Poveži se s nama

Gastro kutak

VESELJE ZA NEPCE Ako već niste, probajte banana bread

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s četiri kriške kolača boje meda, poslagane jedna do druge. U pozadini se nalazi buket svijetloružičastih i bijelih ruža s nekoliko zelenih listova i bijelim ukrasnim biljem, postavljen na stolu. Ova kompozicija sugerira ugodnu atmosferu za čajanku ili opuštajući obrok.
Foto: Anita Blažinović

Banana bread, odnosno kruh od banane, već je dugi niz godina na popisu najpopularnijih slastica u svijetu. Oduševljava svojom jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim okusom

Sastojci:

Biskvit:

  • pola šalice omekšalog maslaca
  • 1.25 šalice šećera
  • 2 jaja
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja
  • 2 velike, (pre)zrele banane
  • 1.5 šalica brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • malo soli

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C, te namastiti i posuti brašnom kalup za kruh.

Šalica je od 2,5 dcl.

Izmiksati maslac, šećer, jaja, vanilin šećer, rum, cimet, te vrhnje.

U smjesu dodati banane koje ste prethodno ili usitnili u multipraktiku ili jednostavno vilicom te opet kratko izmiksajte.

Zatim dodajte brašno i miksajte dok smjesa ne bude jednolična.

Pecite oko 70 min na 180°C.

Pustite da se hladi, pa nakon 10 minuta izvadite kruh iz kalupa i stavite ga na rešetku da se do kraja ohladi.

In Portal



Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Zdjela s punjenom paprikom, prelivena rastopljenim sirom, uz ukrasne listiće peršina na rustikalnom drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Caprese salata s mozzarellom i rajčicom

Objavljeno

/

Svježa Caprese salata na bijelom tanjuru, s naizmjeničnim kriškama zrelih crvenih rajčica i kremaste bijele mozzarelle, ukrašena svježim zelenim listovima bosiljka. Salata je lagano prelivena zlatnim maslinovim uljem i tamnim balzamičnim preljevom, uz posip soli i papra. Postavljena je na rustikalnom drvenom stolu uz prirodno svjetlo koje naglašava bogate boje i svježinu sastojaka.
Foto: DALL-E

Mozzarella je kremasti i rastezljivi sir koji potječe iz Italije, gdje se tradicionalno proizvodio od mlijeka vodenih bivola. Danas se većina mozzarelle proizvodi od kravljeg mlijeka jer je ono dostupnije, ali autentična ‘mozzarella di bufala’ i dalje je cijenjena delicija

Sastojci:

  • 250 g (1 šalica) svježe mozzarelle
  • 3 zrele rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • balzamični ocat (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Mozzarellu narežite na tanke kriške. Rajčice operite i narežite na kriške slične debljine kao mozzarellu.

Na tanjur naizmjenično slažite kriške mozzarelle i rajčice, stvarajući redove. Između redova ubacite listove svježeg bosiljka.

Lagano prelijte maslinovim uljem preko složene salate. Po želji, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa za dodatnu aromu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Salatu poslužite odmah kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kus-kus s povrćem i piletinom – brz i zdrav obrok za svaki dan

Objavljeno

/

Šarena zdjela s kus-kusom, povrćem poput tikvica, mrkve i paprike te komadima pečene piletine, poslužena s peršinom na drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Kus-kus potječe iz sjevernoafričke kuhinje i smatra se jednim od najstarijih jela na svijetu. Priprema se od sitno mljevene durum pšenice, a zanimljivo je da se tradicionalno oblikuje ručno. Danas se često naziva ‘instant hranom’ jer je gotov za samo nekoliko minuta, a iznimno je bogat vlaknima i složenim ugljikohidratima, što ga čini idealnim za zdravu prehranu

Sastojci:

  • 200 g kus-kusa
  • 300 g pilećeg filea
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu
  • sok od pola limuna
  • 400 ml (1 i pol šalica) pilećeg temeljca ili vode
  • svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Kus-kus stavite u zdjelu, pospite prstohvatom soli i prelijte vrućim pilećim temeljcem (ili vodom). Pokrijte zdjelu i ostavite da kus-kus upije tekućinu (oko 5-10 minuta). Nakon toga ga vilicom rastresite.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje.

Pileći file narežite na manje komade, začinite solju i paprom, pa ga pržite dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite piletinu i ostavite po strani.

Na istoj tavi popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte narezanu papriku, tikvicu i mrkvu. Pržite dok povrće ne omekša, ali neka ostane hrskavo.

U tavu s povrćem vratite piletinu, dodajte kurkumu i dobro promiješajte.

Umiješajte pripremljeni kus-kus, dodajte sok od limuna i sve dobro sjedinite.

Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršinom.

Dobar tek!

Nastavi čitati

U trendu