Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja
Poslušaj članak
Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar osmislila je i provodit će projekt terapijskog jahanja pod nazivom ‘Let’s ride – uključivo turističko i terapijsko jahanje’. Projekt vrijedan 10.000 eura odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.
Lijepu inkluzivnu priču prepoznali su i projektni partneri udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, Kasački klub Bjelovar i Turistička zajednica BBŽ.
Projekt ima za cilj promociju konjičkog turističkog potencijala Bjelovarsko-bilogorske županije s naglaskom na terapijsko jahanje osoba s invaliditetom.
Kroz ovaj projekt učenike Ekonomske i Birotehničke škole želi se posvjestiti važnost terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom. Isto tako, učenicima se želi ukazati na potencijale u sektoru turizma Bjelovarsko-bilogorske županije, te kod njih razviti poduzetnički duh i timski rad.
Učenici spomenute škole dati će svoj doprinos projektu na način da će uz mentorstvo profesora izraditi nacrt rampe koja će osobama s invaliditetom uvelike olakšati pristup konjima.
Svojim radom na nacrtu rampe mladi Bjelovarčani razvit će senzibilitet prema različitostima i osjećati se korisno radi doprinosa cijeloj zajednici. Pomoću spomenute rampe osobama s invaliditetom omogućit će se da otkriju čari terapijskog jahanja, što će, nedvojbeno, poboljšati kvalitetu njihova života.
U sklopu provedbe projekta u utorak je u prostorijama knjižnice srednjoškolskog centra održan prvi radni sastanak. Na sastanku je učenicima i mentorima sudinika, od strane direktora Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka, održano predavanje na temu konjičkog turizma u regiji.
Na svom predvanju Medak je naglasio važnost terapijskog jahanja. Direktor Turističke zajednice BBŽ, između ostalog, istaknuo je prednosti konjičkog turizma i benefitima koje isti može donijeti u vidu jačanja promocije regije kao atraktivne destinacije za ljubitelje prirode, sporta i zdravlja.
Istoga dana, tri učenice Medicinske škole Bjelovar učenicima koji su sudionici projekta održale su radionicu o dobrobitima terapijskog jahanja. U sklopu radionice sudionicima je pobliže objašnjeno na koji način terapijsko jahanje pomaže osobama s invaliditetom i poboljšava kvalitetu njihova života.
Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Osim toga, kroz terapijsko jahanje osobe s invaliditetom mogu se povezati i sklapati nova prijateljstva kako s ljudima oko sebe, tako i sa životinjama. To može biti ključan faktor u emocionalnom sazrijevanju polaznika terapijskog jahanja.
Uvođenjem terapijskog jahanja u turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije spomenuta županija privući će više posjetitelja, a nije nemoguće da nakon provedbe ‘Let’s ride’ projekta Bjelovar postane omiljeno turističko središte za osobe s invaliditetom.
Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu
Sastojci za palačinke:
2 jaja
10 žlica brašna
1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
1 prstohvat soli
malo ulja za pečenje
Nadjev:
10 kriški šunke
10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
4 žlice kiselog vrhnja
malo soli i papra
Preljev:
1 jaje
4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.
Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.
Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.
Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.
Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci
Sastojci (dvije osobe):
4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
3 jaja
3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
pola paprike (narezane na kockice)
1 manji rajčica (narezana na sitno)
2 žlice kukuruza iz konzerve
1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
Prstohvat soli i papra
Po želji: origano, čili ili svježi peršin
Priprema:
U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.
Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.
Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.
Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.
Savjeti za varijacije:
Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.
Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad
Sastojci (za 2 čaše):
4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
2 žlice maslaca
2 žlice šećera u prahu
3 žlice mlijeka
1 žumanjak
1 mala banana (zrela)
1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
prstohvat soli
po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati
Priprema:
U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.
Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.
Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).
Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.
Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.
Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.
Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija i ponovljenih posjeta. Klikom na “Prihvati sve” pristajete na korištenje SVIH kolačića. Međutim, možete posjetiti "Postavke kolačića" kako biste dali kontrolirani pristanak.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva dok se krećete web stranicom. Među njima, kolačići koji su kategorizirani kao potrebni pohranjuju se u vaš preglednik jer su neophodni za rad osnovnih funkcija web stranice. Također koristimo kolačiće trećih strana koji nam pomažu analizirati i razumjeti kako koristite ovo web mjesto. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem pregledniku samo uz vaš pristanak. Također imate mogućnost isključiti ove kolačiće. Ali isključivanje nekih od ovih kolačića može utjecati na vaše iskustvo pregledavanja.
Funkcionalni kolačići pomažu u obavljanju određenih funkcija kao što je dijeljenje sadržaja web stranice na platformama društvenih medija, prikupljanje povratnih informacija i druge značajke trećih strana.
Kolačići izvedbe koriste se za razumijevanje i analizu ključnih indeksa učinkovitosti web stranice što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.
Analitički kolačići koriste se za razumijevanje načina na koji posjetitelji stupaju u interakciju s web stranicom. Ovi kolačići pomažu u pružanju informacija o metrikama kao što su broj posjetitelja, stopa napuštanja stranice, izvor prometa itd.
Neophodni kolačići apsolutno su neophodni za ispravno funkcioniranje web stranice. Ovi kolačići osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice, anonimno.
Oglašavački kolačići koriste se kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje na web-mjestima i prikupljaju podatke za pružanje prilagođenih oglasa.