Poveži se s nama

Gastro kutak

Pačja prsa u umaku od naranče i meda s njokima

Objavljeno

/

Na slici je tanjur s ukusnim obrokom. Na bijelom tanjuru posluženo je hrckavo meso sa njokama u umaku.
Foto: Pexels

Paćja prsa u umaku od zdravih sastojaka postat će vam omiljeno jelo kada ga probate, a obožavat će ga i svaki vaš gost

Sastojci:

  • 4 filea pačjih prsa s kožom
  • 2 naranče
  • 2 žlice meda
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica džema od naranče
  • 400 g njoka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pačija prsa oprati i osušiti ubrusom. Nožem po cijeloj dužini zarezati kožu. Zagrijati tavu pa peći meso na maslinovom ulju sa strane kože 10 minuta. Kada meso poprimi zlatnu boju, okrenuti ga na drugu stranu, zatim peći još 8 minuta.

Pačja prsa izvaditi iz tave, zamotati ih u aluminijsku foliju, te staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 120 stupnjeva. Za to vrijeme pripremiti umak i njoke.

Iz tave u kojoj se peklo meso izcijediti masnoću, ali ostaviti talog. U tavu dodati maslac, med, naračnin sok i papar. Sve pomiješati te kuhačom ostrugati talog s tave.

Umak kuhati na srednje jakoj vatri, a kada tekućina ispari, dodati žlicu držema od naranče te sve zajedno pomiješati. Dodati slatko vrhnje, sol i papar. Kuhati umak još 5 minuta kako bi se svi okusi spojili.

Pačja prsa izvaditi iz pećnice. Meso omotati u foliju, zatim ga ostaviti 10 minuta da odmori. Meso narezati na ploške, zatim ga preliti umakom i poslužiti uz njoke.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Burgeri od tune

Objavljeno

/

Na slici je burger s prženim krumpirićima. Burger ima sočnu pljeskavicu, svježe povrće poput salate, rajčice i luka, te rastopljeni sir. Sve je to smješteno između dvije hrskave peciva. Prženi krumpirići su zlatno smeđi i posluženi pored hamburgera na drvenoj dasci. Pozadina slike je tamnozelena.
Foto: Pexels

Ljubitelji brze hrane, imamo za vas odlične vijesti – otkrili smo recept koji vam omogućava da i petkom uživate u slasnim burgerima. Donosimo vam recept za najukusnije burgere od tune

Sastojci:

  • 2 konzerve tune
  • 2 velika krumpira
  • jaje
  • žlica brašna
  • malo svježeg peršina
  • krušne mrvice
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mrkva
  • nekoliko kiselih krastavaca
  • 3 rajčice

Za umak:

  • kiselo vrhnje  
  • senf
  • med
  • majoneza

Priprema:

Oguliti krumpire, narezati ih na kockice i kuhati 15 minuta u slanoj vodi. Utisnuti krumpir vilicom te dodati ocijeđenu tunu, žumanjak, žlicu brašna, pola glavice nasjeckanog luka i malo peršina. Sve sastojke dobro promiješati da se sjedine te da se dobije kompaktna smjesa.

Od smjese rukama oblikovati pljeskavice, namočiti ih u bjelanjak, a zatim ih uvaljati u krušne mrvice. Popržiti ih na ulju 2-3 minute sa svake strane.

Na tavi kratko popirjati preostalu polovicu luka i nasjeckane rajčice.

U međuvremenu napraviti umak za burgere. U jednoj zdjelici pomiješati kiselo vrhnje, senf, majonezu i med.

Donju šnitu burger peciva premazati prethodno napravljenim umakom, staviti redom kisele krastavce, naribanu mrkvu i rajčice pa po tome staviti karamelizirani luk. U sredinu staviti pljeskavicu, umakom namazati i drugi dio burger peciva pa poklopiti.

Burger poslužiti uz pomfrit.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

Nastavi čitati

U trendu