Connect with us

Life&Style

ŽIVOT NA VAGI Lijekovi za mršavljenje djeluju, ali nemaju smisla

Objavljeno

/

Foto: Kreni Zdravo!

Tirzepatide se u zemljama članicama EU-a može koristiti isključivo za liječenje dijabetesa tipa 2

U sklopu borbe protiv pretilosti puno se nade polaže u lijekove za mršavljenje, no sve je više dokaza o tomu da se izgubljena težina jednostavno vrati nakon što pojedinac te lijekove prestane uzimati.

U pacijenata koji u liječenju pretilosti uzimaju lijek tirzepatide, američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly and Co., u prodaji poznat po nazivima Mounjaro i Zepbound, uočeno je znatno povećanje tjelesne težine kada im se nakon 36 tjedana uzimanja spomenutih lijekova dao placebo, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu JAMA. 

No pacijenti iz druge skupine ispitanika koji su nastavili uzimati lijekove tvrtke Eli Lilly, nastavili su gubiti na težini. Autori studije kažu da ih rezultati ne iznenađuju. 

Tirzepatide je odobren za liječenje pretilosti u Sjedinjenim Državama, ali se u drugim dijelovima svijeta pa tako i u zemljama članicama EU-a može koristiti isključivo za liječenje dijabetesa tipa 2.

Ova se vrsta lijeka smatra još učinkovitijom od semaglutida, koji se prodaje pod nazivom Wegovy, tvrtke Novo Nordisk, a češće se koristi u borbi protiv pretilosti u onim zemljama u kojima tirzepatid još nije odobren.

Kao i u slučaju primjene semaglutida, sudionici studije s tirzepatidom morali su se pridržavati plana prehrane i baviti se fizičkom aktivnošću, sukladno mogućnostima i godinama života. 

U studiji je sudjelovalo 670 pacijenata iz više zemalja svijeta. Svi su na početku istraživanja bili pretili ili su se borili s prekomjernom tjelesnom težinom.

Znanstvenici su objavili da su ispitanici nakon 36 tjedana terapije težinu u prosjeku smanjili za oko 21 posto. Nekima od njih je i nakon toga propisan aktivni sastojak lijeka te su do 88. tjedna studije izgubili dodatnih 5,5 posto težine.

Drugoj skupini sudionika studije istraživači su nakon prve faze dali samo placebo.

Pokazalo se da je ova grupa ponovno znatno dobila na težini do kraja studije, no treba istaknuti da je tijekom cijelog razdoblja istraživanja među ispitanicima ipak uočen gubitak težine od oko 10 posto.

Autori ističu kako rezultati njihove studije upućuju na to da bi se s terapijom trebalo nastaviti želi li se izbjeći povratak na staru težinu.

Najmanje pet studija o različitim klasama lijekova, uključujući i ovu, pokazalo je da postoji više nego jasan ‘yo-yo’ učinak nakon prekida uzimanja terapije. Lijek korišten u jednoj od spomenutih studija bio je i semaglutid.

Autori zaključuju da će trebati provesti dodatne studije kako bi se bolje razumjela potencijalna dugoročna korist, ali i rizici od ovakvih kratkoročnih terapija.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavite čitati
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Life&Style

Naš životni prostor govori tko smo i kako doživljavamo svijet

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje elegantno uređen, otvoreni prostor koji spaja blagovaonicu, dnevni boravak i radni kutak. U prvom planu nalazi se blagovaonski stol s mramornom površinom, okružen sa šest bež tapeciranih stolica s drvenim nogama. Na sredini stola smješten je dekorativni aranžman sa sukulentima, koji prostoru daje svježinu i prirodni ton. Iznad stola visi impresivan luster s višeslojnim staklenim ili kristalnim elementima, a zrcalni panel na stropu dodatno pojačava osjećaj dubine i sofisticiranosti. U pozadini se nalazi udoban dnevni boravak s bijelim kaučem, podnom lampom i malim pomoćnim stolićem. Prostor je vizualno podijeljen crnim staklenim pregradama, koje zadržavaju otvorenost prostora, ali dodaju suvremeni arhitektonski okvir. Desno od dnevnog boravka vidi se radni kutak – mali ured s radnim stolom, policama i računalom, idealan za koncentrirani rad. Zidovi su ukrašeni raznim umjetničkim djelima, uključujući veliku apstraktnu sliku u ružičastim tonovima, koja unosi dozu kreativnosti i topline. Na lijevoj strani fotografije nazire se dio kuhinje s bijelim ormarićima i upečatljivim zidom s tropskim zelenim uzorkom, koji prostoru daje razigranost i karakter. Pod je prekriven svijetlim pločicama, što dodatno doprinosi prozračnosti i svjetlini cijelog interijera.
Foto: Pixabay

U vremenu kada društvene mreže stvaraju dojam da je sve podložno usporedbi i trendu, autentičan dom postaje rijetka vrsta luksuza

Dom nije samo mjesto na kojem živimo, već i prostor koji nesvjesno govori o tome tko smo. Zidovi, predmeti, mirisi i svjetlo koji nas okružuju često više otkrivaju o našim vrijednostima nego riječi. Čak i kada ne slijedimo trendove iz časopisa o interijerima, naš dom postaje svojevrsni manifest – tihi, ali iskren prikaz naših prioriteta, sjećanja i načina na koji doživljavamo svijet.

