Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kad se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje
Poslušaj članak
Naša zemlja puna je prirodnih ljepota, zabavnih sadržaja, kulturne baštine i odlične gastronomske ponude. Ta činjenica vrijedi za cijelu Lijepu Našu, ali, nažalost, ne znači to puno i za svaku osobu.
Naime, osobe s invaliditetom koje se žele odmarati i uživati u ljepotama Hrvatske moraju pomno birati u koji će dio Lijepe Naše otići kako bi napunili baterije. To je tako iz niz razloga, a najveći je onaj infrastrukturni. Većina hotela ili turističkih atrakcija nemaju prilagođen pristup osobama s invaliditetom. Međutim, ne i Međimurje.
Vrhunska ponuda čeka one koji žele odmoriti dušu, baviti se sportom, zabaviti se, kulturno se uzdizati ili se pak dobro najesti. Osim što u svim spomenutim blagodatima i ljepotama Međimurske županije mogu uživati zdrave osobe, mogu i osobe s invaliditetom.
Naime, Međimurska županija zajedno s Turističkom zajednicom Međimurske županije ulaže velike napore da svi jednako uživaju u svemu što nudi njihova županija. Zbog toga su još 2023. godine Županija i njezina turistička zajenica udružili su snage radeći na trogodišnjem projektu CE Spaces4All iz programa Interreg Central Europe. Osim njih, u ovoj hvalevrijednoj priči sudjeluju i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ.
Njihovim partnerstvom objedinjena su dva cilja za poboljšanje uvjeta turističke ponude za OSI populaciju – održivost i inkluzivnost, a sve to u svrhu inkluzivnog turizma.
U projektu vrijedanom čak 2,6 milijuna eura, uključeno je 12 partnera iz sedam zemalja, a Turistička zajednica Međimurske županije daje čak 170.100 tisuća eura. Većina spomenutog iznosa dolazi iz EU fondova, dok 20% pokriva sama turistička zajednica.
Osnovni cilj projekta CE Spaces4All je unaprijediti pristupačan turizam za osobe s invaliditetom u ruralnim pograničnim regijama srednje Europe, a partneri zajedničkim snagama osmišljavaju strategiju kojom će se iplementirati bolja rješenja po pitanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.
U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji odabrane su tri lokacije – Prelog, Čakovec i Sveti Martin na Muri, u kojima se već sada inlementiraju nova rješenja u infrastrukturi kako bi turističku ponudu prilagodili OSI populaciji.
CE Spaces4All započeo je u ožujku 2023, a završava u veljači 2026. godine.
Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kada se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje. Prvenstvo hrvatske u parastolnom tenisu, ove godine, održat će se upravo u Prelogu. To je dokaz kvalitete ponude za OSI u Međimuruju.
Također, Hotel Riznica Međimurja u Čakovcu ima postav za slijepe i slabovidne osobe, a njihovo osoblje educirano je za rad sa slijepim i slabovidnim osobama.
Poznato Međimursko kupalište svoje kapacitete također je prilagodilo osobama s invaliditetom.
Sve županije republike Hrvatske trebale bi se ugledati na Međimursku županiju i početi više raditi na pristupačnom turizmu.
Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu
Sastojci za palačinke:
2 jaja
10 žlica brašna
1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
1 prstohvat soli
malo ulja za pečenje
Nadjev:
10 kriški šunke
10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
4 žlice kiselog vrhnja
malo soli i papra
Preljev:
1 jaje
4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.
Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.
Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.
Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.
Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci
Sastojci (dvije osobe):
4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
3 jaja
3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
pola paprike (narezane na kockice)
1 manji rajčica (narezana na sitno)
2 žlice kukuruza iz konzerve
1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
Prstohvat soli i papra
Po želji: origano, čili ili svježi peršin
Priprema:
U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.
Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.
Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.
Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.
Savjeti za varijacije:
Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.
Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad
Sastojci (za 2 čaše):
4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
2 žlice maslaca
2 žlice šećera u prahu
3 žlice mlijeka
1 žumanjak
1 mala banana (zrela)
1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
prstohvat soli
po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati
Priprema:
U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.
Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.
Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).
Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.
Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.
Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.
Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija i ponovljenih posjeta. Klikom na “Prihvati sve” pristajete na korištenje SVIH kolačića. Međutim, možete posjetiti "Postavke kolačića" kako biste dali kontrolirani pristanak.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva dok se krećete web stranicom. Među njima, kolačići koji su kategorizirani kao potrebni pohranjuju se u vaš preglednik jer su neophodni za rad osnovnih funkcija web stranice. Također koristimo kolačiće trećih strana koji nam pomažu analizirati i razumjeti kako koristite ovo web mjesto. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem pregledniku samo uz vaš pristanak. Također imate mogućnost isključiti ove kolačiće. Ali isključivanje nekih od ovih kolačića može utjecati na vaše iskustvo pregledavanja.
Funkcionalni kolačići pomažu u obavljanju određenih funkcija kao što je dijeljenje sadržaja web stranice na platformama društvenih medija, prikupljanje povratnih informacija i druge značajke trećih strana.
Kolačići izvedbe koriste se za razumijevanje i analizu ključnih indeksa učinkovitosti web stranice što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.
Analitički kolačići koriste se za razumijevanje načina na koji posjetitelji stupaju u interakciju s web stranicom. Ovi kolačići pomažu u pružanju informacija o metrikama kao što su broj posjetitelja, stopa napuštanja stranice, izvor prometa itd.
Neophodni kolačići apsolutno su neophodni za ispravno funkcioniranje web stranice. Ovi kolačići osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice, anonimno.
Oglašavački kolačići koriste se kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje na web-mjestima i prikupljaju podatke za pružanje prilagođenih oglasa.