Connect with us

Life&Style

Besplatni razgledi gradova u povodu dana priznanja Hrvatske

Objavljeno

/

Poznata statua kralja Tomislava na trgu s pozadinom zgrade Umjetničkog paviljona pod plavim nebom.
Foto: Pixabay

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) i drugim partnerima i ove godine u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja, 12. siječnja organizira besplatne razglede 51 grada i mjesta u cijeloj zemlji, prenosi HTZ

Poslušaj članak

Razgledi i obilasci gradova organiziraju se u sklopu projekta ‘Upoznaj svoju zemlju’ s ciljem boljeg upoznavanja građana, ali i turista s kulturom i življenjem u Hrvatskoj.

Time se, kažu organizatori, promiče kulturna baština te jača svijest o vrijednosti stručnog turističkog vođenja koji upoznaju građene i turiste s vrijednostima hrvatskih zavičaja, ali i ukazuje na izazove s kojima se suočavaju domaći turistički vodiči.

Među partnerima i onima koji podržavaju projekt su i povijesne postrojbe, mnogi muzeji i druge kulturne ustanove, a programi razgleda u svim gradovima 12. siječnja (nedjelja) manje-više počinju u isto vrijeme, u 12 sati.

Uzimajući u obzir važnost turističkih djelatnika koji su ujedno i bitni ambasadori naše kulture i tradicije, pozivaju se svi građani da sudjeluju u otkrivanju povijesnih, kulturnih i tradicionalnih bogatstava naših destinacija, poručuju iz HTZ-a.

Popis svih gradova i mjesta koji su na listi za besplatne razglede i obilaske s turističkim vodičima tog dana mogu se vidjeti na web stranicama HTZ-a.

Gastro kutak

Zapečene slane palačinke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi ukusno pripremljeno jelo u bijeloj keramičkoj posudi za pečenje. Četiri palačinke su pažljivo zarolane i punjene kremastom smjesom, najvjerojatnije s piletinom i sirom. Površina palačinki prekrivena je otopljenim sirom koji je zapečen do zlatno-smeđe boje, a sve je dodatno ukrašeno svježim nasjeckanim peršinom. U pozadini se vidi zdjela zelene salate i mala zdjelica s bijelim umakom, vjerojatno ranch dressing. Uz posudu se nalazi vilica na drvenoj površini, što dodatno naglašava domaću i toplu atmosferu. Cijela kompozicija odiše privlačnošću i poziva na uživanje u obroku – idealno za obitelinsku večeru ili prezentaciju hrane.
Foto: ChatGPT

Zapečene slane palačinke ukusno su i zasitno jelo punjeno šunkom, sirom i vrhnjem, preliveno kremastom smjesom od vrhnja i jaja te zapečeno do zlatno-smeđe boje. Savršene su za topli ručak ili večeru, a najbolje se poslužuju uz svježu salatu

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 10 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka (oko 250 ml)
  • 1 prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Nadjev:

  • 10 kriški šunke
  • 10 žlica naribanog sira (gauda, edamer ili sličan)
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli i papra

Preljev:

  • 1 jaje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U zdjeli razbijemo jaja, dodamo brašno, mlijeko i prstohvat soli pa sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Na tavi s malo ulja ispečemo tanke palačinke.

Na svaku palačinku stavimo žlicu-dvije nadjeva od šunke, sira i vrhnja, zarolamo ih i posložimo u namašćen lim za pečenje. U manjoj zdjeli izmiješamo jaje i kiselo vrhnje pa na palačinke stavimo taj preljev i ravnomjerno ga rasporedimo.

Lim stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Zapečene palačinke poslužimo tople, uz zelenu salatu ili umak od vrhnja i češnjaka.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tortille s jajima, sirom i povrćem za brzi ručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su četiri zlatno-pečene tortilje presavijene na pola, poslužene na svijetlom tanjuru. Iz njih se vidi sočan nadjev od jaja, sira, kukuruza i crvene paprike, a uz njih je mala zdjelica bijelog umaka, vjerojatno kiselog vrhnja. Tortilje djeluju hrskavo izvana, a mekano i kremasto iznutra, s toplim, ugodnim tonovima i prirodnim svjetlom koje naglašava teksturu jela
Foto: ChatGPT

Brze tortille s jajima, sirom i povrćem sočno su i hrskavo jelo koje se priprema za samo desetak minuta. Savršene su za lagani ručak ili večeru, a mogu se lako prilagoditi različitim okusima i namirnicama koje imate pri ruci

Sastojci (dvije osobe):

  • 4 komada tortilla (pšenične ili kukuruzne)
  • 3 jaja
  • 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice naribanog sira (gouda, cheddar ili što imate)
  • pola paprike (narezane na kockice)
  • 1 manji rajčica (narezana na sitno)
  • 2 žlice kukuruza iz konzerve
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: origano, čili ili svježi peršin

Priprema:

U zdjelu razbijte jaja, dodajte jogurt, sir, sol i papar. Umiješajte papriku, rajčicu i kukuruz.

Stavite žlicu ulja ili maslaca i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Položite tortillu na tavu, stavite 2–3 žlice smjese po sredini i preklopite tortillu na pola (kao polumjesec). Lagano pritisnite lopaticom.

Pecite svaku tortillu oko 2 minute po strani, dok ne postane zlatna i hrskava.

Režite na trokute i poslužite uz malo jogurta, salse ili kiselog vrhnja.

Savjeti za varijacije:

  • Umjesto sira – probajte s tunjevinom ili piletinom (2 žlice na tortilju).
  • Umjesto jogurta – stavite 2 žlice svježeg sira.
  • Za vege verziju – dodajte naribanu tikvicu ili šaku špinata.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladna krema u čaši s twistom od banane i kave

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici su prikazane dvije staklene čaše ispunjene čokoladnim mousseom, svilenkaste i kremaste teksture. Na vrhu svakog moussea nalazi se oblak šlaga, posut sitno sjeckanim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost i vizualni kontrast. U pozadini se nalazi mala drvena zdjelica s dodatnim orašastim plodovima, dok je u prvom planu položena metalna žlica na svijetloj površini.
Foto:ChatGPT

Ova krema podsjeća na francuski pot de crème, ali bez dugog kuhanja. Ako dodamo prstohvat cimeta ili malo naribane narančine korice, dobit ćemo potpuno novi, aromatičan desert – savršen kad nam se jede nešto čokoladno odmah sad

Sastojci (za 2 čaše):

  • 4 žlice tamne čokolade (ili 4 kockice čokolade za kuhanje)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 mala banana (zrela)
  • 1 žličica instant kave (ili kakaa, ako ne volite kavu)
  • 2 žlice tučenog vrhnja (ili grčkog jogurta za laganiju verziju)
  • prstohvat soli
  • po želji malo nasjeckanih oraha ili keksa za posipati

Priprema:

U manjoj posudi otopimo čokoladu i maslac na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj 30 sekundi) pa promiješamo.

Dodamo šećer u prahu, mlijeko i žumanjak pa miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Umiješamo zgnječenu bananu i instant kavu. Kava pojačava okus čokolade, a banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću.

Maknemo posudu s vatre i pustimo da se malo ohladi (2–3 minute).

Umiješamo tučeno vrhnje ili jogurt kako bi krema postala lagana i prozračna.

Rasporedimo kremu u dvije čaše i stavimo u hladnjak na 10–15 minuta da se malo stisne.

Po želji pospemo sjeckanim orasima, komadićima keksa ili naribanom čokoladom.

Nastavite čitati

U trendu