Connect with us

Life&Style

‘Pristupačni turizam/Inkluzivni turizam – Održivi turizam’

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje skupinu ljudi koji sjede u prostoriji, vjerojatno na nekoj konferenciji ili sastanku. Ljudi su usmjereni prema prednjem dijelu prostorije, neki drže papire ili bilješke. U pozadini se vide kamere i tehnička oprema. U donjem desnom kutu nalazi se umetak s osobom koja koristi znakovni jezik, što sugerira da je događaj prilagođen i za osobe s oštećenjem sluha.
Foto: snimka zaslona

Cilj konferencije bio je potaknuti smanjenje i uklanjanje prepreka kako bi osobe s invaliditetom i druge društvene skupine imale ravnopravan pristup turističkim uslugama, destinacijama i aktivnostima

Poslušaj članak

U četvrtak, 5. prosinca 2024., u hotelu Zonar održana je četvrta konferencija pod nazivom ‘Pristupačni turizam/Inkluzivni turizam – Održivi turizam’, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Konferencija, koja je održana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, prenosila se uživo putem YouTubea, a program je vodila Iva Šulentić.

Događaj je pružio priliku za predstavljanje primjera dobre prakse s domaće i međunarodne razine te najavu nadolazećih zakonskih promjena. Cilj konferencije bio je potaknuti smanjenje i uklanjanje prepreka kako bi osobe s invaliditetom i druge društvene skupine imale ravnopravan pristup turističkim uslugama, destinacijama i aktivnostima.

Ministarstvo turizma i sporta provodi brojne mjere kojima potiče uključivanje osoba s invaliditetom u turizam i ugostiteljstvo, a Hrvatsku pozicionira kao pristupačnu turističku destinaciju. Važnost pristupačnog turizma istaknuta je i u novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030., kao i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Višegodišnji financijski okvir.

Tijekom konferencije raspravljalo se o primjerima dobre prakse, poput iskustava iz Španjolske, te o ograničenjima i potencijalima razvoja pristupačnog turizma u Hrvatskoj. Predstavljen je EU projekt ‘The Sustainable Tourism Partnership: Destinations Accessible for All’, kao i Tehnički propis o osiguranju pristupačnosti građevina za osobe s invaliditetom. Panel rasprava bila je posvećena stvaranju pristupačnih i uključivih turističkih destinacija.

Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, naglasio je važnost kontinuiranog rada na uklanjanju prepreka.

– Svakom novom konferencijom širimo svijest o potrebi stvaranja jednakih uvjeta za sve. Posla još ima, ali svake godine bilježimo napredak – kazao je.

– Od 2021. godine Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s nama, organiziralo je deset regionalnih radionica te, uključujući današnju, ukupno četiri konferencije posvećene potencijalima, izazovima i rješenjima za unapređenje pristupačnog turizma. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim Ministarstvu na prepoznavanju važnosti ove teme, a posebno Sektoru za posebne oblike turizma te analitiku, inovacije i održivi razvoj, koji su uložili mnogo vremena, volje i truda kako bi se ova iznimno važna tema, pristupačni turizam, dodatno razvijala – istaknuo je pravobranitelj za osobe invaliditetom Darijo Jurišić.

– Pozitivno je što podaci pokazuju da, unatoč pandemiji, osobe s invaliditetom i dalje putuju, a njihov interes za putovanja nastavlja rasti. Danas govorimo o temi u kojoj osobe s invaliditetom više nisu samo ranjiva i marginalizirana skupina, već ravnopravni gosti, turisti i konzumenti različitih turističkih proizvoda i usluga – kazao je pravobranitelj za osobe invaliditetom i nastavio kako cilj pristupačnog turizma nije samo uklanjanje arhitektonskih prepreka, poput stepenica ili uskih hodnika, niti osiguravanje pristupačnih web stranica i komunikacijskih kanala. Riječ je o stvaranju okruženja u kojem se svi posjetitelji, bez obzira na svoje potrebe, osjećaju dobrodošlo. To uključuje osobe s invaliditetom, starije osobe, obitelji s malom djecom, kao i one s više djece – sve koji trebaju prilagođenu infrastrukturu.

– Hrvatska ima potencijal postati ključna destinacija za pristupačni turizam. Znamo koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i svakodnevni život, ali nažalost, osobe s invaliditetom još uvijek se suočavaju s brojnim izazovima zbog nepristupačnosti – naveo je Jurišić.

– Unatoč napretku u protekle tri godine, suočavamo se s nedostatkom cjenovno pristupačnog smještaja, potpuno prilagođenih plaža, pristupačnih sanitarnih čvorova u ugostiteljskim objektima, specijaliziranog prijevoza i mnogih drugih aspekata. Poseban izazov predstavljaju zaštićene građevine koje se čuvaju od propadanja, ali istovremeno ostaju nepristupačne ljudima.

Ključ za daljnji razvoj pristupačnog turizma leži u podizanju svijesti među turističkim radnicima, vlasnicima smještajnih objekata i šire, među lokalnim stanovništvom. Potrebne su edukacije koje će dodatno naglasiti važnost inkluzivnosti. Također, od presudne je važnosti razvoj strategija i politika koje će pristupačnost integrirati u sve aspekte planiranja i implementacije turističkih usluga.

Svi sektori moraju surađivati kako bi se stvorio uravnotežen pristup koji omogućava svim posjetiteljima, bez obzira na njihove potrebe, da uživaju u ljepotama i sadržajima svake destinacije.

Turizam je i prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom, jer ovaj sektor nudi raznovrsne poslove koji se mogu prilagoditi njihovim mogućnostima. Na kraju, želim istaknuti jednu važnu poruku: sve ono što je pristupačno našim sugrađanima, mora biti jednako pristupačno i osobama s invaliditetom – zaključio je Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tortille s jajima, sirom i povrćem za brzi ručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su četiri zlatno-pečene tortilje presavijene na pola, poslužene na svijetlom tanjuru. Iz njih se vidi sočan nadjev od jaja, sira, kukuruza i crvene paprike, a uz njih je mala zdjelica bijelog umaka, vjerojatno kiselog vrhnja. Tortilje djeluju hrskavo izvana, a mekano i kremasto iznutra, s toplim, ugodnim tonovima i prirodnim svjetlom koje naglašava teksturu jela
Foto: ChatGPT

Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci

Sastojci (dvije osobe):

  • 4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
  • 3 jaja
  • 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
  • pola paprike (narezane na kockice)
  • 1 manji rajčica (narezana na sitno)
  • 2 žlice kukuruza iz konzerve
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: origano, čili ili svježi peršin

Priprema:

U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.

Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.

Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.

Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.

Savjeti za varijacije:

  • Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
  • Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
  • Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladna krema u čaši s twistom od banane i kave

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici su prikazane dvije staklene čaše ispunjene čokoladnim mousseom, svilenkaste i kremaste teksture. Na vrhu svakog moussea nalazi se oblak šlaga, posut sitno sjeckanim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost i vizualni kontrast. U pozadini se nalazi mala drvena zdjelica s dodatnim orašastim plodovima, dok je u prvom planu položena metalna žlica na svijetloj površini.
Foto:ChatGPT

Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad

Sastojci (za 2 čaše):

  • 4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 mala banana (zrela)
  • 1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
  • 2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
  • prstohvat soli
  • po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati

Priprema:

U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.

Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.

Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).

Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.

Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.

Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.

Nastavite čitati

U trendu