Connect with us

Life&Style

PRISTUPAČNO MEĐIMURJE Turistička ponuda prilagođena za OSI

Objavljeno

/

Noćna zračna fotografija dvorca i utvrde, osvijetljenih vanjskim svjetlima. Glavna zgrada ima veliko pročelje s bijelim zidovima i crvenim krovom, dok je ispred nje obnovljena tvrđava s modernim staklenim krovom i osvijetljenim tornjem sa satom. Okružena je zelenim parkom i parkiralištem s automobilima.
Foto: Muzej Međimurja Čakovec

Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kad se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje

Poslušaj članak

Naša zemlja puna je prirodnih ljepota, zabavnih sadržaja, kulturne baštine i odlične gastronomske ponude. Ta činjenica vrijedi za cijelu Lijepu Našu, ali, nažalost, ne znači to puno i za svaku osobu.

Naime, osobe s invaliditetom koje se žele odmarati i uživati u ljepotama Hrvatske moraju pomno birati u koji će dio Lijepe Naše otići kako bi napunili baterije. To je tako iz niz razloga, a najveći je onaj infrastrukturni. Većina hotela ili turističkih atrakcija nemaju prilagođen pristup osobama s invaliditetom. Međutim, ne i Međimurje.  

Vrhunska ponuda čeka one koji žele odmoriti dušu, baviti se sportom, zabaviti se, kulturno se uzdizati ili se pak dobro najesti. Osim što u svim spomenutim blagodatima i ljepotama Međimurske županije mogu uživati zdrave osobe, mogu i osobe s invaliditetom.

Naime, Međimurska županija zajedno s Turističkom zajednicom Međimurske županije ulaže velike napore da svi jednako uživaju u svemu što nudi njihova županija. Zbog toga su još 2023. godine Županija i njezina turistička zajenica udružili su snage radeći na trogodišnjem projektu CE Spaces4All iz programa Interreg Central Europe. Osim njih, u ovoj hvalevrijednoj priči sudjeluju i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ.

Njihovim partnerstvom objedinjena su dva cilja za poboljšanje uvjeta turističke ponude za OSI populaciju – održivost i inkluzivnost, a sve to u svrhu inkluzivnog turizma.

U projektu vrijedanom čak 2,6 milijuna eura, uključeno je 12 partnera iz sedam zemalja, a Turistička zajednica Međimurske županije daje čak 170.100 tisuća eura. Većina spomenutog iznosa dolazi iz EU fondova, dok 20% pokriva sama turistička zajednica.

Osnovni cilj projekta CE Spaces4All je unaprijediti pristupačan turizam za osobe s invaliditetom u ruralnim pograničnim regijama srednje Europe, a partneri zajedničkim snagama osmišljavaju strategiju kojom će se iplementirati bolja rješenja po pitanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji odabrane su tri lokacije – Prelog, Čakovec i Sveti Martin na Muri, u kojima se već sada inlementiraju nova rješenja u infrastrukturi kako bi turističku ponudu prilagodili OSI populaciji.

CE Spaces4All započeo je u ožujku 2023, a završava u veljači 2026. godine.

Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kada se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje. Prvenstvo hrvatske u parastolnom tenisu, ove godine, održat će se upravo u Prelogu. To je dokaz kvalitete ponude za OSI u Međimuruju.  

Također, Hotel Riznica Međimurja u Čakovcu ima postav za slijepe i slabovidne osobe, a njihovo osoblje educirano je za rad sa slijepim i slabovidnim osobama.

Poznato Međimursko kupalište svoje kapacitete također je prilagodilo osobama s invaliditetom.

Sve županije republike Hrvatske trebale bi se ugledati na Međimursku županiju i početi više raditi na pristupačnom turizmu.

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tortille s jajima, sirom i povrćem za brzi ručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su četiri zlatno-pečene tortilje presavijene na pola, poslužene na svijetlom tanjuru. Iz njih se vidi sočan nadjev od jaja, sira, kukuruza i crvene paprike, a uz njih je mala zdjelica bijelog umaka, vjerojatno kiselog vrhnja. Tortilje djeluju hrskavo izvana, a mekano i kremasto iznutra, s toplim, ugodnim tonovima i prirodnim svjetlom koje naglašava teksturu jela
Foto: ChatGPT

Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci

Sastojci (dvije osobe):

  • 4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
  • 3 jaja
  • 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
  • pola paprike (narezane na kockice)
  • 1 manji rajčica (narezana na sitno)
  • 2 žlice kukuruza iz konzerve
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: origano, čili ili svježi peršin

Priprema:

U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.

Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.

Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.

Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.

Savjeti za varijacije:

  • Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
  • Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
  • Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladna krema u čaši s twistom od banane i kave

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici su prikazane dvije staklene čaše ispunjene čokoladnim mousseom, svilenkaste i kremaste teksture. Na vrhu svakog moussea nalazi se oblak šlaga, posut sitno sjeckanim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost i vizualni kontrast. U pozadini se nalazi mala drvena zdjelica s dodatnim orašastim plodovima, dok je u prvom planu položena metalna žlica na svijetloj površini.
Foto:ChatGPT

Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad

Sastojci (za 2 čaše):

  • 4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 mala banana (zrela)
  • 1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
  • 2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
  • prstohvat soli
  • po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati

Priprema:

U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.

Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.

Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).

Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.

Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.

Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.

Nastavite čitati

U trendu