U nekim domovima prevladava red i minimalizam – svaki predmet ima svoje mjesto, boje su umirujuće, a prostor odiše mirom. Takav ambijent često odražava unutarnju potrebu za jasnoćom i smirenošću, možda kao protutežu buci i kaosu svakodnevice.

U drugima pak vlada topla zbrka boja, knjiga, uspomena i biljaka. Na policama se miješaju putne sitnice, naslijeđeni komadi namještaja i djela lokalnih umjetnika – prostor koji diše individualnošću, gdje je svaka stvar odabrana srcem, a ne katalogom.

Dom može biti i prostor otpora. Onaj tko odbija baciti staru drvenu stolicu i umjesto toga ju obnavlja, pokazuje poštovanje prema održivosti i nasljeđu. Onaj tko zidove ostavlja bijelima jer ne želi ‘lažnu estetiku’ izražava vjeru u jednostavnost. Čak i oni koji žive u malim, naizgled skromnim stanovima, ali ih ispunjavaju pažljivo odabranim detaljima, pokazuju da prostor ne mora biti velik da bi bio snažan izraz osobnosti.

U vremenu kada društvene mreže stvaraju dojam da je sve podložno usporedbi i trendu, autentičan dom postaje rijetka vrsta luksuza. On ne teži da impresionira, već da pruži utočište. To je mjesto gdje se ne moramo pretvarati, gdje su bore na kauču i tragovi života dio ljepote, a ne mana.

Na kraju, naš dom je poput nas samih – nikada dovršen, ponekad nesavršen, ali iskren. I možda baš u toj iskrenosti leži njegova prava ljepota: u činjenici da odražava ono što cijenimo, volimo i čemu težimo, čak i kad to ne planiramo. Jer dom, više od svega, nije prostor koji posjedujemo, nego prostor koji nas odražava.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Cimet rolice s čokoladom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na svijetlom tanjuru nalazi se sedam svježe pečenih cimet rolica, složenih u kružni uzorak poput cvijeta. Svaka rolica ima zlatno-smeđu koricu s jasno vidljivim spiralnim slojevima punjenja od cimeta. Površina im je sjajna, što sugerira da su prelivene glazurom ili šećernim sirupom, dajući im primamljiv, gotovo karameliziran izgled. Tanjur je postavljen na svijetlu podlogu, a u pozadini se nazire bež kuhinjska krpa, koja dodaje domaći, rustikalni ton kompoziciji. Cijela scena odiše toplinom i udobnošću, kao da poziva na zajedničko uživanje uz šalicu čaja ili kave.
Foto: ChatGPT

Cimet rolice s čokoladom su mekani, mirisni pužići od dizanog tijesta punjeni maslacem, cimetom i otopljenom čokoladom. Svaka rolica je topla, slatka i lagano hrskava izvana, a sočna i čokoladna iznutra

Sastojci za tijesto:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca (oko 7 g)
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 šalica mlijeka (mlakog)
  • 3 žlice maslaca (otopljenog)
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 3–4 kocke nasjeckane tamne čokolade (možete dodati i malo čokoladnih kapljica)

Za preljev (po želji):

  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1–2 žlice mlijeka
  • par kapi vanilije ili limunovog soka

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i žlicu šećera. Ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.

Dodajte jaje, otopljeni maslac i ostatak šećera.

Postupno dodajte brašno i prstohvat soli, pa zamijesite meko tijesto (ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna).

Pokrijte i ostavite da se diže oko 1 sat dok ne udvostruči volumen.

Za nadjev u zdjelici pomiješajte omekšali maslac, šećer i cimet.

Razvaljajte tijesto u pravokutnik (debljine oko pola centimetra). Premažite cimet-maslacem, posipajte nasjeckanom čokoladom. Zarolajte čvrsto i narežite na 10–12 kolutića.

Posložite rolice u namašćen kalup (malo razmaknute). Pokrijte i pustite da se dižu još 20 minuta.

Pecite na 180°C oko 20–25 minuta dok ne porumene.

Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i vanilijom te prelijte preko toplih rolica. Ako volite više čokolade, možete dodati i žlicu Nutelle u nadjev.

Rolice su najbolje dok su tople, ali možete ih i lagano podgrijati idući dan.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

U trendu