Kutak za stručnjake

O menopauzi mnogo znamo, o andropauzi samo malo šuškamo

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Muškarci pribjegavaju samoliječenju zbog srama i nelagode pa sve završi pod tepihom. Pomoći vam može razgovor s partnericom, prijateljem ili članom obitelji, bitno je da se nekome otvorite

Kad muškarci dođu u godine života između 40. i 55., mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena, muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca.

Mušku menopauzu karakterizira umor, nesanica, razdražljivost, smanjenje požude i potencije, brže umaranje i smanjenje vitalnosti, naleti vrućine, ispadanje kose i bolovi u mišićima.

Tijekom normalnog procesa starenja kod svih muškaraca će postupno doći do sniženja razine hormona testosterona, no simptome andropauze ne moraju iskusiti svi muškarci. Naime, kroz andropauzu prolaze svi muškarci, samo što neki ne pokazuju značajne simptome.

Početak andropauze je teže za utvrditi s obzirom na to da promjena nije nagla, kao kod većine žena. Andropauza se događa postupno te kod nekih muškaraca proces može trajati desetak godina.

Za ublažavanje ili liječenje simptoma muške menopauze, neophodno je obratiti se urologu koji će nakon pregleda i analize obavljenih laboratorijskih rezultata, prepisati terapiju ili uputiti resornom specijalistu ovisno o simptoma.

U svakom slučaju, testosteron može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze kod muškaraca, ali se on prepisuje uz konzultacije s endokrinologom i koristi se pod nadzorom.

Preporuka je živjeti zdravo, jesti voće i povrće u više obroka na dan te tjelesna aktivnost, bez cigareta i alkohola, i tako će organizam biti dulje mlad.

Pomoći vam može razgovor s partnericom, prijateljem ili članom obitelji, bitno je da se nekom otvorite.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version