upozorava Adli.

Kronični stres je i faktor srčanog i moždanog udara, a rizik se povećava nezdravim navikama za kojima posežemo, kao što je pušenje.

3. Muskulatura

Stres može rezultirati napetošću mišića. Mišići vrata mogu postati zategnuti do mjere da otežavaju pokretljivost vrata i glave, a pojavljuju se i bolovi u leđima.

Sve to potencijalno dovodi do neravnomjerne raspodjele težine u mišićno-koštanom sustavu s bolnim posljedicama poput lumbaga ili hernije intervertebralnog diska.

4. Metabolizam

Smatra se da je stres moguć uzročnik metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2 i visoke razine kolesterola.

“Budući da osjeća ugrozu, tijelo pod stresom stavlja u pogon više zaliha energije, i šećera i masti”, objašnjava Adli. “Istovremeno hormoni stresa potiču otpornost na inzulin”, povećavajući razinu šećera u krvi.

Štoviše, hormon stresa kortizol na tijelo djeluje tako da ono neprestano obnavlja svoje zalihe šećera i masti, što može rezultirati time da na raspolaganje stavi više energije nego što mu je potrebno.

Dodatni šećer i masnoće mogu pridonijeti nakupljanju štetnog sala na trbuhu, ograničiti protok krvi, opteretiti krvne žile i potaknuti metaboličke poremećaje.

5. Mentalno zdravlje

“Mozak, a time i psiha, vrlo je osjetljiv na kronični stres”, kaže Adli. Stalno stanje budnosti dovodi do mentalnih bolesti, a “najpoznatija duševna komplikacija stresa je depresija”, upozorava Adli.

Osim toga, pojačano otpuštanje kortizola u krvotok može imati i negativan učinak na koncentraciju, a stalni stres uzrokovati probleme s pamćenjem. Budući da je stres obično popraćen tjeskobom, on može i dugoročno potaknuti tjeskobu i napadaje panike.

Dakle, ako mislite da ste pod kroničnim stresom, trebali biste nešto promijeniti. Dobar početak je tijekom dana uzimati redovite pauze za odmor. One bi trebale uključivati kratke vježbe usmjerene na svjesnost, kao što je fokus na disanje. Redovita tjelovježba također pomaže.

Za trajno oslobađanje od stresa važno je promijeniti obrasce ponašanja i razmišljanja koji do njega dovode, a jedan je od njih i perfekcionizam. Korisni su njegovanje prijateljstava i bavljenje hobijima.

“Svi ovi napori ne samo da pogoduju mentalnom opuštanju i pozitivnim emocijama, već i izravno utišavaju zvukove stalne biološke uzbune našeg tijela”, zaključuje Adli.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu