Connect with us

Life&Style

BJELOVAR Započeo projekt terapijskog jahanja

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje curicu s šeširom na glavi i kaubojskim čizmama te plavim hlačama i plavoj majici kako jaše smeđeg konja.
Foto: Pexels

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja

Poslušaj članak

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar osmislila je i provodit će projekt terapijskog jahanja pod nazivom ‘Let’s ride – uključivo turističko i terapijsko jahanje’. Projekt vrijedan 10.000 eura odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Lijepu inkluzivnu priču prepoznali su i projektni partneri udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, Kasački klub Bjelovar i Turistička zajednica BBŽ.

Projekt ima za cilj promociju konjičkog turističkog potencijala Bjelovarsko-bilogorske županije s naglaskom na terapijsko jahanje osoba s invaliditetom.

Kroz ovaj projekt učenike Ekonomske i Birotehničke škole želi se posvjestiti važnost terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom. Isto tako, učenicima se želi ukazati na potencijale u sektoru turizma Bjelovarsko-bilogorske županije, te kod njih razviti poduzetnički duh i timski rad.

Učenici spomenute škole dati će svoj doprinos projektu na način da će uz mentorstvo profesora izraditi nacrt rampe koja će osobama s invaliditetom uvelike olakšati pristup konjima.

Svojim radom na nacrtu rampe mladi Bjelovarčani razvit će senzibilitet prema različitostima i osjećati se korisno radi doprinosa cijeloj zajednici. Pomoću spomenute rampe osobama s invaliditetom omogućit će se da otkriju čari terapijskog jahanja, što će, nedvojbeno, poboljšati kvalitetu njihova života.

U sklopu provedbe projekta u utorak je u prostorijama knjižnice srednjoškolskog centra održan prvi radni sastanak. Na sastanku je učenicima i mentorima sudinika, od strane direktora Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka, održano predavanje na temu konjičkog turizma u regiji.

Na svom predvanju Medak je naglasio važnost terapijskog jahanja. Direktor Turističke zajednice BBŽ, između ostalog, istaknuo je prednosti konjičkog turizma i benefitima koje isti može donijeti u vidu jačanja promocije regije kao atraktivne destinacije za ljubitelje prirode, sporta i zdravlja.

Istoga dana, tri učenice Medicinske škole Bjelovar učenicima koji su sudionici projekta održale su radionicu o dobrobitima terapijskog jahanja. U sklopu radionice sudionicima je pobliže objašnjeno na koji način terapijsko jahanje pomaže osobama s invaliditetom i poboljšava kvalitetu njihova života.

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Osim toga, kroz terapijsko jahanje osobe s invaliditetom mogu se povezati i sklapati nova prijateljstva kako s ljudima oko sebe, tako i sa životinjama. To može biti ključan faktor u emocionalnom sazrijevanju polaznika terapijskog jahanja.

Uvođenjem terapijskog jahanja u turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije spomenuta županija privući će više posjetitelja, a nije nemoguće da nakon provedbe ‘Let’s ride’ projekta Bjelovar postane omiljeno turističko središte za osobe s invaliditetom. 

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tortille s jajima, sirom i povrćem za brzi ručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su četiri zlatno-pečene tortilje presavijene na pola, poslužene na svijetlom tanjuru. Iz njih se vidi sočan nadjev od jaja, sira, kukuruza i crvene paprike, a uz njih je mala zdjelica bijelog umaka, vjerojatno kiselog vrhnja. Tortilje djeluju hrskavo izvana, a mekano i kremasto iznutra, s toplim, ugodnim tonovima i prirodnim svjetlom koje naglašava teksturu jela
Foto: ChatGPT

Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci

Sastojci (dvije osobe):

  • 4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
  • 3 jaja
  • 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
  • pola paprike (narezane na kockice)
  • 1 manji rajčica (narezana na sitno)
  • 2 žlice kukuruza iz konzerve
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: origano, čili ili svježi peršin

Priprema:

U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.

Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.

Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.

Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.

Savjeti za varijacije:

  • Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
  • Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
  • Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladna krema u čaši s twistom od banane i kave

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici su prikazane dvije staklene čaše ispunjene čokoladnim mousseom, svilenkaste i kremaste teksture. Na vrhu svakog moussea nalazi se oblak šlaga, posut sitno sjeckanim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost i vizualni kontrast. U pozadini se nalazi mala drvena zdjelica s dodatnim orašastim plodovima, dok je u prvom planu položena metalna žlica na svijetloj površini.
Foto:ChatGPT

Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad

Sastojci (za 2 čaše):

  • 4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 mala banana (zrela)
  • 1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
  • 2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
  • prstohvat soli
  • po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati

Priprema:

U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.

Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.

Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).

Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.

Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.

Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.

Nastavite čitati

U trendu